Előfizetői tartalom

Továbbra is megosztott a Monetáris Tanács

Portfolio
A második hónapja látunk megosztottságot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsában. Az augusztusi kamatdöntésen még Cinkota János és Pleschinger Gyula is a tíz bázispontos kamatvágás mellett szavazott, a szeptemberi döntésnél ugyanakkor már csak az utóbbi. A szavazati arány tehát 6-1 volt az alapkamat 3,60 százalékra való csökkentése mellett és a közleményből kiderült, hogy további vágásra számíthatunk a jövőben. Az alábbiakban a rövidített jegyzőkönyvből a tanács helyzetértékelésére vonatkozó részeket közöljük.

Az elmúlt hónapokban a jegybank inflációs alapmutatói historikusan alacsony dinamikát mutattak. A kedvező inflációs alapfolyamat a visszafogott belső kereslet, a mérséklődő külpiaci inflációs nyomás és az inflációs várakozások fokozatos alkalmazkodásának együttes eredménye. Az alacsony inflációs környezetet az idén több lépcsőben végrehajtott szabályozottár-csökkentések...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés