Előfizetői tartalom

Még alacsonyabb lehet a kamat az eurózónában (2.)

Portfolio
Tartósan alacsony kamatokra kell számítanunk az eurózónában és Mario Draghi szerint a jelenleginél alacsonyabb kamatszint sem kizárt - ez a kissé meglepő hangvételű üzenet hangzott el az Európai Központi Bank mai kamatdöntését követő délutáni sajtótájékoztatón. A vágásról már ma is tárgyalt a kormányzótanács. Az EKB elnöke az eseményen nemcsak a döntés hátteréről beszélt, hanem ismertette a jegybanki elemző stáb friss GDP- és inflációs prognózisait is. Ezek szerint idén a korábban jelzettnél minimálisan kisebb lehet a recesszió, de jövőre is lassabb lehet a növekedés. Draghi jelzésére az euró eséssel reagált, míg a részvénypiacok örültek a tartósan alacsony kamatkörnyezet ígéretének.

Csőben a vágás? Az Európai Központi Bank kormányzótanácsa nem változtatott az irányadó ráta szintjén (0,5%), szóba került azonban a vágás lehetősége is. Mario Draghi elnök a találkozót követően előbb a júliusban bevezetett, új kommunikációs stratégia részeként (forward guidance - a továbbiakban csak FG) megismételte, hogy maradnak a jelenlegi, laza kondícióknál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés