Gazdaság

Meglepő megszorítást jelentett be Varga, adóemelések jönnek!

Portfolio
Pótlólagos intézkedéseket jelentett be a kormány annak érdekében, hogy az ország ne essen vissza a túlzott deficit eljárás alá, miután kikerültünk, miként az más országokkal, például Máltával történt. Az intézkedések között van a tranzakciós illeték emelése, a vállalatokra vonatkozó távközlési adó, bányajáradék emelése. A tervek szerint augusztustól 6%-os eho terheli a kamatjövedelmeket.

Fontosabb részletek
  • A készpénzfizetések tranzakciós illetéke 3 ezrelékrõl 6 ezrelékre emelkedik, megszûnik a felsõ korlát
  • A számlák közti utalásé 2 ezrelékrõl 3 ezrelékre emelkedik
  • A vállalkozások számára a távközlési adó mértéke 2 forintról 3 forintra emelkedik, a felsõ korlát 2500 forintról 5000 forintra emelkedik
  • A bányajáradék 12%-ról 16%-ra emelkedik
  • A tervek szerint augusztustól 6%-os eho terheli a kamatjövedelmeket
  • Az intézkedések többsége már most augusztustól lépne életbe

Költekezésnek ágyaz meg a kormány az elemzők szerint

Nem lenne szükség a ma bejelentett intézkedésekre a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban, így a csomag, aminek éves összhatása 100 milliárd forintot meghaladó lehet, a jövőbeni költségvetési kiengedéseknek ágyazhat meg az elemzők szerint. Tovább a cikkhez

Amiről nem beszélt Varga: új banki különadó jön!

Hét százalékos adót vet ki a kormány arra az önkormányzati adósságállományra, amelyet idén vesz át, illetve előtörleszt a kormány - derül ki abból a törvényjavaslatból, amit Varga Mihály nyújtott be a parlamentnek. A nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján nem beszélt erre az új banki sarcról. Tovább a cikkhez

Erre kell a Varga-csomag?

Az emberierőforrás-miniszter szerint a családok gyermekvállalását ösztönző radikális kormányzati intézkedésekre lenne szükség, és hamarosan a kormány elé is kerülhet a program. A demográfiai programról korábban Orbán Viktor is beszélt. Tovább a cikkhez

Halad az Országgyűlés

A parlament gazdasági és informatikai bizottsága hétfői ülésén a kormánypártok támogatásával, és az ellenzéki képviselők nemleges szavazatával általános vitára alkalmasnak tartotta a közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, és - ezzel összefüggésben - az idei költségvetés módosítását - számol be az MTI. A bizottság ellenzéki képviselői megjegyezték, hogy kormány szerint bizonyára a mostani közteher növelés sem megszorítás, akár a korábbi - szavaik szerinti - harminc hasonló sem volt az, illetve kifogásolták azt, hogy az év közbeni adóemelés kiszámíthatatlanná teszi a magyar gazdaságot. A kormány hétfőn délben nyújtotta be az Országgyûlésnek az idei költségvetést és az egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvényeket módosító javaslatait. Ezekben az alacsony államháztartási hiány megtartása érdekében délelőtt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által ismertetett intézkedések szerepelnek, közöttük a a tranzakciós illeték, a vállalkozások távközlési adója és a bányajáradék megemelése, illetve az egészségügyi hozzájárulás kiterjesztése. A bizottság ülésén Kovács Tibor (MSZP) alelnök azt kérdezte, mikor kerül a két törvényjavaslat a plénum elé. Az ülést vezető Koszorús László (Fidesz) alelnök közölte: még hétfőn lezajlik az általános és a részletes vita is. Volner János (Jobbik) azt kifogásolta, hogy a javaslatokhoz most sem készült megalapozó számítás. Így például az sem tudható, hogy a megemelni javasolt bányajáradék - nemzetközi összehasonlításban - alacsony, vagy magas. A képviselő szerint, bár a kormány mindig az alacsony szja-val és társasági adóval érvel, de ha összeadná az összes közterhet, akkor a bruttó hazai termékhez viszonyított közteher a legmagasabbak között lenne. A szaktárca képviselője egyebek mellett az alacsony inflációval indokolta az évközbeni közteher növelést. Mint mondta, ami jó a fogyasztóknak, az rossz az állami költségvetésnek, mert a tervezetthez képest csökken a bevétele. Erre az ellenzéki képviselők emlékeztettek arra, hogy a számvevőszék és a Költségvetési Tanács is nagyon kiélezettnek tartotta múlt év végén az idei költségvetés bevételi oldalát.

Eloszlott a remény - Az első elemzői reakció

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője kommentárjában emlékeztet arra, hogy a kormány már be is nyújtotta a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, ami azt biztosítaná, hogy a – várhatóan - pénteki pozitív Ecofin-döntés után se essen vissza a túlzottdeficit-eljárás hatálya alá. Az intézkedésekre véleményünk szerint nem lett volna szükség, mivel a májusig az éves költségvetési hiányterv 63,5%-a teljesült, ami nem mutat jelentősebb elmaradást a korábbi évekehez viszonyítva, annak ellenére, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték esetében valóban keletkeztek elmaradások, azonban ennek fedezésére a kormány már elrendelt zárolást a tartalékokból – fogalmaz az elemző. Az eredeti hiányterv potlólagos intézkedések nélkül is teljesíthetó lett volna, ezért várakozásunk szerint a korábban elrendelt költségvetési zárolások az év második felében akár feloldásra is kerülhetnek, az eddigi intézkedések fenntartásával pedig a hiány a tervezettnél alacsonyabb is lehet – teszi hozzá. A most bejelentett intézkedések ugyanakkor eloszlathatják azt a reményt, hogy a túlzott deficit eljárás megszüntetését követően a gazdaságpolitika kiszámíthatóbbá válik – vélekedik a szakértő.

Parlament előtt a csomag

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által hétfő délelőtt bejelentett adóemelő csomagról szóló törvényjavaslatok már meg is jelentek a Parlament oldalán. Ide kattintva böngészheti az "Egyes közteherviselési kötelezettséget előíró törvények módosításáról" szóló törvényjavaslatot. Itt pedig elérhetik a "Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló 2012. évi CCIV. törvény módosításáról" szóló javaslatot. A kormány ezzel idén már az ötödik alkalommal fogja átírni a 2013-as költségvetést, miközben még fél év sem telt el.

Beruházási Alapba kerülnek a stadionépítések

A nemzetgazdasági miniszter egyedi jóváhagyása alá kerülnek beruházások. Új kötelezettséget vállalni és kifizetést teljesíteni az államháztartásért felelős miniszter előzetes egyetértésével lehet, olvasható a törvényszövegben. Az egyetértés megadásánál figyelembe kell venni az állami vagyon értékesítéséből vagyon hasznosításából származó többletbevétel teljesülését. Egyelőre ezek a fontosabb dolgok derültek csak ki a Beruházási Alap funkciójáról.


Lesz idén reklámadó is

A reklámadóval kapcsolatos kérdésre Varga elmondta: erről ugyan még nem döntött a kormány, de az ebből az idén várható 5-6 milliárd forint bevételt belefoglalják a költségvetési törvény módosításába. A parlament elé terjesztendő javaslatról az egyeztetéseket Lázár János államtitkár vezeti.

Varga bejelentésére ütik az OTP-t és az MTelt

Varga Mihály pótlólagos egyenlegjavító lépéseket jelentett be, mely révén a Magyar Telekom és az OTP árfolyama is lefele vette az irányt. Tovább a cikkhez

Megszédítették a forintot Varga szavai

Szépen indult a forint számára a vakációs hét, az euróval szembeni jegyzések a 290-es szint alá is benéztek. A jó hangulat azonban gyorsan elillant és ebben Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szavai játszottak szerepet. A kormány ugyanis váratlanul új adóemeléseket tartalmazó csomagot jelentette be.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (b) és Giró-Szász András kormányszóvivő a kormányzati intézkedésekről tartott kormányszóvivői tájékoztatón az Országházban 2013. június 17-én.
Tovább a cikkhez

Itt a bejelentés!

Duplázza a kormány a tranzakciós illetéket!

A készpénzfizetések tranzakciós illetéke 3 ezrelékről 6 ezrelékre emelkedik és megszûnik a felső korlát (cap). A számlák közti utalásé 2 ezrelékről 3 ezrelékre emelkedik, itt megmarad a felső korlát, jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A távközlési adó mértéke a nem magánszemély előfizetők esetében 2 forintról 3 forintra emelkedik, a felső korlát a vállalkozói érintettek részére 2500 forintról 5000 forintra emelkedik.

A bányajáradék 12%-ról 16%-ra emelkedik.

További intézkedés, hogy a 6%-os egészségügyi hozzájárulás kiterjedne a kamat tőkejövedelmekre is.

Javasolja a kormány azt is, hogy állami garancia járuljon az e-útdíj megvalósításával kapcsolatos hitelfelvételek mellé.

  

Váratlan módon és meglepő időzítéssel jelentette be adóemelő csomagját Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A túlzottdeficit-eljárás szempontjából a mostani intézkedéseknek nincs jelentőségük, hiszen az uniós pénzügyminiszterek a csütörtöki ülésükön valószínûleg ezek hiányában is meghozták volna a pozitív döntést (a legutóbbi Bizottsági döntés óta semmilyen pozitív döntés nem született). Ilyen szempontból tehát a kormány saját elhatározása, semmilyen külső kényszer nem indokolja a döntést. Korábban a kormány belengette már az adóemeléseket, az első Varga-csomag harmadik lépcsőfokaként. Akkor azonban azt kommunikálta a kormány, hogy csak akkor lesz szükség az adóemelésekre, ha Brüsszelnek nem elég a zárolás. Most saját korábbi elképzelését írta felül a kormány pár hét leforgása alatt. A Varga által említett máltai eset (a szigetország fél év után gyorsan visszakerült az EDP-eljárás hatálya alá) valóban figyelmeztető, ám ez megítélésünk szerint csak direkt kiköltekezéssel jöhet szóba Magyarország esetében. A kormány mostani megszorító csomagja azok fényében még inkább érdekes, hogy az elmúlt napokban a kormányzati kommunikáció növekvő költségvetési mozgástérről beszélt. Varga Mihály legutóbb 100 milliárd forintos megtakarítást vetített előre a kamatkiadásokon, Orbán Viktor szerint pedig a nagyobb növekedés eredményezhet nagyobb mozgásteret. A mostani adóemelések tehát az EDP-eljárás szempontjából nem indokoltak, ezért elképzelhető, hogy a kormány azért döntött az intézkedések mellett, mert attól tart, hogy a féléves felülvizsgálat kimutatja: nem teljesül a csökkenő adósságpálya. Ebben az esetben pedig törvényileg intézkednie kell a kormánynak. A másik lehetséges magyarázat, hogy a kormány a költségvetési költekezésnek ágyaz meg.


Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a kormányzati intézkedésekről tartott kormányszóvivői tájékoztatón az Országházban 2013. június 17-én.

Továbbá döntöttek arról, hogy állami beruházási alapot hoznak létre, ami által rendeznék az állami beruházások, stadionépítések és a Kossuth tér átépítésének helyzetét. Ezeket ugyanis a korábbi kormánydöntés költségvetési finanszírozásból kivette volna.

Az infláció miatt

Varga Mihály elmondta, a korábban vártnál alacsonyabb infláció a lakosságnak és vállalatoknak kedvező, de van néhány olyan szereplő, akit kedvezőtlenül érint, ilyen például a költségvetés. A korábbi költségvetés még 5,2%-os, a konvergencia program 3,1%-os inflációval számolt, de már látszik, hogy még ennél is alacsonyabb lehet. Az alacsonyabb infláció miatt a tranzakciós illeték, áfa és jövedéki adó bevételek elmaradnak. E három közül csak a tranzakciós illetékhez nyúl a kormány, amiből idén május végéig, az időarányos 42% helyett 17% folyt be, mondta a miniszter. Ez azt jelenti, hogy az erre az évre tervezett 301 milliárd forint helyett 52 milliárd folyt be május végéig (az elmaradás, ahogyan az alábbi grafikon is mutatja, nominálisan kifejezve 57 milliárd forint).Duplázza a kormány a tranzakciós illetéket!

A kormány pedig el akarja kerülni, hogy miután Magyarország 2004 után végre kikerül a túlzottdeficit-eljárás alól, újra visszakerüljön a hiány emelkedése miatt, miként az történt például Málta esetében.

Ütik az OTP-t és a Magyar Telekomot

A bejelentésre meredeken esni kezedett az OTP és a Magyar Telekom-részvények árfolyama is, míg előbbié közel 3 addig az utóbbi másfél százalékos mínuszban ingadozik.Duplázza a kormány a tranzakciós illetéket!


Duplázza a kormány a tranzakciós illetéket!
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt