Gazdaság

A különadók felét a fogyasztók fizetik meg

Portfolio
A különadók nagyságrendje elérte a társasági adóét, mivel azonban ezeket a vállalkozások szűkebb köre hivatott kitermelni, számukra komoly megterhelést jelent, olvasható a LeitnerLeitner adótanácsadó tanulmányában. Az anyag rámutat, hogy a jogalkotók szándékával szemben az adók beépülnek a szolgáltatások áraiba, és így végső soron a fogyasztók, illetve az adókkal közvetlenül nem érintett ágazatok is viselik a terheket.
Egyre emelkedik a különadók száma

A különadók száma folyamatosan emelkedett, 2009-ben még csupán 4 különadónem, a hitelintézeti járadék, az energiaadó, az energiaellátók jövedelemadója (azaz a Robin Hood adó), valamint a gyógyszer szektort érintő adók voltak érvényben. 2010-2011-ben ezek száma a bankadóval, a hitelintézeti különadóval, az ágazati különadókkal, a népegészségügyi termékadóval és a baleseti adóval előbb 9-re, majd 2012-ben a távközlési adóval 10-re bővültek. Végül 2013-ban az ágazati különadó kivezetésének, ám a közműadó, a biztosítási adó és a pénzügyi tranzakciós illeték bevezetésének köszönhetően számuk 12-re emelkedett.

Annyi a különadó, mint a társasági adó összesen

Ezzel párhuzamosan emelkedtek a különadókból származó bevételek is, a legjelentősebb ugrás 2009 és 2010 között volt tapasztalható a bankadó bevezetésével, valamint az energia szektorra, telekommunikációs szektorra és kiskereskedelemre kivetett különadók (az előbb "ágazati különadóként" összefoglalt adók) bevezetésével. 2009-ig a különadók az összes központi költségvetési bevétel 0,6%-át tették ki. 2010-2011-ben már 4,5-4,8% volt a mértékük. Annak ellenére, hogy2012-ben visszaesést tapasztalhattunk (3,15%), 2013-ban már 7%-kal tervezték a költségvetésben a különadókból befolyó bevételt. A második Varga-csomag biztosíthatja ennek teljesítését. Jelenleg a különadók a társasági adóval azonos nagyságrendű forrásnak felelnek meg, amelyek közvetlenül csak a gazdaság egyes kiválasztott szektorait sújtják, így számukra komoly megterhelést okoz.

A szolgáltatói ágazaton belül a pénzügyi szervezeteket, illetve az energiaipari vállalatok igen magas arányban terhelik a különadók mind számszerűen, mind az adóbevételek arányában - írja a LeitnerLeitner. A pénzügyi szervezetek egyre nagyobb arányban veszik ki részüket a különadókból, a 2010-2012-es időszakban még az összes különadóbevétel nagyjából 35%-át, idén azonban már 70%-át adná ez a szektor, legalábbis a jelenlegi előirányzatok szerint. A második legterheltebb szektor az energiaszektor, nagyságrendileg a különadók 10%-át fizetik.

A Robin Hood adó is túl van tervezve?

Miközben a különadókból befolyó bevétel elmaradt a várttól, a második Varga-csomag kapcsán az derült ki, főleg a pénzügyi tranzakciós illeték terén vannak elmaradások, amire a törvényhozás a bankszektort terhelő egyszeri pótadó kivetésével reagált. A LeitnerLeitner elemzői számára a Robin Hood adóval kapcsolatos várakozások is meglepőek. A tervek szerint ebből az adónemből 80 milliárd forintnak kellene idén befolynia, ami a 2012-es tényleges eredmény (5,6 milliárd forint) 14-szerese. Miközben 2012-ben az ebből befolyó összeg csökkent a legjelentősebben, 2011-ben még 17 milliárd forint volt a teljes befolyt összege. A várt növekedés alapja, hogy az adómértéket 8%-ról 31%-ra emelték, ugyanakkor az előző évi csökkentés után kérdéses, hogy ezt a számot tudják-e tartani.

Felgyorsított törvényhozás

A különadók bevezetése mellett ugyan szólnak érvek, de a valóságban nem mindig hozzák az elvárt hatást. Hazánkban vizsgálva a tervezett és a ténylegesen befolyt összegeket megállapíthatjuk, hogy a tényadatok rendre elmaradtak a tervektől. Az ágazatok is rugalmasan reagáltak az új terhekre: vagy a fogyasztás csökkent, vagy a vállalatok fogták vissza termelésüket, vagy akár ki is vonultak a piacról. Ez pedig újabb hiányhoz vezetett, ami újabb intézkedéseket tett szükségessé. Ez lehet az oka a folyamatos újratervezésnek, de a bevezetés gyorsaságának is. A különadók átlagos bevezetési ideje ugyanis közelíti a 45 napot, ám az is előfordult, hogy a vállalkozásoknak csupán 32 napjuk volt az év közbeni újratervezésre. A jogalkotók maximálisan kihasználták az adótörvények módosítására nyitva álló kereteket. Sőt a 45 napos határidőt később 30 napra csökkentették, amit kihasználva a jogalkotás sebessége fokozódott.

A vállalatok magukat szorítják meg

A különadók hatással vannak az érintett szektorok beruházásaira is. Az adók kitermelése érdekében az érintett ágazatok saját magukon végezték el a megszorításokat. A beruházások visszaesése a különadókkal leginkább sújtott pénzügyi és energia-szektorban a legjelentősebb.

Az adók tovagyűrűző hatása, valamint a sorozatos és gyors bevezetéssel keltett bizonytalanság azonban a különadók által közvetlenül nem érintett iparágakat is megszorításokra, a beruházások halasztására ösztönözte.

A nap végén a fogyasztó fizet

Ugyanakkor a fogyasztók sem ússzák meg az adófizetést: miközben papíron csak 1 adónemet fizetnek közvetlenül a fogyasztók (a baleseti adó esetében igaz, hogy a vállalatok mindössze adóbeszedésre kötelezettek), valójában a gyakorlatban a különadók - tulajdonképpen természetesen folyamat hatására - beépülnek a nyújtott szolgáltatások, termékek árába (pl.: népegészségügyi termékadó, biztosítási adó, pénzügyi szektor adói), így azokat a nap végén a fogyasztók fizetik meg. A különadók körülbelül fele beépül a szolgáltatások árába, áll a LeitnerLeiner elemzésében.
Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Roska Botond