Gazdaság

EKB: nincs gond, csak átmenetileg csökkent az euró vonzereje

MTI
Az euróövezet válsága tavaly átmenetileg a közös valuta használatát is visszaszorította, 2012 második felében azonban már ismét erősödött az euró iránti bizalom - írja az Európai Központi Bank (EKB) kedden közzétett felmérésében.
Az euró nemzetközi szerepének alakulását elemző jelentésben az EKB megállapítja, hogy az uniós szinten hozott intézkedések demonstrálták az európai összetartozást, továbbá az egyes tagállamok programjai segítettek helyreállítani a piacok bizalmát a múlt év végéig.

A világ országainak összesített devizatartalékai a múlt év folyamán 10,2 ezer milliárd dollárról 10,9 ezer milliárd dollárra emelkedtek. Az euró részaránya a globális devizatartalékokban 25,1 százalékról 23,9 százalékra, a nemzetközi adósságpiacon pedig 26,2 százalékról 25,5 százalékra csökkent.

A legfontosabb tartalékvaluta 61,9 százalékos súllyal változatlanul a dollár, de aránya egy év alatt 0,3 százalékponttal zsugorodott. A jelentés megállapítja, hogy növekszik egyes nem hagyományos tartalékvaluták, így az ausztrál és a kanadai dollár fontossága, mert a befektetők méltányolják ezeknek az országoknak a növekedési teljesítményét, árstabilitását és egészséges pénzügyeit. Ugyanakkor pénzpiacuk viszonylag kis mérete és likviditása gátat szab annak, hogy ezek a valuták valóban fontos tartalékvalutákká váljanak.

Az EKB felmérése kitér a renminbi (jüan) nemzetközi szerepére is. Kína világkereskedelmi súlyának nevekedésével párhuzamosan bővült a jüan használata a nemzetközi kereskedelemben, és kisebb mértékben a nemzetközi pénzpiacokon is. A kínai pénzpiac elégtelen mérete és likviditása, a nem kellően rugalmas árfolyam és a szigorú pénzügyi korlátozások azonban akadályozzák a jüan nemzetközi használatának terjedését - áll az EKB felmérésében.
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Denso