Előfizetői tartalom

Valami megmozdult Japánban?

Portfolio
Végre kezd láthatóvá válni a régóta erőltetett refláció (inflációgerjesztés) Japánban. A legfrissebb adatok szerint az élelmiszeráraktól tisztított inflációs mutató 0,7 százalékos drágulást mutat júliusban. Ez jelentős ugrásnak számít az előző havi 0,4 százalékos szinthez képest, ráadásul a 0,6 százalékos piaci várakozásokat is felülmúlja. Ilyen magas értékkel 2008 júliusa óta nem találkoztunk. Az infláció emelkedését leginkább az energiaárak segítették, de felhőtlen örömre azét még nincs ok. Ugyanis az energiaárak kiszűrésével már ismét 0,1 százalékos defláció köszön ránk vissza.

A aktuálisan publikálásra került fontos inflációs mutatónk Japánra vonatkozóan a tokiói árindex. A fővárosban mért változás ugyanis jó előrejelzője a folyamatoknak, és itt már augusztusra vonatkozóan is láthatunk előzetes adatokat. Eszerint az alapmutatónk, a fogyasztói árindex (CPI) 0,5 százalékkal emelkedett. Ugyanakkor a hirtelen változékony (és így az alapvető...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés