Gazdaság

Véget ért a lengyel csoda

Portfolio
Véget érhet a példa nélküli lengyel sikersztori. Bár a válság alatt még Európa bezzegországa volt a recessziót egyedülálló módon megúszó Lengyelország, a Morgan Stanley szerint idén már mélyen trend alatti, mindössze 0,7%-os bővülést vár Kelet-Közép-Európa legnagyobb gazdaságában. A költségvetés az egyensúlyi problémái miatt már nem tud úgy élénkíteni, mint a válság mélypontján, sőt a hiány lefaragásához a lengyel kormány hozzányúlhat a magánnyugdíj-pénztári befizetésekhez.
Lengyelország az elmúlt években jóval a régió felett teljesített, a többi kelet-európai országgal ellentétben a 2008-ban kitört válság alatt is képes volt folytatni a növekedését. Ennek több oka is van: élénkítő fiskális politika (2009-ben csökkentették az adókat), erőteljes magán- és állami befektetések, viszonylag ellenálló bankrendszer és a régiónál kevésbé exportfüggő, rugalmas ipar.

Ezek a kedvező körülmények a válság mélypontja óta romlani kezdtek. A fiskális politika az emelkedő államadósság miatti kényszerből konszolidálódott, így már nem képes eléggé élénkíteni, a banki hitelezés csökkent, a befektetések és építkezések a 2012-es EB és az uniós támogatási ciklus befejeztével visszaestek. A gazdaság emiatt szinte stagnál: a lengyel GDP az elmúlt 5 negyedévben évesítve 1%-os ütemben nőtt, ami egyértelműen a trend alatt van. Ezt a növekedést pedig már nem a belföldi felhasználás bővülése okozza, mint 2009 és 2011 között, hanem a régió többi országához hasonlóan a nettó export. A statisztikai hivatal a második negyedévre is csak enyhe növekedést jósol, a Morgan Stanley korábbi 1,3% helyett már csak 0,7%-os növekedést vár ebben az évben.

Tapogatózik a jegybank Nincs inflációs nyomás Lengyelországban. Májusban a fogyasztói árindex növekedése mindössze 0,5% volt évesítve, ami júniusban sem fog változni. Az árszintnövekedés idén és jövőre is az inflációs cél alatt marad: 2013-ban 1,3%, 2014-ben 2,4% lesz. A lengyel jegybank júniusi ülésén csökkentette az alapkamatot 25 bázisponttal 2.75%-ra, és a Morgan Stanley még egy hasonló csökkentést vár a júliusban is. Ez azonban már várhatóan az utolsó lesz, mert Marek Belka jegybankelnök pozitív tartományban szeretné tartani a reálkamatlábat. Igaz, a lengyel monetáris politika szándékai mostanában kevésbé kiismerhetők. Tavasszal egy nagyobb kamatvágás kapcsán jelezte a jegybank, hogy vége a kamatcsökkentéseknek, majd egy hónap kihagyással folytatta a lazítást. Egy hónapra rá azonban már a kamatcsökkentés hetében kezdett intervencióba, miután a zloty túlságosan gyengülni kezdett.

A hitelezés megakadt és további problémákkal néz szembe. A tisztított hitelállomány (átértékelődési hatásoktól, például árfolyammozgásoktól tisztított hitelállomány) évesített növekedése áprilisban 1,9%-ra mérséklődött (az első negyedévben átlaga 2,4% volt). Ezen felül a bankszektorba vetett bizalom ötéves mélyponton van. A monetáris transzmisszió a régióban Lengyelországban működik a legjobban a változó kamatlábú zlotyhitelek magas aránya miatt, emiatt a piaci kamatlábak gyorsan lefelé igazodtak. Ez a Moody's szerint a helyi bankok számára negatív faktor, mert a kamatrést szűkíti és a hitelezés nem bővül.

Lengyelország a költségvetési gondjai megoldásához hozzányúlhat a nyugdíjrendszerhez is. A költségvetési hiány mértéke májusban elérte a 30,9 milliárd zlotyit, ami az éves cél 87%-át teszi ki. Lengyelországban kötelező a magánnyugdíj-pénztári tagság, a teljes bér 2,3%-át (2011-ben csökkentették 7,3%-ról) az állam szedi be majd utalja tovább az alapkezelőknek. Rövidtávon az államnak előnyös lenne visszaállni a felosztó-kirovó rendszerre: ebben az esetben az államadósság a GDP mindössze 38%-át tenné ki, ami nyugodtabb költségvetési konszolidációnak adhatna teret. Azonban a magánnyugdíj-pénztári befizetések bekebelezését - ahogyan azt Magyarország tette 2010-ben - a Morgan Stanley elemzői nem tartják valószínűnek. Ennél valószínűbb lépés, hogy lehetővé teszik az állami rendszerbe való visszalépést, vagy egyszerűen csak csökkentik az alapkezelőknek átutalt összeget. E lépések bármelyike kedvezőtlenül hatna a lengyel tőzsdére: a magánnyugdíj alapok eszközállományának 39,7%-a részvényekbe van fektetve. Amennyiben a lengyel állam csökkentené a magánnyugdíj-pénztárakba áramló pénzt, akkor azzal visszavetné a részvénypiaci vásárlásokat.
bkk_busz_bkv
dzsudzsak balazs focista
Nagy bejelentés készülhet: délután megszólal Matolcsy György
forintka191126getty
Történelmi csúcson az Európai Unió támogatottsága
Váci úti felüljáró
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
dzsudzsak balazs focista