Gazdaság

Itt a legnagyobb állami adósok listája

Portfolio
Júliusban 3 milliárd forinttal emelkedett a költségvetési szervek tartozásállománya - áll a Magyar Államkincstár legfrissebb jelentésében. Ezzel a teljes adósságállomány 93 milliárd forintra hízott, ami alig marad el az áprilisban beállított 95 milliárdos rekordtól. A mostani adósságnövekedés elsősorban kórházaknál jelentkezett, és összességében az Emberi Erőforrások Minisztériuma a legnagyobb adós (az egészségügyi intézmények adóssága miatt).
Július végén 93,5 milliárd forintra rúgott az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya. Ez 2,8 milliárd forintos növekedést jelent egy hónap alatt. Az államkincstár adatai szerint az adósság növekedéséhez 1,8 milliárd forinttal járult hozzá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, 0,5 milliárd forinttal pedig a Karolina Kórház-rendelőintézet TIOP pályázatok lebonyolításához kapcsolódó szállítói tartozásállományának növekedése. Ezen túlmenően a lecsökkent OEP bevételek következtében 0,7 milliárddal emelkedett a Honvéd Kórház tartozásállománya.

A MÁK júliusi tájékoztatójában azt is megjegyzi, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 1,6 milliárd forinttal csökkentette tartozását júliusban az előző hónaphoz képest, mely a Miskolci Tankerület számláinak kiegyenlítéséből ered.

Itt a legnagyobb állami adósok listája
A költségvetési szervek 11,1 milliárd forinttal tartoznak az államnak. Ennek 86,9%-a, 9,6 milliárd forint változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó kormányhivataloknál jelentkezik és döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de a központi költségvetést megillető, még be nem utalt bevételekből (ingatlan nyilvántartási, földvédelmi, földhasználati és egyéb eljárási díjak, valamint adatszolgáltatási, vizsgálati díjak, különféle bírságok, járulékok, stb.) adódik - részletezi a MÁK.

A szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozásállomány 81,8 milliárd forint. Az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni tartozás 76,9 milliárd forintos összegéből 62,6 milliárd forint az áruszállítások kifizetetlen ellenértéke, 7,5 milliárd közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás és 6,8 milliárd az előző kategóriákba nem sorolható, egyéb tartozás összege. A tartozás túlnyomó része, 72,4 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél jelentkezik.

Júliusban a legnagyobb adósságnövekedés az EMMI-nél jelentkezett a fentebb részletezett okok miatt. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt hetekben sorra érkeztek olyan hírek, hogy a kórházak adósságállománya újabb és újabb csúcsokat dönt, mert forráshiány tapasztalható a rendszerben és az év végi adósságrendezések sem segítenek.

Eközben a Honvédelmi Minisztériumnál is 722 milliós tartozásemelkedést regisztrált a MÁK, míg a KIM-nél 440 millió forinttal volt magasabb az adósság, mint június végén.

Itt a legnagyobb állami adósok listája
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as