Gazdaság

Döntött a kormány: még nagyobb lesz a családi adókedvezmény kiterjesztése

MTI
Portfolio
Egyelőre csak egy elemről döntött a népesedési programot illetően a kormány: a családi adókedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe lehet majd venni, az erről szóló adótörvény módosítás 2014-től élhet. Ez a korábbi információkkal szemben még szélesebb kiterjesztést jelent, ami különösen a három vagy több gyermeket nevelőket érinti majd előnyösen. Náluk azonban bruttó 300 ezer forintos jövedelemig 17%-os nettó keresetemelkedést okozhat.
Áttekintette a kormány szerdai ülésén a család- és népesedéspolitikai akciótervet, és döntött annak egy eleméről, a családi adókedvezmény igénybevételi lehetőségének kiterjesztéséről - közölte a kormányszóvivő az MTI-vel.

Giró-Szász András tájékoztatása szerint a döntés értelmében az érintettek a kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe tudják venni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter arra kapott felhatalmazást, hogy ennek figyelembe vételével terjessze be a 2014-es adótörvényeket. A kormány a család- és népesedéspolitikai akcióterv következő lépését, a "rugalmas" gyed kérdését szeptember közepén tárgyalja - tette hozzá a szóvivő.

Három gyereknél, bruttó 370 ezer alatt jelent még többet

A három vagy több gyermeket nevelőknél a 10+7%-ra is kiterjeszthető családi adókedvezmény a bruttó 370 ezer forintos jövedelmek alatt jelent még több kedvezményt ahhoz képest, amit eddig tudhattunk. Eddig ugyanis arról volt szó, hogy vagy a 10%-os nyugdíjjárulékból vagy a 7%-os egészségügyi járulékból lesz levonható a "bent ragadt" családi adókedvezmény. Ezek szerint azonban mind a kettőből.

Korábbi számításaink azt mutatták, különösen a három vagy több gyermeket nevelőknél hozhat jelentős többletjövedelmet a kiterjesztés, hiszen egy vagy két gyermek esetében nem igazán marad fenn továbbérvényesíthető rész, különösen, ha a két szülő meg is tudja osztani. Három gyermeknél azonban a havi 99 ezer forintos kedvezményből a 16%-os szja mellett eddig 618 ezer forintos jövedelem alatt maradt még a családi adókedvezményből, amit ezek szerint 2014-től részben tovább érvényesíthetnek a munkavállalói járulékokból.

Egy 300 ezer forintos bruttó jövedelemmel rendelkező háromgyerekes családnál például akár 51 ezer forint nettó keresetnövekményt is jelenthet.

Döntött a kormány: még nagyobb lesz a családi adókedvezmény kiterjesztése
warrenbuffettt
közösségi iroda
GettyImages-482460361
GettyImages-1162791014
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
GettyImages-482460361