Előfizetői tartalom

Egyre durvábban shortolják az aranyat a spekulánsok

Portfolio
Hetek óta drasztikusan nő a spekulatív befektetők aranyárfolyam csökkenésre játszó short pozícióinak száma és az amerikai Határidős Árutőzsde Felügyelet (CFTC) legfrissebb adatai szerint új történelmi csúcsra ért. Ez néhány kontraktus híján az ezüst piacára is igaz. A shortállomány drasztikus felfutása az elmúlt hetekben oda vezetett, hogy a spekulatív befektetői közösség pozíciói nettó értelemben majdnem átfordultak a short pozícionáltságba, amely példátlan lett volna. Bár ezen a héten az arany 2011 októbere óta a legnagyobb egyheti emelkedést tudhatja maga mögött (bő 5%-ot drágult dollárban), de a technikai kép még mindig a további esés irányába mutat.

A CFTC adatai szerint a spekulatív közösségen belül az aranypiaci short pozíciók száma tavaly december végén 40 ezer kontraktus körülről kezdett csaknem folyamatos emelkedésbe és a most péntek este közzétett, keddre vonatkozó állapot szerint már 143 ezer kontraktusnál jár, ami fél év alatt több mint háromszorozódást jelent. Február közepétől az ezüst piacán is elindult...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés