Gazdaság

Szíriai katonai akcióról tanácskozik Obama

MTI
Barack Obama amerikai elnök a hétvégére összehívta legfontosabb biztonsági tanácsadóit, hogy megvitassa velük a Szíriával kapcsolatos opciókat, köztük egy esetleges katonai akció lehetőségét - közölte pénteken este egy hivatalos forrás.
A nevének elhallgatását kérő személy ugyanakkor óva intett az olyan várakozástól, hogy a hétvégi tanácskozáson máris végleges döntés születhet Szíriát illetően.

Az amerikai hadsereg eközben konkrét előkészületeket tett egy Szíria elleni katonai akcióra. A védelmi tárca egy magas rangú hivatalnoka a CNN tévéadónak nyilatkozva elmondta: a vezérkar "felfrissítette" a lehetséges támadási célpontok jegyzékét, a tervek robotrepülőgépek bevetését is előirányozzák. Martin Dempsey vezérkari főnök szombaton a Fehér Házban várhatóan az elnök elé terjeszti a támadással kapcsolatos opciókat - jelentette a CBS televízió.

Megerősítik a földközi-tengeri jelenlétet

Az amerikai haditengerészet egy robotrepülőgépekkel felszerelt rombolóval erősíti meg földközi-tengeri jelenlétét a szíriai polgárháború súlyosbodása miatt - közölte helyi idő szerint pénteken az amerikai védelmi minisztérium egyik névtelenül nyilatkozó illetékese, s ezzel összefüggésben Chuck Hagel tárcavezető is az erőátcsoportosítás lehetőségéről beszélt.

A Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztségviselője azt mondta, hogy a Mahan nevű romboló éppen befejezte térségbeli küldetését, és vissza kellett volna térnie a norfolki támaszpontjára Virginiában, de a hatodik amerikai flotta parancsnoka úgy döntött, hogy a hadihajónak a térségben kell maradnia. A Földközi-tengeren így négy amerikai romboló fog szolgálatot teljesíteni. A Pentagon illetékese hangsúlyozta, hogy a haditengerészet semmilyen parancsot nem kapott egy szíriai katonai hadműveletre való felkészülésre.

A nyilatkozattal összefüggésben újságírók megszólaltatták Chuck Hagelt a Malajziába tartó repülőgépén. A védelmi miniszter elmondta, Barack Obama elnök arra kérte a Pentagont, vázolja fel, hogy a szíriai vegyifegyver-bevetések fényében milyen lehetőségek állnak az amerikai hadsereg rendelkezésére. Hagel szerint a védelmi minisztérium kötelessége, hogy az elnök elé tárjon minden eshetőséggel számoló alternatívákat.

"Ez pedig megköveteli erőink pozícionálását, a hadieszközeink pozícionálását, hogy képesek legyünk végrehajtani különböző feladatokat, bármilyen megoldást is válasszon az elnök" - mondta Hagel, de nemleges választ adott arra a kérdésre, miszerint kijelenthető-e az, hogy már megkezdődött-e az amerikai hadsereg erőátcsoportosítása.

Barack Obama csütörtökön kijelentette, hogy közeleg a potenciálisan döntő amerikai válasz ideje a szíriai kormány állítólagos atrocitásaival és az egyiptomi hadsereg erőszakos fellépésével kapcsolatban. Sajtóértesülések szerint az amerikai külügyminisztérium, a Pentagon és a hírszerző szolgálatok vezetői csütörtökön három és fél órán át tanácskoztak a Fehér Házban arról, hogyan reagáljon az Egyesült Államok az állítólagos szíriai vegyifegyver-támadásra, de nem jutottak dűlőre.

A Reuters egy washingtoni illetékestől úgy értesült, hogy Obama nemzetbiztonsági tanácsadói a hét végén tanácskoznak a Fehér Házban a szíriai helyzetre adandó válaszról.
Ökológiai gazdálkodás: Magyarország az uniós lista végén kullog
Nemzeti konzultációt tart Emmanuel Macron
Kincses Gyula
Az új ukrán elnök keményen visszaszólt Putyinnak
Vida József megvette a TV2-t
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Hazai és nemzetközi kitekintés.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Száz méter hosszú lesz a Parlament elé tervezett emlékmű