Gazdaság

Szokatlan döntésre készül a jegybank?

Portfolio
Az előttünk álló néhány nap több szempontból is mozgalmasnak ígérkezik. Holnap kamatmeghatározó ülést tart a monetáris tanács, amelyen a korábbi gyakorlattól eltérően, elsőként nem 25, hanem 10 bázisponttal mérsékelheti az irányadó rátát, de fontos adatokból sem lesz hiány. Napvilágot látnak a júliusi munkaerőpiaci, és a második negyedéves beruházási adatok, az Egyesült Államokban pedig friss GDP-számokra számíthatunk.
Ma még egyetlen fontos esemény sem lesz, holnap viszont délelőtt és délután is érdemes majd figyelni. Délelőtt a KSH teszi közzé a júliusi munkaerőpiaci statisztikákat, délután pedig kamatmeghatározó ülést tart az MNB. A munkaerőpiaci adatok kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a legutóbbi adatok szerint júniusban 10,3 százalékra esett vissza a munkanélküliség, amire 2009 nyara óta nem volt példa. A második negyedévben 3 millió 931 ezer foglalkoztatott volt Magyarországon, 55 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15-74 évesek körében a foglalkoztatottsági ráta 51,5 százalékra emelkedett, kissé meghaladva a tavaly július-októberi, 10 éves csúcsot jelentő szintet is. Különösen a közszolgáltatásoknál ugrott meg a foglalkoztatottság.

A munkaerőpiaci adatoknál sokkal fontosabb, hogy milyen döntést hoz a monetáris tanács. A Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint 10 bázisponttal csökkentheti az alapkamatot a jegybank, vagyis a jelenlegi 4 százalékról 3,9 százalékra mérséklődhet az irányadó ráta. Ez lesz az első kamatdöntő ülés, miután a júliusit követően Matolcsy György a kamatcsökkentés kilátásairól, az akár kisebb lépésekben történő csökkentésről, és a kamatvágási ciklus elképzelhető végéről beszélt.

A hét második felében friss adatokra már csak pénteken számíthatunk. A KSH akkor teszi közzé a friss ipari termelői ár és beruházási statisztikákat. Az első negyedéves adatok szerint az előző negyedévhez képest 3,8 százalékkal esett vissza a beruházások volumene. Az éves zsugorodás mértéke 8,7 százalék volt, és ennek kapcsán érdemes megjegyezni, hogy ennyire kedvezőtlen számot ebben az évtizedben csak egyszer, a pénzügyi válság mélypontján (három éve) jelentett a KSH. Az első negyedévben még az amúgy elfogadhatóan szereplő feldolgozóipar is gyászos eredménnyel rukkolt elő.

Szokatlan döntésre készül a jegybank?

Az Egyesült Államokból a hét minden napján érkeznek friss adatok. Az egyik legfontosabb a csütörtökön napvilágot látó, felülvizsgált második negyedéves GDP-statisztika. Az előzetes adatok alapján meglepően jól teljesített a gazdaság (évesített negyedéves alapon a várt 1,1 százalék helyett 1,7 százalékkal nőtt a GDP) a második negyedévben, de az év második felét illetően is optimisták az elemzők. Múlt héten látott napvilágot a Conference Board leading indicatorsa, amely szerint minden adott ahhoz, hogy élénkülni tudjon a gazdaság és vele együtt a munakerőpiac, bár a beruházási és a külső környezet kiszámíthatatlansága némi bizonytalanságra adhat okot.

Elemzők szerint az ingatlanpiacon is láthatók az élénkülés jelei, aminek számos kedvező közvetlen és közvetett hatása lehet, kezdve a barkács- és lakberendezési áruházakban tapasztalt keresletélénküléstől egészen az általános gazdasági aktivitás növekedéséig. Erre a hétre is jut egyébként egy ingatlanpiaci adat; a függőben levő lakásértékesítések száma szerdán lát napvilágot.

Szokatlan döntésre készül a jegybank?

Az eurózónából egyetlen fontosabb adat érkezik. Az augusztusi Ifo indexet holnap teszik közzé, ami valószínűleg illeszkedik majd a többi más mutató alapján alkotott, kedvező, német gazdasági összképbe. Az elemzők emelkedésre számítanak.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites