Előfizetői tartalom

Kína meghajol az emberek akarata előtt

Portfolio
Dél-Kínában tüntetések sorozata ahhoz vezetett, hogy a kormányzat felhagyjon korábbi tervével, miszerint urán-feldogozó létesítményt építenének a dél-kínai Guangdong tartomány Heshan városában. Ezek a fejlemények azt bizonyítják, hogy a kínai polgárok egyre hajlandóbbnak mutatkoznak arra, hogy szembemenjenek a kormányzattal, amennyiben úgy érzik, hogy érdekeik sérülnek. A Kínai Kommunista Párt pedig meghátrált a demonstrációkat látva. Amennyiben ez a politikai tendencia tovább folytatódna, az meglehetősen érdekes következményekkel járhat majd Kína gazdasági modellje szempontjából, amit idáig nem éppen a környezettudatosság jellemzett.

A tervezett ipari park projektje nem lesz kivitelezve - áll a helyi kormányzat július 13-i nyilatkozatában, amiben hozzáteszik, hogy tiszteletben tartják a helyi lakosok véleményét. A tervek bejelentése ugyanis rendkívüli ellenállást váltott ki, amit a kormánytisztviselők végül kockázatosnak ítéltek meg szociális szempontból. Heshan a legújabb, de nem az első esete annak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés