Gazdaság

Mekkora lesz az unortodox kamatvágás?

Portfolio
Újabb 20 bázispontot vághat a kamaton jövő kedden a jegybank, így az 3,6 százalékra csökkenne - legalábbis erre mutat a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők véleményének középértéke. A várakozások ugyanis eléggé szórtak: abban mindenki egyetért, hogy kamatot fog vágni a jegybank, de a mértéket illetően nagy a bizonytalanság, 10-15-20-25 bázispontig terjednek az előrejelzések.

A magyar gazdaság kilátásairól is szó lesz és a előadóként Trippon Mariann, a CIB elemzője is részt vesz a Portfolio.hu Budapest Economic Forum című konferenciáján. Regisztráljon Ön is!


A jegybank az előző hónapban váltott át az unortodox kamatvágásra, miután Matolcsy György júliusi jegybankelnöki sajtótájékoztatóján bejelentette, a kamatcsökkentés az eddig megszokottól alacsonyabb ütemben is folytatódhat tovább. Tizenkét darab 25 bázispontos vágás után augusztusban a megszokott (negyedszázalékra bontható) változtatások helyett 20 bázispontos vágás jött. Az elemzők akkor 10 bázispontos csökkentésre számítottak, jobb híján megjegyzésekbe kapaszkodva, így némi meglepetést keltett a döntés. Ezek után a várakozások még inkább szétzilálódtak. A jövő keddi kamatdöntésre vonatkozó előrejelzések között 10-15-20-25 bázispontos kamatvágásra szóló is van, miközben a többség az előző mintájára 20 bázispontos vágást vár.

Mekkora lesz az unortodox kamatvágás?
Trippon Mariann, a CIB elemzője szerint az elmúlt hónapban megjelent makrogazdasági adatok nem adnak okot a monetáris irányultság változására. A második negyedéves GDP-adat és az azóta közzétett havi indikátorok lassú élénkülést jeleznek, a fellendülés azonban továbbra is lanyha. Mindeközben az infláció új mélypontra zuhant augusztusban (és az újabb rezsicsökkentés miatt év végéig tovább süllyed). Bár e mögött elsősorban egyszeri hatások állnak, a rekord alacsony infláció, a kereslet oldali inflációs nyomás hiánya és a nagy valószínűséggel 2014-ben is teljesülő inflációs cél megfelelő muníciót szolgáltathat a "galamblelkű" Tanácsnak az alapkamat további lefaragására. Erre egyébként mind a jegybankelnök, mind Balog Ádám alelnök egyértelműen utalt néhány nappal korábban, sőt az alelnök azt is hozzátette: újabb 10-20 bázispontos kamatcsökkentésre lehet számítani.

Mekkora lesz az unortodox kamatvágás?
A 10 és 20 bázispont közötti dilemmát viszont úgy tűnik, a Fed feloldotta: az eszközvásárlási program lassításának elhalasztása jelentősen erősítette a kockázati étvágyat, ami a hazai piacokon is éreztette jótékony hatását. Trippon Mariann szerint összességében tehát mind a fundamentumok, mind pedig a kockázati megítélés alakulása abba az irányba mutat, hogy az MNB az előző hónaphoz hasonlóan szeptemberben is egy "bátor" 20 bázispontos kamatvágás mellett teszi le a voksát.

Mekkora lesz az unortodox kamatvágás?
A jegybanki kommunikáció viszonylag egyértelműen jelzi, hogy a Tanács a lehető leghamarabb és a lehető legmélyebbre kívánja mérsékeli az alapkamatot. Az év végéig hátralévő hónapok kamatpályája - miután a fundamentumokban komoly fordulat nem várható - az ország kockázati megítélésének az alakulásától függ. Amennyiben a globális hangulatban nem történik komolyabb negatív fordulat és országspecifikus tényezők (pl. jövő évi költségvetés, devizahiteles mentőcsomag) sem eredményeznek számottevő forintgyengülést, reális esélye lehet annak, hogy év végére 3,5% alá süllyed az irányadó ráta, véli Trippon Mariann.

Peter Attard Montalto, a Nomura londoni elemzője nem lát okot, miért ne vághatná a kamatot a korábban szokott 25 bázispontos mértékben a jegybank. Támogató a Fed döntése a monetáris lazítás halasztásáról és továbbra is az a hazai gazdaság állapota. Montalto is úgy véli, a Tanács olyan mélyre szeretné vágni a kamatot, amennyire csak lehet, hogy milyen úton, ütemben jutunk odáig, az irreleváns, szerinte 3%-ra is lemehet a kamatszint.

Ambrus Gábor, a 4Cast szófiai elemzője feleleveníti, hogy egy évnyi, azaz 12x25 bázispontos kamatvágási sorozat után a Monetáris Tanács alacsonyabb fokozatra váltott, és augusztusban 20 bázispontos vágás mellett döntött. Egyben Matolcsy György említést tett arról, hogy a kamatvágási ciklus alját 3-3,5% közé teszi. Ambrus szerint a kamatcsökkentés az alacsonyabb szintnél, azaz 3% körül állhat meg. A legutóbb megjelent adatok továbbra is támogatóak, az infláció augusztusban meglepetésre 1,3%-ra süllyedt, és a kormány által bejelentett, 11,1%-os rezsicsökkentés még lejjebb nyomhatja, 1% alá is. A rezsicsökkentés biztosítja az alacsony inflációt, közben a munkaerőpiac is "támogató", sem a foglalkoztatás, sem a bérdinamika nem utal keresleti oldalú inflációs nyomásra.

Az igazi kockázatot a globális feltörekvő piacok ingadozása jelenti, de Ambrus szerint csak éles és hosszan tartó deviza- illetve állampapírpiaci hatás esetén ingatná meg a Tanácsot. Különösen azt követően, hogy a Fed mégsem fogja vissza a monetáris lazítást és Ben Bernanke utóda a várakozások szerint egy a lazítást inkább támogató jelölt lehet, Janet Yellen.

Ambrus szerint kis esélye van csak annak, hogy a Tanács 10-15 bázispontra lassítson.

Mekkora lesz az unortodox kamatvágás?
Gabler Gergely, az Equilor elemzője is úgy véli, év végéig marad a lazítás, hasonló mértékű kamatcsökkentéseket feltételezve 3,0%-ig kitarhat a ciklus idén. Ugyanakkor ezen a szinten be is fejeződhet a monetáris lazítás - a jegybankelnök indikációjának megfelelően - Gabler szerint jövőre várhatóan már nem csökkenti tovább a kamatot a jegybank.
brexit0923
zuckerberg
Malajzia
Kampánytéma lett, hogy Brüsszel a földspekulánsokat védi-e, vagy sem
mnb shutter
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
D__AS20191023038