Gazdaság

Kamatvágást várnak az MNB-től Londonban

MTI
A Reuters hírügynökség elemzők körében végzett felmérése szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának jövő heti kamatdöntő ülésén újabb 25 bázispontos kamatvágással 4,0 százalékra csökkenti az alapkamatot.
A Reuters által 21 elemző bevonásával július 15-18. között végzett felmérésben konszenzus alakult ki a megkérdezettek körében arról, hogy az MNB immár sorban a tizenkettedik alkalommal ismét 25 bázisponttal csökkenti alapkamatát, miután a gazdaság az első negyedévben kilábalt a recesszióból, bár továbbra is gyengén teljesít, illetve az inflációs kilátások sem veszélyeztetik a jegybank 3 százalékos célját.

A devizahitelesek megsegítésére kidolgozott új kormányzati tervnek tulajdonított kilengés a forint árfolyamában nem volt elég ahhoz, hogy az elemzők felülvizsgálják kamatcsökkentési várakozásaikat.

A forint a tervről szóló hírek után kialakult 295 forintos eurójegyzésen is erősebb árfolyamon áll az előző, múlt havi kamatvágás előtti szintnél. A magyar 5 éves CDS-árazás is lényegesen csökkent az előző havi kamatvágás óta.

A megkérdezettek szerint a kamatcsökkentési pálya 3,75 százalékon éri el mélypontját, egynegyed százalékponttal alacsonyabban az előző, egy hónappal ezelőtti felmérésben jelzettnél. Az elemzők körében többen úgy látják, hogy megfelelő piaci kondíciók esetén a mélypont még ennél is alacsonyabb lehet.

A jövő év végi kamatszintre tett előrejelzésekben 4 százalékos konszenzus alakult ki, alacsonyabb az egy hónappal ezelőtti felmérésben kihozott 4,5 százaléknál.

A megkérdezett elemzők szerint a magyar gazdaság az idén 0,35 százalékkal növekszik majd, illetve 1,5 százalékkal bővül 2014-ben. Az infláció sem az idén, sem jövőre nem éri majd el a jegybank 3,0 százalékos középtávú célját.
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk