Gazdaság

Itt az unortodox kamatvágás! 20 bázispont a csökkentés

Portfolio
A jegybank nem adott sok iránymutatást arra nézve, hogy mekkora lehet a "25 bázispontosnál kisebb" kamatlépés, így a piac jobb híján a 10 bázispont mellett tette le a voksát. Végül kétszer ekkora mértékben, de a klasszikus 25 bázispontos lépésköztől elmaradó mértékben vágott a tanács. A forint kissé gyengült, a közlemény szerint jönnek még kamatcsökkentő lépések.

Meglepték Matolcsyék a piacot

Váratlant húzott a jegybank monetáris tanácsa keddi ülésén - ez olvasható ki az elemzői reakciókból. A szakértők szerint a jelenlegi körülmények között kérdéses, hogy meddig folytatható a kamatcsökkentés. Tovább a cikkhez

Miért pont 20 bázispont? Itt az indoklás!

Alacsony marad az inflációs nyomás, év végétől lehet tartós élénkülés, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve indokolt a kamatcsökkentések ütemének mérséklése - áll a jegybank kamatdöntés utáni közleményében. A dokumentum a korábbi közleményekhez képest nem tartalmaz különösebben új elemet, mindössze az utolsó, hagyományosan a kilátásokra utaló mondat módosult. Eszerint jönnek még kamatvágások, de kisebbek. Tovább a cikkhez

Elpattant a forint a váratlan MNB-döntésre

Kezdetben délben a devizahiteles mentőcsomagról érkező hírekre ugrott az árfolyam, majd a vártnál nagyobb, 20 bázispontos kamatcsökkentés okozott gyengülést.


Tovább a cikkhez

Nem 3,75%, hanem 3,8%

Kinagyítjuk kicsit, hogy látható legyen a változás. Ugye látszik?


Elpattant a forint a váratlan MNB-döntésre

Első reakcióként nagyot ugrott a forint euróval szembeni árfolyama a 20 bázispontos MNB-kamatvágás bejelentésére. A jegyzések a 300,80-as szintig meneteltek a 2 óra előtti 300 alatti szintekről.


Tovább a cikkhez

Tovább vágott az MNB

Újra, ezúttal 13. alkalommal csökkentette az irányadó kéthetes kötvény után fizetett kamatot a jegybank monetáris tanácsa. A mai ülésen a kamatcsökkentés mértéke 20 bázispont, így az alapkamat 3,8%-ra csökkent. Az újabb lazítás nem okozott meglepetést, a piac szinte egységesen kamatcsökkentésre számított. A mértéket illetően sem volt jelentős szóródás, de az így kialakult 10 bázispontos konszenzust meghaladta a csökkentés mértéke.


Követi-e a jegybank a jegybankkövető piacot?

Csak a kamatcsökkentés mértéke lehetett a kérdés a monetáris tanács mai ülésén - nagyjából így értékelhetők a döntéssel kapcsolatos várakozások. Igaz, sok bizonytalanságot ezzel kapcsolatban sem mutat a piac, hiszen szinte minden megfigyelő 10 bázispontos mérséklést vár.

A jegybank egy hónappal ezelőtt egyértelművé tette, hogy a kedvezőtlenebbé váló külső környezetben is lát teret a további kamatcsökkentésre. A piac ezzel kapcsolatban éledező aggodalmát pedig azzal csitította, hogy a hagyományos, 25 bázispontos kamatléptéknél kisebb vágások lehetőségét vetette fel. (Kezdetben úgy tűnt, hogy Matolcsy György jegybankelnök ennél nagyobb monetáris politikai változásokról beszél, de a következő napokban kellő kommunikációs erőfeszítéseket tett a jegybank a kiváltott zavar megszüntetéséhez.)Követi-e a jegybank a jegybankkövető piacot?

A jegybank a bejelentés óta nem igazán adott jelzést arra vonatkozóan, hogy mekkora mértékű kamatvágással érdemes számolni a következő időszakban. Kezdetben a piaci találgatások is szóródtak: a hagyományos 0 és 25 bázispontos változtatás mellett 10-12,5-15- 20 bázispontos prognózisok is születtek. Ehhez képest végül a múlt héten az elemzői kar már meglepően egységesen várt 10 bázispontos lazítást. Ezt két okra vezették vissza. Egyrészt a júliusi sajtótájékoztatón Matolcsy a 25 bázispont alatti mértéket firtató kérdésre úgy válaszolt, hogy "a 10 bázispont az egy jó egység, lehet ennél kisebb, de valamilyen értelmezhető egységnek kell lennie". Másrészt arra is tett jelzést, hogy a kamatcsökkentési ciklus 3-3,5 százalékos szintig tarthat, decemberre pedig 10 bázispontos lépésközzel éppen 3,5 százalékig lehet leérni.Követi-e a jegybank a jegybankkövető piacot?

Ugyanakkor a jegybankelnök első kijelentése meglehetősen bizonytalan, a kalkuláció érvényességét pedig gyengíti, hogy a kamatcélként ható 3-3,5%-os értéket a későbbi napokban a jegybank igyekezett relativizálni. Így tehát inkább csak "jobb híján" kötött ki a piac a 10 bázispontos lépésköz mellett, mintsem jegybanki sugallatra. És amennyiben az MNB nem akar nagyon "eredetieskedni", akkor el is fogadhatja a piac által várt 10 bázispontos lazítási tempót.

Amennyiben valóban bekövetkezik a 25 bázispontnál kisebb kamatvágás, úgy a monetáris lazítási ciklus új időszakába lépünk. Az első éppen egy évig tartott: pontosan 12 egymást követő alkalommal döntött a monetáris tanács a kamatszint negyed százalékpontos mérséklése mellett. Ma a piac arra fogad, hogy a közeljövőben (elsősorban az amerikai QE3 program várható leállása miatt) a Magyar Nemzeti Bank mozgástere is jóval kisebb lehet, így még lassabb tempóval sem húzható ki egy hasonlóan hosszú szakasz. Sőt, az árazások alapján úgy tűnik, hogy a piac egyelőre 1-2 lépésnél többet nem is nagyon vár.Követi-e a jegybank a jegybankkövető piacot?

A történelmi mélypontra süllyedő kamatszint egyébként inflációs és reálgazdasági szempontból sem irreális. Árnyomás alig érzékelhető a gazdaságban, a gazdasági aktivitás pedig továbbra is igen lanyha. Így továbbra is igaz, hogy a korlátot a pénzügyi stabilitási kockázatok jelentik. A globális pénzügyi hangulat jelentősebb változásakor derül csak ki, hogy e szempontból túllövésnek bizonyult-e a 4% alatti irányadó ráta Magyarországon.

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
m3as