Gazdaság

Ez a hét is izgalmasnak ígérkezik

Portfolio
A következő napokban több fontos külföldi és hazai adat lát napvilágot. Többek között kiderül, hogy júniusban folytatódtak-e a kedvező tendenciák az amerikai munkaerőpiacon, illetve, hogy idehaza hogyan alakult a kiskereskedelmi forgalom, és az ipari termelés. Csütörtökön a Függetlenség napját ünneplik az Egyesült Államokban, ezért a piacok zárva lesznek, a szokásos csütörtöki adatokat pedig egy nappal korábban teszik közzé. Az Európai Központi Bank éppen ezen a napon tartja soron következő kamatmeghatározó ülését.
Idehaza elsőként az MNB teszi közzé első negyedéves pénzügyi számlák statisztikáját. A negyedik negyedéves adatok alapján az elmúlt években már megszokott kép tárul elénk. Eszerint a lakosság nettó megtakarításai a hitelfelvételek elapadása miatt viszonylag stabilan a GDP 5 százaléka körül alakulnak. A vállalatok nettó finanszírozási képessége trendszerűen emelkedik, ami növekedési szempontból nem jó hír, hiszen a beruházási aktivitás folyamatos gyengüléséről számol be. Az államháztartás tavaly elvégezte az óriási kiigazítását, ennek eredménye a 2,1 százalékos GDP-arányos kiigazítási igény 2012-ben. Ilyen alacsony számot utoljára 1990-ben láthatunk, 3 százalék alatt is csak néha, 2001-ben, illetve 2008-ban járt a mutató.

Holnap részletes külkereskedelmi adatokat közöl a KSH. Az előzetes adatok szerint áprilisban 700 millió eurós többlet alakult ki a külkereskedelmi mérlegben. Ilyen nagy többletre a tavasz közepén még sosem volt példa, de nem ez az igazán jó hír az áruforgalmunkkal kapcsolatban. A növekedés szempontjából biztató, hogy export és import viszonylatban is élénkült a forgalom, amire nagy szükség van ahhoz, hogy szemmel látható növekedést mutasson fel az idén a magyar gazdaság.

Szerdán előzetes kiskereskedelmi, pénteken pedig előzetes ipari termelés adatokat közöl a KSH. A részletes, áprilisi ipari termelés statisztikából az látszott, hogy az autógyártás (és ezzel együtt az exportértékesítés) dinamikus bővülése okozta, hogy az előző hónaphoz képest 1,2 százalékkal bővült az ipari termelés. A rendelési adatok a növekedés folytatódását ígérik.

Ez a hét is izgalmasnak ígérkezik
Az Egyesült Államokban már javában folynak a Függetlenség napjával kapcsolatos ünnepi előkészületek, ami miatt egyébként csütörtökön zárva tartanak a piacok, szerdán pedig rövidített kereskedés lesz a New York-i tőzsdén. A rövid munkahét ellenére több fontos adat érkezik az Egyesült Államokból. A legfontosabb a pénteken napvilágot látó foglalkoztatottsági és munkanélküliségi statisztika, amelyet valószínűleg ezúttal is feszült piaci várakozás előz majd meg. A befektetők leginkább a jegybanki eszközvásárlások jövője foglalkoztatja, ezt azonban jelentősen befolyásolja a munkaerőpiac. William Dudley, a New York-i Fed elnöke múlt héten ennek kapcsán azt nyilatkozta, hogy ha a munkaerőpiaci környezet (az előző évekhez hasonlóan) tovább romlik, akkor a továbbiakban is jelentős jegybanki beavatkozásra lehet szükség. Az elemzők jelenleg a munkanélküliség további csökkenésével számolnak, az új munkahelyek száma azonban valószínűleg elmaradt az egy hónappal korábbi szinttől.

Ez a hét is izgalmasnak ígérkezik
Az eurózónából több fontos adat érkezik a héten. Napvilágot látnak a felülvizsgált beszerzési menedzser indexek, a munkanélküliségi és az inflációs statisztikák, de ami a legfontosabb, hogy kamatmeghatározó ülést tart az EKB. Múlt héten Klaas Knot, holland jegybankelnök szavaiból az derült ki, hogy a rendkívüli intézkedések tekintetében egyelőre nem várható változás. Nagyon távol vagyunk attól, hogy erről beszélhessünk - mondta Knot, amit az eurózóna sebezhetőségével indokolt. Egy nappal korábban Mario Draghi, az EKB elnöke is megszólalt. A francia parlament előtt tartott beszédében azt nyilatkozta, hogy egészen addig kitartanak a laza monetáris politika mellett, amíg a helyzet úgy kívánja.
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1488477983