Gazdaság

Így fizetjük a tranzakciós illetéket

Portfolio
Az idei legmagasabb havi összeg folyt be a költségvetésbe a pénzügyi tranzakciós illetékből júniusban. A Nemzetgazdasági Minisztérium a Portfolio.hu kérdésére közölte: a 15,8 milliárd forintos bevételből 9,4 milliárdot a piaci szereplők (bankok), 6,4 milliárdot az államkincstár fizetett be. Az elmaradás összességében még így is jelentős. Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár azt is elárulta, hogy csak a 2014-es költségvetés benyújtásakor válik ismertté a frissített makropálya.
Az év hatodik hónapjában 15,8 milliárd forint folyt be a költségvetésbe a pénzügyi tranzakciós illeték soron. Az NGM online tájékoztatóján Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár kérdésünkre részletezte: ebből 6,4 milliárd forint a Magyar Államkincstárhoz, 9,4 milliárd forint pedig a piaci szereplőkhöz köthető.

Ezzel összesen június végéig (a február-júniusi 5 hónap alatt) összesen 68,6 milliárd forintnyi tranzakciós illeték folyt be, ami az időarányosan előirányzott 136 milliárdos bevétel fele.

Ezek fényében nem meglepő, hogy a kormány legutóbb úgy döntött: augusztus elsejétől megemeli a tranzakciós illeték kulcsát és utólagos egyszeri befizetésre kötelezi a bankokat (ez utóbbi mintegy 75 milliárd forintos teher a szektornak).

Így fizetjük a tranzakciós illetéket

A minisztériumtól kapott részletes júniusi adatok alapján azt mondhatjuk, hogy a MÁK eddig 23 milliárd forintot fizetett be, a bankok pedig összesen 45,5 milliárd forintot teljesítettek.

Számításaink szerint mindkét szektor esetében látható elmaradás az időarányos tervekhez képest, ám a pénzintézetek esetében lényegesen nagyobb. Az államkincstár ugyanis az időarányosan előirányzott összeg 69%-át fizette be, míg a bankok az időarányosan tervezett összeg 44%-át.

Így fizetjük a tranzakciós illetéket

Így teljesítenek a bankok "A pénzügyi szervezetek különadóját - főszabályként - 2013. évben négy egyenlő részletben, a negyedév utolsó hónapjának 10. napjáig (2013. március 10., 2013. június 10., 2013. szeptember 10., 2013. december 10.) kell megfizetni. A pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosításával előírt egyszeri jellegű befizetést szintén négy részletben, szeptember - október - november - december hónapokban kell teljesíteni" - részletezte kérdésünkre Banai Péter.

Később lesz makropálya

A múlt héten közzétett, 2014-es költségvetési tervezési köriratban nem szerepelt részletes makrogazdasági pálya. Banai Péter ezzel kapcsolatban kérdésünkre úgy fogalmazott, hogy "a 2014. évi költségvetési törvényjavaslat a legfrissebb makrogazdasági számításokon fog alapulni, melyeket a törvényjavaslat benyújtásával egyidejűleg hoz nyilvánosságra a kormány" (vagyis szeptember 30-án - a szerk.). "A tervezést meghatározó főbb makrogazdasági paraméterekről a tervezésben részt vevő szervekkel egyeztettünk, egyes kiemelt paramétereket a körirat is tartalmaz" - tette hozzá.

Így fizetjük a tranzakciós illetéket
forintdevizaárfolyam
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár