Előfizetői tartalom

A szomszédnak is sikerült - Hogyan tovább?

Portfolio
Hétfőn Horvátország csatlakozásával a jelenlegi 27-ről 28-ra nő az uniós tagállamok száma. Annak ellenére, hogy a turizmus virágzik, a gazdaság évek óta recesszióval és súlyos költségvetési problémáktól küzd. Az adósságválság miatt jelentősen visszaestek a beruházások és export, és előreláthatólag a csatlakozás kedvező hatásai is csak hosszabb távon lesznek érezhetők. Horvátország célja, hogy mielőbb bevezesse az eurót, de valószínűleg még éveket várnunk arra, hogy nyaralásunk során euróval fizethessünk. A közelgő csatlakozás ellenére a tavaszi hónapokban folyamatos eladói nyomás volt a horvát részvénypiacokon. A zágrábi tőzsdeindex közel 10 százalékot esett március közepe óta. A teljes tőzsdei forgalom a Hrvatski Telekom papírjainak piacán volt, míg a magyar nagytulajdonossal rendelkező INA csupán a forgalom alig 4 százalékáért volt felelős.

Horvátország a világ legnépszerűbb turisztikai célpontjai között Horvátország 2008-ban került tagjelölti státuszba az unióban. Csatlakozásával a jelenlegi 27-ről 28-ra nő az uniós tagállamok száma, az népességszám pedig a jelenlegi 502,4 millióról 506,8 millióra emelkedik. Horvátországban igen jelentős a turizmus szerepe, és mi magyarok is inkább csak erről...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés