Gazdaság

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek

Amennyire lehet kihasználja a költségvetésből fakadó mozgásteret a kormány jövőre annak érdekében, hogy megvalósítsa szimbolikus intézkedéseit. Ezzel meglehetősen kifeszítetté válik a büdzsé, azonban a kormány makropályára vonatkozó feltételezései reálisabbak, mint a korábbi években. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy a kormány milyen bevételekből és intézkedéskből teremti elő a fedezetet a - tegnap már bemutatott - fontos kiadásokra.
Nem klasszikus megoldás

Beigazolódott előzetes feltételezésünk: Varga Mihály a kormány nevében hétfőn nem egy klasszikus választási költségvetést terjesztett a Parlament elé. Ez egyáltalán nem meglepő, hiszen az EU előírása és a túlzottdeficit-eljárás esetleges újraindulásának veszélye miatt a deficitet nem is engedhette szabadjára. A külső korlátok által behatárolt mozgásterét azonban teljesen kihasználja a kormány azzal, hogy 2,9%-os GDP-arányos hiánycél teljesítését tűzte ki. A magasabb deficit egyúttal azt is jelenti, hogy így megnövekszik az esélye annak, hogy év közben (egy elcsúszás miatt) újabb korrekcióra kényszerüljön a kormány a költségvetést illetően. Ezért nem lennénk meglepve, ha a választások után érkezne is az új megszorító csomag.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek

Lényegében a maximálisan kihasznált mozgástérnek, egyes bevételi tételek felültervezésének és a tartalékok visszavágásának köszönhetően tudja végrehajtani a kormány a kiadásnövelő és egyéb szimbolikus intézkedéseit (családi adó kiterjesztése, hús áfakulcsának csökkentése). Ebből a szempontból tehát valóban beszélhetünk választási költségvetésről, ezért jól jellemzi a büdzsét Varga Mihály hétfői mondata, miszerint ez a rezsicsökkentés költségvetése.A kormány azonban a másik oldalról igyekszik árnyalni a kiköltekezésről kialakult képet. Az infláció esetében prognózisát 2,4%-ra csökkentette a korábbi 2,8%-os előrejelzéséről. Vagyis a kormány 2014-ben nem tervezi felül tudatosan az inflációt, ami egyúttal magasabb nyugdíjemelést is vonna maga után. Emellett a 2%-os növekedési prognózis is egyre kevésbé elrugaszkodott a valóságtól (a reálbérnövekedés és a növekedési hitelprogram hatásai mind kedvező irányba módosíthatják a GDP-előrejelzést).

A törvénytervezet azzal számol, hogy a pénzforgalmi deficit a GDP-arányában 3,1% lehet. Az uniós módszertan szerint számolt egyenleg pedig úgy lesz 2,9%, hogy a pénzforgalmi és uniós módszertan szerinti hiány közötti kapcsolat elemeit összegző ún. EDP-híd +0,2% lehet.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
Így oszlik fel a torta

A költségvetés 2014-es kiadásainak funkcionális megoszlása nem tér el látványosan az ide évitől. A GDP-arányához viszonyítva valamivel kevesebb megy az állam működési funkcióira, jóléti kiadásokra minimálisan több jut, a gazdasági funkciókra (pl. ipar, közlekedés, távközlés, környezetvédelem) szánt források növekednek a leginkább. A 2012-es, 2013-as és 2014-es (tervezett) adatokat összevetve jól látható, hogy az állam hol terjeszkedik leginkább, a kiadások megoszlása is azt mutatja, hogy egyre inkább beleavatkozik az állam a gazdaság működésébe.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
Arról, hogy mely kiadási előirányzatokra pontosan mekkora összeg jut, részletesebben tegnapi cikkünkben írtunk. Ebből elsőre megállapíthatjuk: stadionfejlesztésre, tornaterem-építésre és egyedi nagyberuházásokra lesz pénz.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
Az uniós forrásoknak nagy szerepe lesz abban jövőre is, hogy az egyes kiemelt célokra a kormány érzékelhetően többet költsön. Giró-Szász András és Varga Mihály is arról beszélt, hogy egészségügyre és oktatásra is több jut 2014-ben. Ez az alábbi táblázatban jelölt módon jött ki.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
Miből lesz ezekre pénz?

A kormány tervei szerint az inflációt meghaladó ütemben növekednek összességében a központi alrendszer bevételei. Az egyes sorokon azonban eltérő fejleményekkel és érdekességekkel is találkozhatunk. A gazdálkodó szervezeteket jövőre kevésbé fogja megterhelni az állam, cserébe viszont több pénzt remél a fogyasztáshoz kapcsolt bevételekből és a lakosság befizetéseiből. Látványosan magasabb összegeket remél a kormány a költségvetési szervek és fejezeti kezelésű előirányzatok soron, valamint az állami vagyonnal kapcsolatos befizetésekből (itt a frekvenciahasznosításból származó 120 milliárdos tétel játszik nagy szerepet).

A gazdálkodó szervezetek terhelésén belül is eltérő folyamatokat láthatunk. Szembeötlő a visszaesés a hitelintézeti járadék, a cégautóadó, az energiaellátók jövedelemadója, az egyszerűsített vállalkozói adó, a bányajáradék soron. Játékadóból harmadával kevesebb összeget vár a kormány, melyet azzal magyaráz, hogy az online szerencsejáték megadóztatása késik.

Ezeken a sorokon kieső bevételeket pótolja legnagyobb részt az egyéb központosított bevételek bővülése: az idei 250 milliárd forint után 343 milliárdra számít a kormány. Ebben szerepel az elektronikus útdíjból származó összeg, ami a kormány számításai szerint jövőre éves szinten 133,9 milliárd forintot hozhat. Ez pedig kevesebb az eredeti 150 milliárd forintos terveknél. 2014-től - új tételként - az egyéb központosított bevételeket növeli a 2013. január elsejével bevezetett hulladéklerakási járulék is.

A fogyasztáshoz kapcsolt adók növekedése az áfabevételek kormány által várt bővülésének köszönhető. Az áfából várt bevételek 3000 milliárd forintra emelkednek 2953 milliárd forintra, miközben a kormány a hús áfakulcsának csökkentését tervezi. A jövedéki adó esetében enyhe csökkenéssel tervez a kormány. A részletes táblázatokból kiderül, hogy a visszaesés kizárólag a dohánytermékek miatt következik be, ez pedig feltehetően a dohánypiac átalakításával magyarázható (trafikrendszer).

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
A távközlési adó soron magasabb összeggel számol a kormány, amit az idén augusztusban életbe lépő adóemelésekkel magyaráz. A pénzügyi tranzakciós illetékbevétel esetében viszont 10%-os csökkenéssel tervez, mivel idén is várhatóan elmaradnak a tervezettől a bevételek, az egyszeri befizetési kötelezettség és a kulcsemelés ellenére is. A tranzakciós illetékbevétel összegét befolyásolhatják még a kormány legújabb adótervei, melynek keretében a kártyás fizetés is ingyenes lesz, valamint a készpénzfelvétel esetében is biztosított lenne az ingyenesség.A tranzakciós illeték esetében egyébként egy érdekességre is felfigyelhetünk. Az adósságkezelés egyéb kiadásai soron jelentkezik egy 58 milliárd forintos tétel, amit az adósságkezelő pénzügyi tranzakciós illetékként fizet meg.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
A gyógyszergyártóktól jövőre 56 milliárd forintot remél a kormány, ami 7 milliárd forinttal magasabb az idei tervnél. A gyógyszerkassza bruttó kiadásait pedig az ideivel közel megegyező szintre, 294 milliárdra tervezte meg.

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
Összességében azt mondhatjuk, hogy a kormány egy kifeszített költségvetést tett le az asztalra, ami nem véletlen, hiszen jövőre parlamenti választások lesznek. A jelentősebb szimbolikus intézkedései számára előteremtette látszólagosan a teljes fedezetet, ám emellett nyugtató lépéseket is tesz. A kérdés, hogy ez mennyire győzi meg az Európai Bizottságot, Brüsszel ugyanis novemberben már véleményt is mondhat a magyar költségvetési folyamatokról. Amennyiben akár az idei, akár a jövő évi deficitet 3% felett látja, akkor ismét előkerülhet a túlzottdeficit-eljárás ügye. Ez pedig nem jönne jól a választásokra készülődő kormánypártoknak.

És a ráadás

A költségvetés elfogadásának várható folyamatát az alábbi ábra mutatja be:

2014: íme, a nyertesek és a vesztesek
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Denso
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Denso