Gazdaság

Újabb részletek: így emelik a pedagógusok bérét!

Portfolio
Átlagosan 34%-os béremelést kapnak szeptember 1-től a pedagógusok - jelentette be Tatabányán Balog Zoltán az Emberi Erőforrások minisztériumának vezetője. A korábban ígérthez képest a kormány előrébb hozza a béremelést, idén nem az 50 százalékát, hanem 60 százalékát kapják meg a teljes béremelésnek. Ezzel pedig eldőlt, hogy a kormány - alig két héttel a legutóbbi kiigazító csomag parlamenti elfogadása után - költekezésbe kezd.

Jön, jön, jön

Június végén Balog Zoltán miniszter még azt ígérte, a pedagógus életpálya részeként idén a teljes béremelés felét kapják meg a pedagógusok. Ehhez képest változás, hogy a tervezett összegnek nem a felét, hanem a 60 százalékát kapják meg idén szeptemberben, azaz elsőként október elején kapják majd kézhez a fizetésükkel a pedagógusok.

A béremelés további részét a következő négy évben részletekben kapják meg, minden évben átlagosan 10 százalékát minden év szeptember 1-jétől.

Újabb részletek: így emelik a pedagógusok bérét!
A szeptembertől induló, életpályamodell keretében megvalósuló pedagógus-béremelés lefutása.
150 ezer embert érint, +34%

Balog Zoltán szerint 150 ezer pedagógusnál pozitív változást jelent majd az emelés az illetményben. A szeptemberi emelés átlagosan 34 százalékos béremelést jelent majd. Reméljük, hogy nemcsak a bérszínvonalat fogja emelni, hanem az oktatás színvonalát is - mondta a miniszter.

A miniszter konkrét példákat is felhozott a béremelés különböző mértékére.

Újabb részletek: így emelik a pedagógusok bérét!

Hogy jutottunk idáig?

A emberi erőforrás miniszter szerdai bejelentésével eldőlt: a kormány költségvetési költekezésbe kezd még idén, két héttel a legutóbbi megszorító csomag parlamenti elfogadása és három héttel a túlzottdeficit-eljárás lezárásának hivatalos kimondása után. A kérdés ezek után, hogy lesznek-e még további kiadásnövelő lépések idén.

A 2013-as költségvetés eredeti tervezetében még szerepelt az életpályamodell 2013-as bevezetése, ezt Matolcsy György akkori nemzetgazdasági miniszter október 5-én bejelentett első őszi csomagja írta felül. Az elhalasztástól a kormány akkor bruttó módon számolva 73 milliárd forintos megtakarítást várt. Az április közepén Brüsszelnek elküldött konvergenciaprogram is csak 2014-re ígérte az életpályamodell és az ezzel járó béremelés bevezetését.

Amennyiben elfogadjuk a kormány tavalyi feltételezését, miszerint az életpályamodell bruttó 73 milliárd forintos kiadást jelent (éves szinten), akkor annak a 60%-ának idei kifizetése bruttó 44 milliárd forintos kiadásnövekedést jelent. Nettó módon ez kisebb összeggel rontja az idei költségvetés egyenlegét (az adó- és járuléktartalma miatt).

Újabb részletek: így emelik a pedagógusok bérét!
Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter sajtótájékoztatót tart a tatabányai Árpád Gimnáziumban 2013. július 10-én. A miniszter bejelentette: átlagosan 34 százalékkal emelkedik százötvenezer pedagógus illetménye szeptember 1-jétől. Balra Hoffmann Rózsa köznevelési államtitkár.
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
condoleezza rice