Előfizetői tartalom

Senki nem gondolta másképp a jegybankban

Portfolio
A monetáris tanács júniusi üléséről szóló rövidített jegyzőkönyvet sem hangolta szigorúbbra a jegybank annál, mint ahogy a kamatdöntéskor kommunikált. Az elemzők által a tőkepiaci bizonytalanság fényében meglepően "galambnak" titulált közlemény után a ma megjelent dokumentum is inkább csak érdekes mondtaokat, mintsem egyértelmű utalásokat tartalmaz. "A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a bizonytalanabbá váló pénzpiaci környezetre vonatkozó korábbiaknál erősebb utalás célravezető a jelen helyzetben." - áll a jegyzőkönyvben, ám az erősebb utalás is meglehetősen óvatos, ami a kamatcsökkentéshez szükséges mozgástér megteremtését szolgálhatja. A mostani jegyzőkönyv megerősítheti azt a piaci nézetet, hogy a jegybank addig fog kamatot vágni, amíg valamilyen sokkszerű esemény hatására piaci akadályba nem ütközik. A szavazáskor mind a hét tag a 25 bázispontos csökkentésre szavazott.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a középtávú inflációs kilátások összhangban maradnak a 3 százalékos cél elérésével. Rövidtávon az inflációt döntően a szabályozott árak és a nyersanyagárak csökkenése mérsékli, míg az inflációs alapfolyamatok alakulása továbbra is tükrözi a gyenge belső kereslet dezinflációs hatását. Az indirekt adók közvetlen árszintemelő...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái