Előfizetői tartalom

Nyolc éve nem tett ilyet a Fitch a lengyelekkel

Portfolio
Miután a héten egy jelentős költségvetési lazító csomagot fogadott el a lengyel kormány, a Fitch Ratings a hétvégéhez közeledve a felminősítést valószínűsítő pozitívról stabilra rontotta az ország hosszú lejáratú adósságára vonatkozó besorolás kilátását. Ilyen lépésre legalább nyolc éve nem volt példa Lengyelország esetén, igaz az aktuális és változatlanul hagyott besorolás ("A-") még mindig három fokozatra van a befektetésre ajánlott kategória alsó szélétől. A Fitch a kedvezőtlen irányú döntését egyrészt a megemelt hiánycéllal, másrészt a lengyel költségvetési politika csökkentő kiszámíthatóságával indokolta.

A héten a lengyel kormány arra hivatkozva emelte meg 16 milliárd zlotyval, a GDP kb. 1%-ával az idei évi államháztartási hiánycélt, hogy a gazdaságnak költségvetési élénkítésre van szüksége ahhoz, hogy a gödörből minél gyorsabban ki tudjon jönni. Az idei első negyedévben csaknem stagnálásba váltott a lengyel gazdaság és a pénzügyi tárca adatai szerint az adóváltoztatásokkal...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái