Gazdaság

Nem volt egységes a Monetáris Tanács

Portfolio
Az új összetételű Monetáris Tanács először volt megosztott - derül ki a most közzétett jegyzőkönyvből. Ezek szerint Cinkotai János és Pleschinger Gyula a következő hónapokban várható bizonytalanságok miatt csak 10 bázisponttal vágta volna a kamatot, viszont a többi 5 tag a 20 bázispontos csökkentés mellett döntött.
Ezért megosztottak a jegybankárok

Április óta ülésezik a jelenlegi összetételben (vagyis hét taggal és új elnökkel) a jegybank Monetáris Tanácsa és a jegybankárok az augusztusi ülésen voltak először megosztottak. A Tanács augusztus 27-i üléséről most megjelent jegyzőkönyv szerint két javaslat volt a kamatdöntő ülésen: 5 tanácstag (Balog Ádám, Bártfai-Mager Andrea, Gerhardt Ferenc, Kocziszky György, Matolcsy György) a 20 bázispontos vágást támogatta, míg 2 tag (Cinkotai János és Pleschinger Gyula) 10 bázispontos csökkentés mellett tették le voksukat. Cinkotai és Pleschinger a jegyzőkönyv szerint "a következő hónapban várható bizonytalanságok miatt az eddigiekhez képest érezhetően kisebb mértékű kamatcsökkentésre tett javaslatot".

"A Tanács többi tagja az inflációs, valamint reálgazdasági folyamatok alakulását hangsúlyozva az alapkamat nagyobb - az eddigi lépésköztől enyhén elmaradó - mértékű csökkentését tartotta indokoltnak. Egy tanácstag azon véleményének adott hangot, hogy a következő időszakban a csökkentés mértéke ne haladja meg a mostani mérséklés ütemét, ez legyen a maximális csökkentési lépték" - áll a jegyzőkönyvben.

A tanács tagjai ugyanakkor egyetértettek abban, van lehetőség a további lazításra az inflációs és reálgazdasági folyamatok alapján. Abban is egyetértettek azonban, hogy indokolt a kamatcsökkentések ütemének mérséklése, eddig végrehajtott, összességében jelentős mértékű monetáris lazítás tükrében, az ország kockázati megítélésének alakulását figyelembe véve.

Mi várható?

A Monetáris Tanács megítélése szerint a következő hónapokban az eddig végrehajtott jelentős kamatcsökkentések és a változékony pénzügyi piaci környezet a kamatcsökkentések ütemének vagy mértékének megváltoztatását indokolhatják. A tanácstagok egyetértettek abban, hogy a kamatpolitika várható vitelében beálló változásokat célszerű jelezni a piaci szereplők felé.

Sérülékeny befektetői hangulat

A középtávú inflációs kilátásokat megragadó mutatók érdemben nem változtak az előző hónaphoz képest és az év eleje óta alacsony szinten alakulnak - vélekednek a jegybankárok.

A pénzügyi piacokról szólva megjegyzik, hogy a globális gazdasági folyamatokat övező kockázatok fennmaradtak, valamint a nemzetközi befektetői hangulat sérülékenysége sem csökkent érdemben. Emlékeztetnek: a hónap közepétől a fejlett piacokon jelentős hozamemelkedés indult, melynek során az amerikai 10 éves állampapírhozam kétéves csúcsra, 2,9 százalékig emelkedett. Az eurozóna periféria országokban tapasztalt hozamcsökkenést érdemben lassította a fejlett piaci hozam-megugrás, míg a közép-kelet-európai régióban a hozamemelkedés markánsabb begyűrűzése volt megfigyelhető.

Megállapítják azt is, hogy a magyar piacokon a régiótól kismértékű elszakadás mutatkozott, főként a hosszú hozamok, részben pedig az árfolyam és a CDS-felár tekintetében. A devizahiteles mentőprogrammal kapcsolatos nyilatkozatokat követően a forint egy ideig alulteljesítő volt a régióban, összességében 1,5-2 százalékot értékelődött le a hazai deviza árfolyama. A korona enyhén erősödött, míg a román lej és a zloty kis mértékben gyengült az euróval szemben - magyarázzák a forint gyengeségét.

Arra is felhívják a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban számottevően nőtt a hozamgörbe meredeksége. Magyarország kockázati megítélésének romlása a CDS jegyzésekben és a hosszú lejáratú devizakötvény hozamokban is megmutatkozott. Az 5 éves CDS-felár mértéke az időszak eleji 295 bázispontról 325 közelébe emelkedett - emelik ki.

Van stressz?

A pénzügyi stabilitási szempontból kulcsfontosságú pénzügyi piacok felől érkező stressz mérésére használt Rendszerszintű Pénzügyi Stressz Index az elmúlt hónapban összességében változatlan maradt, és távol van a veszélyesnek tekintett szinttől.

Így látja az MT

A Monetáris Tanács megítélése szerint idén a magyar gazdaság fokozatosan bővülhet, azonban a kibocsátás továbbra is elmarad potenciális szintjétől, a munkanélküliség pedig meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A Monetáris Tanács a gyenge keresleti környezet tartós fennmaradására számít, aminek következtében az inflációs nyomás középtávon is alacsony maradhat.

Azt is kiemelik, hogy a júliusi adat historikusan alacsony inflációs környezetet mutat. A Monetáris Tanács tagjainak véleménye szerint a reálgazdasági folyamatok lazább monetáris politikát indokolnak.

Az ország kockázati megítélése a bizonytalan nemzetközi pénzügyi környezetben kis mértében romlott, melyben nemzetközi és ország specifikus okok egyaránt közrejátszottak. A Monetáris Tanács értékelése alapján változatlanul kockázatot jelent a globális pénzpiaci hangulat változékonyabbá válása, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja. Ezen kívül a monetáris tanács néhány tagja felhívta a figyelmet több, szeptemberben várható esemény, mint például a devizahitelesek helyzetét rendezni szolgáló csomag, valamint az amerikai Federal Reserve eszközvásárlási programjával kapcsolatos bejelentések miatti bizonytalanságra is.

A monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja.
Frankfurti tőzsde
cimlap_Hernadi
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
kinaielnök
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
orbánviktordonaldtusk