Gazdaság

Holnap kiderülhet, meddig megy el a jegybank

Portfolio
Hazai szempontból a hét legfontosabb eseménye a monetáris tanács holnapi kamatmeghatározó ülése, de friss adatokból sem lesz hiány. Többek között napvilágot látnak a friss foglalkoztatottsági, munkaerőpiaci, és fizetési mérleg statisztikák. Az Egyesült Államokból friss ingatlanpiaci adatokra és konjunktúramutatókra számíthatunk, az eurózónában pedig Németországra lehet érdemes figyelni.
Holnap tartja soron következő kamatmeghatározó ülését a monetáris tanács. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők egyöntetűen úgy vélik, hogy újabb negyed százalékponttal, 4,25 százalékra mérsékli az irányadó ráta szintjét a jegybank. A piac azonban egyre inkább jelzést vár arról, meddig tart még a kamatcsökkentés, miközben pedig a Fed eszközvásárlási programjának várható lassulása miatt egy további kamatcsökkentést már kiárazott. Azaz közeledik a vége, legalábbis a piac szerint.

Csütörtökön napvilágot látnak a májusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztikák. A február-áprilisi időszakban 3 millió 869 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, ami 58 ezer fővel magasabb az egy évvel korábbi szintnél. A munkanélküliségi ráta az első negyedévi 11,8% után 11,0 százalékra csökkent.

Pénteken az MNB közzéteszi az első negyedéves fizetési mérleg statisztikát. A negyedik negyedéves adatok szerint a tavalyi év utolsó három hónapjában jelentősen csökkent az áruk és a szolgáltatások egyenleg többlete, miközben mérséklődött a jövedelemmérleg deficitje, ez pedig azt eredményezte, hogy a folyó fizetési mérleg többlete a harmadik negyedévi 843 millió euróról 242 millió euróra esett. A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlegeként adódó külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség 1387 millió eurót tett ki. Amennyiben a szezonális hatásoktól megtisztítjuk az adatokat, akkor ez a többlet 1282 millió eurót jelent, ami a GDP 5,1 százalékát teszi ki és azt jelenti, hogy a magyar gazdaság nettó finanszírozási képessége a tavalyi utolsó negyedévben 0,4 százalékponttal tovább javult.

Holnap kiderülhet, meddig megy el a jegybank
Az Egyesült Államokból több fontos ingatlanpiaci adat érkezik a héten. Holnap napvilágot lát az áprilisi S&P Case-Shiller lakásár, és a májusi újlakás értékesítési statisztika, csütörtökön pedig az National Association of Realtors közöl adatokat a függőben levő lakásértékesítések alakulásáról. Múlt héten meglepően jó ingatlanpiaci adatok érkeztek. A használtlakás értékesítések száma három és féléves csúcsra emelkedett, amit a kedvező munkaerőpiaci fejleményekkel, és a gazdasági szereplők csökkenő pesszimizmusával magyaráztak az elemzők. Sokan arra számítanak, hogy az ingatlanpiaci élénkülés kedvező hatásai hamarosan a kapcsolódó szektorokban is érezhetők lesznek. Nőhetnek az építőipari és lakberendezési cikkek gyártóinak, a házépítőknek és az ingatlanforgalmazóknak a megrendelései.

Pénteken két fontos konjunktúramutató is érkezik az Egyesült Államokból. A júniusi chicagói beszerzési menedzser index és a felülvizsgált - szintén júniusi - Michigani fogyasztói hangulat index röviddel négy óra előtt látnak napvilágot.

Holnap kiderülhet, meddig megy el a jegybank
Az eurózónában néhány német adatra érdemes figyelni. Ezek közül a legfontosabb az Ifo ma napvilágot látó, gazdasági hangulat indexe, a hét második felében pedig friss inflációs, munkanélküliségi és kiskereskedelmi adatokra számíthatunk.
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Autók