Gazdaság

Itt a legnagyobb állami adósok listája

Portfolio
Júliusban 3 milliárd forinttal emelkedett a költségvetési szervek tartozásállománya - áll a Magyar Államkincstár legfrissebb jelentésében. Ezzel a teljes adósságállomány 93 milliárd forintra hízott, ami alig marad el az áprilisban beállított 95 milliárdos rekordtól. A mostani adósságnövekedés elsősorban kórházaknál jelentkezett, és összességében az Emberi Erőforrások Minisztériuma a legnagyobb adós (az egészségügyi intézmények adóssága miatt).
Július végén 93,5 milliárd forintra rúgott az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek tartozásállománya. Ez 2,8 milliárd forintos növekedést jelent egy hónap alatt. Az államkincstár adatai szerint az adósság növekedéséhez 1,8 milliárd forinttal járult hozzá a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház, 0,5 milliárd forinttal pedig a Karolina Kórház-rendelőintézet TIOP pályázatok lebonyolításához kapcsolódó szállítói tartozásállományának növekedése. Ezen túlmenően a lecsökkent OEP bevételek következtében 0,7 milliárddal emelkedett a Honvéd Kórház tartozásállománya.

A MÁK júliusi tájékoztatójában azt is megjegyzi, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 1,6 milliárd forinttal csökkentette tartozását júliusban az előző hónaphoz képest, mely a Miskolci Tankerület számláinak kiegyenlítéséből ered.

Itt a legnagyobb állami adósok listája
A költségvetési szervek 11,1 milliárd forinttal tartoznak az államnak. Ennek 86,9%-a, 9,6 milliárd forint változatlanul a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumhoz tartozó kormányhivataloknál jelentkezik és döntően az ingatlanügyi szakigazgatási szervek által beszedett, de a központi költségvetést megillető, még be nem utalt bevételekből (ingatlan nyilvántartási, földvédelmi, földhasználati és egyéb eljárási díjak, valamint adatszolgáltatási, vizsgálati díjak, különféle bírságok, járulékok, stb.) adódik - részletezi a MÁK.

A szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozásállomány 81,8 milliárd forint. Az államháztartáson kívüli szervezetekkel szembeni tartozás 76,9 milliárd forintos összegéből 62,6 milliárd forint az áruszállítások kifizetetlen ellenértéke, 7,5 milliárd közüzemi szolgáltatók felé fennálló tartozás és 6,8 milliárd az előző kategóriákba nem sorolható, egyéb tartozás összege. A tartozás túlnyomó része, 72,4 milliárd forint az Emberi Erőforrások Minisztériuma intézményeinél jelentkezik.

Júliusban a legnagyobb adósságnövekedés az EMMI-nél jelentkezett a fentebb részletezett okok miatt. Ez nem meglepő, hiszen az elmúlt hetekben sorra érkeztek olyan hírek, hogy a kórházak adósságállománya újabb és újabb csúcsokat dönt, mert forráshiány tapasztalható a rendszerben és az év végi adósságrendezések sem segítenek.

Eközben a Honvédelmi Minisztériumnál is 722 milliós tartozásemelkedést regisztrált a MÁK, míg a KIM-nél 440 millió forinttal volt magasabb az adósság, mint június végén.

Itt a legnagyobb állami adósok listája
Este jön a vihar! Másodfokú riasztásokat adott ki az OMSZ
Visszatérne a Boeing 737 Max, aggódnak a repülővel utazók
Megkezdi Európa meghódítását a kínai Alibaba
Hatvanezer autót kell visszahívnia a Mercedesnek
Nagy változás jön a Mátrai Erőmű vezetésében
FrankfurtTőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
condoleezza rice