Előfizetői tartalom

Újra növekedésnek eredt a deficit, szorgosan törleszt a lakosság

Portfolio
Június végén az elmúlt négy negyedév összesített államháztartási hiánya a GDP 2,6%-ára emelkedett a megelőző negyedévi 2,1%-ról, illetve az azt megelőző negyedévi 1,9%-ról - derült ki a Magyar Nemzeti Bank által ma közzétett előzetes pénzügyi számlák statisztikából. Ezek és egyéb folyamatok is rávilágítanak arra, hogy miért volt szükség a tavasszal bejelentett két költségvetési megszorító csomagra az idei évi hiánycél (2,7%) tarthatósága érdekében. Az MNB adataiból kiderült az is, hogy az államadósság a GDP arányában 1%-ponttal 81,4%-ra csökkent a második negyedév során, illetve az is, hogy a lakosság továbbra is szorgosan törleszti hiteleit, és megtakarító üzemmódban maradt, így nettó megtakarítási képessége továbbra is igen magasnak mondható.

Az előzetes pénzügyi számlák adatai szerint az államháztartás nettó finanszírozási képessége 2013 második negyedévében a negyedéves GDP -3,1 százalékát tette ki (-221 milliárd forint) és az utolsó négy negyedév együttes hiánya a GDP-hez viszonyítva a GDP 2,6%-át érte el (-749 milliárd forint). Ez utóbbi azt jelenti, hogy az utóbbi két negyedévben a deficit fokozatosan...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés