Gazdaság

Gerhardt: van még tér a kamatvágásokra (2.)

Portfolio
A keddi 20 bázispontos csökkentés után is van még tér a jegybanki alapkamat további mérséklésére, ennek mértéke jelenleg akár 60 bázispont is lehet - fejtette ki véleményét a Reutersnek a hírügynökség rendezvénye keretében Gerhardt Ferenc.
A Magyar Nemzeti Bank elnökhelyettese - a monetáris tanács tagja - érzékeltette, hogy a tegnapi vágást egyrészt a most publikálandó inflációs jelentés tartalma, másrészt az alapozta meg, hogy a Fed múlt héten nem kezdte el lassítani a havi eszközvásárlási programjának ütemét. Amennyiben ez bekövetkezik, akkor azt nagyon komolyan figyelembe kell majd vennie a Magyar Nemzeti Banknak - jegyezte meg.

A tegnapi MNB-döntés és háttere:Gerhardt szavai szerint nincs kőbe vésett kamatpálya az előttünk álló időszakban, a monetáris tanács tagjai hónapról-hónapra minden ülésen külön mérlegelik a lehetőségeket és ennek nyomán alakítják ki a döntést. Megjegyzése szerint a jövőbeli kamatdöntési kimenetek körébe a vágás ütemének 10 bázispontosra mérséklése is beletartozik, illetve az is, hogy akár meg is állítják a vágási sorozatot.

Mint ismert: a jegybank múlt augusztus óta minden hónapban rendületlenül vágta az alapkamatot előbb 25-25 bázispontos mértékben, majd az utóbbi két ülés alkalmával 20-20 bázisponttal. A ráta jelenleg 3,60%-os és korábban Matolcsy György jegybankelnök azt jelezte: az alapkamat elérheti a 3,0-3,50%-os tartományt. Az, hogy Gerhardt a bevezetőben arról beszélt, hogy akár további 60 bázispontos kamatcsökkentési mozgástér is mutatkozik az MNB előtt, lényegében a Matolcsy által elmondott korábbi keretrendszerrel összhangban van. Az viszont, hogy Gerhardt a havi vágások ütemének visszafogásáról, illetve a csökkentési sorozat megállításának lehetőségéről is beszélt, az eddigieknél is óvatosabb jegybanki hozzáállást jelez, amelyet egyébként az interjú során Gerhardt maga is hangsúlyozott.

Gerhardt: van még tér a kamatvágásokra (2.)
Emellett a jegybankár többször azt is hangsúlyozta, hogy az MNB döntéshozóinak kiemelt figyelmet kell fordítania a magyar makrogazasági változók mellett a nemzetközi pénz- és tőkepiaci fejleményekre, így az amerikai monetáris politika által kiváltott mozgásokra is.

A jegybankár a jövőbeli kamatpálya kapcsán azt is fontosnak tartotta megjegyezni, hogy az MNB pozitív reálkamatot szeretne fenntartani (a kamatláb és az infláció közötti "rés" pozitív - a szerk.), noha a világban számos más olyan jegybank is van, amelyek esetén a reálkamat negatív. A most ősztől életbe lépő újabb rezsicsökkentési kör még tovább nyomja majd lefelé az inflációt, ami átmenetileg kitágítja a reálkamatlábat.
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
fed