Gazdaság

Az OTP maradhat a figyelem középpontjában

Portfolio
A pénteki hírek hatására valószínűleg továbbra is az OTP marad a figyelem középpontjában. Közben adatból sem lesz sok, és azok is többnyire az eurózónában. A beszerzési menedzser indexekre mindenképpen érdemes lehet figyelni, de érdekes lehet a német Ifo index is. A hazai naptárban egyetlen fontos esemény szerepel: a monetáris tanács holnapi, kamatmeghatározó ülése.
Az OTP Bank pénteken jelentette be, hogy csütörtökön Csányi Sándor 7,8 milliárd forint értékben adott el részvényeket. A hír hatására bankpapírok árfolyama hatalmas veszteséget szenvedett el a pénteki kereskedés során.

A bank sajtóosztálya azt a magyarázatot adta, hogy elsősorban az agrár- és élelmiszeripari beruházások finanszírozására csoportosítják át a július 18-án értékesített OTP Bank részvényekből származó bevételt. Sokan azonban összeesküvés-elméleteket kezdtek gyártani arról, hogy mi lehet a részvényeladások valódi oka, így valószínűleg a következő napokban is OTP lesz a figyelem középpontjában.

Ezen kívül egyetlen fontos hazai esemény lesz, mégpedig a monetáris tanács holnapi kamatmeghatározó ülése. A Portfolio.hu által megkérdezett elemzők szerint újabb 25 bázisponttal fogja csökkenteni az alapkamatot a jegybank. A folytatást illetően a szakértők megosztottak, többen arra számítanak, a mostani lehet az utolsó csökkentés a sorban, és egy időre megállhat a csökkentési ciklus.

Az OTP maradhat a figyelem középpontjában
Ezen a héten alig egy-két fontosabb adat lát napvilágot az Egyesült Államokban. Ma használt-, szerdán pedig az újlakás értékesítési statisztikák érkeznek. A múlt heti ingatlanpiaci adatok csalódást okoztak a piacok számára, a megkezdett építkezések száma ugyanis bő egyéves mélypontra esett vissza. A kereslet továbbra is erős, a növekvő hitelköltségek miatt azonban lassulhatnak a refinanszírozási folyamatok. A jelzálogbank szövetség múlt heti adatai szerint a refinanszírozási kérelmek száma kétéves mélyponton van.

Az eurózónában és Kínában szerdán napvilágot látnak a júliusi feldolgozóipari beszerzési menedzser indexek. Elsőként a kínai, azt követően pedig a francia, a német és az eurózónás adatokat közli a Markit. A konjunktúramutatóknál maradva érdemes a csütörtöki, német Ifo indexet is kiemelni. Németországban múlt héten láttak napvilágot a ZEW júniusi felmérésének eredményei, amely csalódást okoztak, hiszen a befektetői hangulat és az elemzői várakozások romlására utaltak.

A háttérben a kedvezőtlen májusi adatok állhattak. Csökkent az ipari termelés, a rendelésállomány és export is. Az egyedüli jó hírt a munkanélküliség csökkenése jelentette. A Bundesbank bő egy hónappal ezelőtt azt állította, hogy a második negyedévben jelentősen javult a gazdaság teljesítménye, a következő hónapokban viszont fennáll a lassulás veszélye.

Az OTP maradhat a figyelem középpontjában
Európában még egy adatot érdemes kiemelni: a csütörtökön napvilágot látó, brit GDP-adatot. A brit gazdaság- és társadalomkutató intézet becslései szerint a második negyedévben 0,6 százalékos volt a növekedés a szigetországban. A legfrissebb adatok szerint a brit gazdaság a gyorsulás jeleit mutatja: a szolgáltató szektor, a feldolgozóipar és az építőipar kilátásai egyaránt javulnak, a fogyasztói bizalom nő, a munkanélküli segélykérelmek száma pedig csökken.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház