Gazdaság

Nem jött el még a tapír, nagyobbat léphet az MNB?

A múlt hetet az amerikai jegybank lépésének elhalasztása dominálta, a Fed egyik tisztségviselőjének szavai pedig arra utaltak, hogy az elkövetkező hetek makroadatai akár az októberi döntést is meghatározhatják. Kulcsfontosságú munkaerő-piaci adat Amerikában ezen a héten ugyanakkor nem lát napvilágot, de a többi adatban látott esetleges romlás is jelzésértékű lehet. Európában fontos beszerzésimenedzser-indexek látnak napvilágot a hét elején, a fókuszban továbbra is Angela Merkel Németországa lesz. Itthon a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntése lesz a legfontosabb esemény, a Portfolio.hu által felmért konszenzus 20 bázispontos vágást mutat.
Nagyon mozgalmasan telt a múlt hét, különösen nagy meglepetéssel szolgált az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed múlt heti döntése. A piaci várakozásokkal ellentétben mégsem kezdték meg a jelenleg havi 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program lassítását. Ben Bernanke Fed-elnök a munkanélküliség továbbra is magas szintjével, illetve a kilátások törékenységével (romló növekedési kilátások, továbbra is gyenge hitelezés) indokolta a döntésüket. Meglepő volt ugyanakkor, hogy James Bullard, a Fed Nyíltpiaci Bizottságának szavazó tagja nem sokkal később már arról beszélt, hogy amennyiben a legújabb makroadatok kedvező képet festenének a gazdaságról, akkor már az októberi döntésükön is úgy ítélhetik, hogy belevágnak egy kisebb léptékű lassításba.

Ezek fényében az elkövetkező hetek amerikai adatai az átlagosnál nagyobb figyelmet érdemelnek, bár munkaerő-piaci adatból pusztán a csütörtökön érkező heti friss munkanélkülisegély-kérelmek száma kerül publikálásra. Fontos jelzésnek bizonyulhat még az ugyanebben az időben érkező végleges második negyedéves GDP adat is, bár ebben a felülvizsgálatban nem várunk változást.

Pénteken délután fél háromkor ismerhetjük meg a Fed számára relevánsabb inflációs számot, a személyes fogyasztási kiadások árindexét (PCE). A Fed mára explicitté tett 2 százalékos céljának alulmúlása (továbbra is kettős mandátumú rendszerben), már önmagában is az eszközvásárlások lassítása ellen hathat, de amennyiben a jelenlegi 1,4 százalékos érték tovább esne, az még inkább visszafogó erőként hatna (erősödő dezinflációs nyomást jelezve). Délután négy óra előtt pár perccel érkezik a Michigani Egyetem által felmért fogyasztói hangulatindex, ami sokszor piacmozgató erővel is bír, de a Fed szempontjából kevésbé számít jelenleg releváns indikátornak és minket csak az érdekel, hogy mi hozhatná el az októberi lassítást.

Nem jött el még a tapír, nagyobbat léphet az MNB?
Európában a hét a Markit által közölt beszerzési menedzserindexek dömpingjével kezdődik. A francia, német és eurózónás (aggregált) adatok közül a hangsúly a német számokon lesz. A korábbi hónapok javuló tendenciáját követve a szeptemberi előzetes számok is jól alakulhatnak, a német szolgáltatói és feldolgozóipari indexek kapcsán enyhe 0,3-0,4 pontos javulást vár a piac. A német számok korábbi közlésük miatt fontosabbak az eurózónás értékeknél, a kettő ugyanis rendkívül korrelált. A német gazdaság másik fontos mutatója, az Ifo gazdasági hangulatindex szeptemberi értéke is publikálásra kerül ezen a héten, kedden. A piac az előző havi 107,5 pontos értéket követően további 0,9 pontos javulást vár a gazdasági hangulatot tükröző mutatóban. A hét jellegzetessége lesz még, hogy Mario Draghi az Európai Központi Bank elnöke is megszólal. A piac az EKB-elnök iránymutató ("forward guidance") keretébe illeszkedő mondataira lesz kíváncsi, a korábbi kijelentések az irányadó ráta nagyon hosszan alacsonyan maradását bizonygatták.

Nem jött el még a tapír, nagyobbat léphet az MNB?
Érdemes lehet az átlagosnál jobban figyelnünk a pénteken hajnalban publikálásra kerülő japán inflációs számokra. Méghozzá azért, mert a múlt héten a japán jegybank monetáris tanácsának egyik tagja arra utalt, hogy egyáltalán nem kizárt a monetáris lazítási programjuk további bővítése. A japán kormányzat ugyanis jövő áprilisra a forgalmi adó emelését tervezi, ami azt követően negatívan hathat a keresletre, gyengítve az inflációs folyamatokat. Márpedig Harihuko Kuroda, japán jegybankelnök nyíltan kijelentette, hogy a Bank of Japan elkötelezett a két százalékos inflációs céljának határidőn belüli (két év) elérése mellett. Ebből pedig arra lehet következtetni, hogy amennyiben az inflációs folyamatok csalódást keltőek volnának, akkor ez a már most is rekordösszegű eszközvásárlási program további bővítését hozhatja el. Kettő felmérés eredményei kerülnek publikálásra: az egyik az augusztusra vonatkozó nemzetgazdasági szintű inflációs statisztika (részletes bontásban természetesen) és a Tokió környéki szeptemberi adatok. Az utóbbi rendkívül jól jelzi előre az egy hónappal később várható értékeket, így jól mutatva a trendet. A múlt hónapban alapvetően kedvezően alakult a reflációs folyamat, de amennyiben a most látott irány mégsem garantálná a kitűzött cél elérését, akkor egyre biztosabbak lehetünk a további stimulusban és a jen hanyatlásának folytatódásában.

Magyarországon hétfőn az államháztartási egyenleg részletes augusztusi számaival ismerkedhetünk meg, de ami a hetet igazán dominálja az a keddi kamatdöntés lesz. A Portfolio.hu által felmért piaci konszenzus szerint ismét 20 bázispontos kamatvágásra számíthatunk. Megjegyezendő ugyanakkor, hogy Matolcsy György jegybankelnök tisztánlátást segíteni hivatott kommunikációs húzása nem tűnik úgy, hogy bevált volna. A válaszok ugyanis igencsak szóródtak. A jegybanki gyakorlatban ritkának számító húzás, miszerint 25 bázispontnál kisebb mértékű vágások is következhetnek, megnehezítették a piac számára a tisztán látást, sokan most is (ahogy korábban is) pusztán 10 bázispontos változásra számítanak.

Nem jött el még a tapír, nagyobbat léphet az MNB?
A nagyobb mértékű, bár furcsamódon 5 bázisponttal a megszokottnál kisebb vágás azért is lehet valószínű, mert a legfrissebb inflációs számok a vártnál jóval alacsonyabbak lettek. Negatív kibocsátási rés esetén, dezinflációs környezetben, ameddig a forint árfolyama nem vet fel stabilitási kérdéseket, a további kamatcsökkentést indokolt lehet. A Fed lépésének globális hatásai ránk is érvényesek, a lassítás elhalasztása pedig erősítően hathat a forintra újabb indokot adva a 10 helyett 20 bázispontos vágásra.
Masterplast_ Tibor Dávid 9944_pp fotó_Leskó Tamás
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
A pumpjack is silhouetted as it operates in Baku, Azerbaijan, Photograph: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images