Előfizetői tartalom

Japánnak lépnie kell, de még nem teszi

Portfolio
Egyelőre nem növeli tovább a rekordösszegű monetáris stimulusát a japán jegybank. Teszi ezt úgy, hogy a japán gazdaságpolitika már biztosan meg fogja emelni a forgalmi adó mértékét jövő áprilistól és ez negatív keresleti sokkot fog előidézni a gazdaságban. Sinzó Abe, japán miniszterelnök legújabb stimuláló eszközei ezt nem fogják tudni ellensúlyozni, vagyis ha a jegybank kitart a reflációs célja mellett, akkor a jövőben mindenképpen lépnie kell.

A japán jegybank egyelőre nem lépett, vagyis nem növelt az eszközvásárlási programjának a keretén, illetve nem változtatott az irányadó rátáján sem. Tette ezt úgy, hogy Sinzó Abe, japán miniszterelnök a napokban bejelentette, hogy jövő áprilistól belekezdenek a korábban vitatott forgalmi adóemelésbe. A piac most még nem várt változtatásra, ugyanakkor úgy ítéli meg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés