Előfizetői tartalom

Nem kell a nyelv? - Dermesztő az új felsőoktatási javaslat

Kádár Piroska
Hamarosan olyan javaslat kerül a kormány elé, amely szerint a felsőoktatásban bizonyos szakokon meg kellene engedni, hogy nyelvvizsga nélkül is diplomát szerezhessenek a végzettek. Néhány éve a kormány még épphogy fordítva gondolta, felvételi követelménnyé tette volna a felsőoktatásban a nyelvvizsgát. Az irányváltás igen meglepő, hiszen az idegen nyelvek ismerete ma már alapkompetenciának számít, különösen diplomások esetében. Ráadásul ezzel mintha fordítva is ülnénk a lovon, hiszen az Európai Unió országai között Magyarországon vannak legtöbben, 65%, akik egyetlen idegen nyelvet sem beszélnek.

A nyelvvizsga-követelmények felülvizsgálatának javaslata is szerepel a felsőoktatási stratégiában, amire múlt pénteken bólintott rá a Felsőoktatási Kerekasztal. A hamarosan kormány elé kerülő anyag szerint azokon a szakokon, amelyeken az "idegen nyelv ismerete másodlagos", nem lenne szükség nyelvvizsga bizonyítványra. Klinghammer István felsőoktatásért felelős államtitkár...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 543 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái