Gazdaság

Önként hajtaná igába fejét Lengyelország

Portfolio
A Világbank és az Európai Beruházási Bank (EIB) hiteleivel fedezné költségvetési hiányának egy részét Lengyelország, mert jóval kedvezőbb áron jutna finanszírozáshoz így, mint a piacról, másrészt meg szeretné mutatni a kormány, van más opció is.
Mások szabadulnak tőle, Lengyelország nem bánja

Már augusztus végével 2 milliárd eurós hitelt igényelne Lengyelország Wojciech Kowalczyk helyettes pénzügyminiszter szerint, megmutatva ezzel, hogy van az állampapír kibocsátáson kívül más opció is a költségvetési hiány finanszírozására. A Bloomberg szerint egy 18 éves futamidejű, 1 milliárd euró keretösszegű világbanki hitel nagyjából 0,79 százalékos kamaton elérhető lenne Lengyelországnak, szemben azzal, hogy például a 2035-ös lejáratú lengyel eurókötvények hozama 3,65 százalék, a 10 éves államkötvények hozama 3,92 százalék a legutóbbi adatok szerint.

Donald Tusk, Lengyelország miniszterelnöke is aktivizálta magát az ügyben, az Európai Beruházási Banktól kért segítséget a 2013-as költségvetési hiány fedezésére; a hiány megugrására az elmaradó bevételek miatt számítanak.

A lengyel pénzügyminisztérium vezető közgazdásza, Ludwik Kotecki szerint 16 milliárd eurónyi lehet a költségvetési lyuk, amit a hiány elszaladása okoz, és ennek felét finanszírozhatná a Világbanktól és az EIB-től származó hitelekkel Lengyelország.

Július végére az éves refinanszírozási igény 91%-a teljesülne is, így szeptemberig fel is függesztenék a tervezett aukciókat a lengyel adósságkezelő szerint.

A Bloomberg által megkérdezett szakértők szerint a piaci finanszírozást teljesen nem tudja kiváltani a nemzetközi szervezetektől kapott hitellel Lengyelország, de van értelme a lépésnek olyankor, amikor a hitelfelvétel jóval kedvezőbb feltételeket kínál a piaci kondícióknál.

Nem feltétel nélküli

A világbanki hitel nem lenne feltétel nélküli, a költségvetési szigorítás folytatását írhatják elő.

IMF "ernyő" is van

Lengyelország az elmúlt években az IMF "védőernyőjét" sem ódzkodott igénybe venni. 2010-től folyamatosan hosszabbították a rugalmas hitelkeretet (Flexible Credit Line - FCL), jelenleg 2015 januárig tartó, kb. 19 milliárd eurós (SDR 22 milliárd) összegű keret van érvényben.

Az IMF-hitelkeretének megújítását tervezi Románia is, hasonlóan védőernyőként használva a valutaalap jelenlétét, miközben a keretből továbbra sem terveznek pénzt lehívni. Románia úgy tűnik annak ellenére nem bánja, hogy hitelkeret van érvényben, hogy az a Lengyelországénál szigorúbb, készenléti hitelvonal. Ugyan nem hívnak le összeget belőle, ezért óvatosságinak szokták titulálni.

Eközben Lettország például idő előtt visszafizette hiteleit, sokak szerint azért, hogy megszabaduljon a szervezetek felügyeletétől. Az IMF és az EU is kikelt például amiatt, hogy a kormány megszorító csomagja túlságosan kíméletlen a szegényekkel, míg a tehetősebbeket viszonylag védte.

Magyarország pedig addig húzta a tárgyalásokat, míg végül nem került a romániai óvatossági kerethez hasonló az asztalra, és a kormány a hetekben dönthet arról, előtörlessze-e a hitelt, amit még a válság idején kapott az ország.
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Frankfurti tőzsde
kína vírus
cimlap_Orlen0129
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár
forintdevizaárfolyam
bigben
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
gyárimunkásfactoryworkerdolgozógyár