Gazdaság

Monetáris atombomba idehaza és a világban - Mi lesz ebből?

Portfolio
A Fed eszközvásárlási programjának sorsáról szólhat 2014 is a pénz- és tőkepiacokon. Emellett az eurózóna adósságválságára és a kínai eseményekre is folyamatosan figyelnie kell a magyar monetáris politikának. A jegybank alacsony kamatszintre építő politikája egyfajta monetáris atombomba, amilyet a nagy jegybankok is alkalmaznak - hangzott el a Portfolio.hu Budapest Economic Forum rendezvényének egyik délutáni panelbeszélgetésében.

A Portfolio.hu konferenciájáról alábbi cikkeinkben olvashatnak még tudósítást:Amerikai események

Az adósságplafonnal kapcsolatos amerikai epizód növeli az esélyét, hogy az eddig vártnál később, talán csak a jövő év elején kezdődik a Fed eszközvásárlási programjának lassítása - mondta Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője. Érdekes, hogy nem volt tőkepiaci hatása a tegnapig tartó amerikai politikai huzavonának, mert mindenki számított az utolsó pillanatos megállapodásra - értékelte az adósságplafonnal kapcsolatos vitákat Duronelly Péter, a Budapest Alapkezelő befektetési igazgatója. A Fed már korábban félt attól, hogy egy fiskális hercehurcára tesz rá egy lapáttal az eszközvásárlási program lassításával - emlékeztetett. Mivel azonban ezúttal is csak néhány hónappal tolták el az adósságplafon témájában a megolást, várható, hogy a decemberi ülésen ugyanúgy elhalasztja a lassítást a Fed, mint a szeptemberi döntéssel.

A piacok egyik fő témája valószínűleg jövőre is a Fed programjának visszavonása lesz - mondta Tajti Imre, az Aberdeen Asset Management portfóliómenedzsere, egyetértve az előtte szólókkal. Véleménye szerint előbb-utóbb inflációs nyomást generál a laza monetáris politika, és a visszafogása körüli kommunikációs zavar hitelességi problémákat is felvet. Palotai Dániel, az MNB ügyvezető igazgatója szerint nagy változás nem tapasztalható abban, amiről augusztusi sajtótájékoztatóján Matolcsy György beszélt: a nagy jegybankok egyelőre fenntartják a laza monetáris politikát és így a magyar monetáris politikai döntéshozatalban ezzel a feltételezéssel továbbra is lehet kalkulálni.


Monetáris atombomba idehaza és a világban - Mi lesz ebből?
Kínai veszélyek

A Fed lépései és az eurózóna válsága mellett a kínai események határozhatják meg a közeljövőben a piaci eseményeket Trippon Mariann szerint. Úgy tűnik most, hogy sikerül menedzselnie a távol-keleti országnak a soft landinget, de továbbra is magas a beruházási ráta, a buborékok kipukkanásának veszélye továbbra is fennáll. A kínai gazdasági modell alapja az állandó likviditásban való fürdőzés, a júniusi események azt bizonyítják, hogy a pénzügyi rendszer nem képes kezelni ennek megingását - jegyezte Duronelly Péter, hozzátéve: a világ egyik legegyenlőtlenebb vagyoni szerkezettel bíró országa ez, ami akadályozza a széles tömegek fogyasztásra való átállítását. A kínai pénzügyi közvetítőrendszer egyre instabilabb egyensúlyban van, aminek pánik esetén mutatkozhatnak meg a kockázatai.


Monetáris atombomba idehaza és a világban - Mi lesz ebből?
Palotai Dániel szerint egyelőre magas növekedési ütem várható Kínától, de a demográfiai trend és a pénzügyi szektor szerkezete ezt hosszú távon egyre kevésbé támogathatja. Kína növekedésének motorja a hitelezés mellett a közvetlen ingatlanbefektetések nagy volumene volt - hívta fel a figyelmet Tajti Imre. Úgy vélte ugyanakkor, hogy szüksége lesz a gazdaságnak hitelleírásra, ami miatt a hitelezők bajba kerülhetnek.

Magyarországi kamatszint

A devizatartalékoknak stabilizáló szerepük van a monetáris politikában. Reálgazdasági és inflációs szempontból van alapja a kamatcsökkentésnek, de ha negatív külső sokk érkezne, a jegybanknak mérlegelnie kellene, hogy az előálló árfolyamgyengülés mellett az alacsony alapkamat továbbra is összhangban van-e az inflációs céllal - mondta Palotai Dániel.

Palotai az előadásában a swappiaci feszültségek hiányára, a kamatcsökkentések mellett még megmaradt forintpiaci carryre, valamint arra is utalt, hogy az előrejelzések szerint a "lazább" és a szigorúbb Greenspan-Guidotti szabály szerint is a szükségeshez képest túltartalékolás alakul majd ki az MNB nemzetközi tartalékai kapcsán. Ezzel kapcsolatban a panelbeszélgetés keretében felmerült, hogy mindez utal-e arra, hogy ha esetleg tényleg "túlvágja" a kamatot a jegybank és a forint leértékelődik, akkor ezt a gyengülést ellensúlyozhatja-e majd devizapiaci intervenciókkal a jegybank. Palotai jelezte, hogy a kérdésről a Monetáris Tanács illetékes dönteni és egy esetleges forintgyengülési hullám mellett a testületnek egyrészt a fenti tényezőt kell mérlegelnie (az árfolyam és az inflációs cél összhangban van-e), majd ebből következtetéseket kell levonnia a szükséges kamatszint terén. Megjegyezte: ha a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a forintárfolyam és annak trendje nincs összhangban a hosszabb távú fundamentális kilátásokkal, akkor például első körben szóbeli intervencióval is élhet.

Trippon Mariann szerint a piac nagyjából azt hámozta ki az MNB auguszutsban jelzett stratégiai döntéséből (folytatódik a kamatcsökkentés a rugalmas inflációs célkövető rendszer keretein belül), hogy nem akar mást, mint minél előbb minél alacsonyabb szintre csökkenteni a kamatot. Hogy ez eddig sikerült, azt elsősorban a nagy jegybankoknak, és nem saját magunknak köszönhetjük - mondta. A kamatcsökkentést alátámasztó fundamentális faktorok (pl. alacsony infláció) gyengülni fognak. Nagyon figyelni kell szerinte a túllövés (túlvágott kamatszint) veszélyeire.

Palotai Dániel hangsúlyozta: nincs kamatcél, a Monetáris Tanács havonta értékeli a piaci fejleményeket. A nagybankok nem szinkronizáltan, de egymással egyeztetve fognak visszalépni a laza politikától, és nem minket fog csak érinteni, ha bekövetkezik - hívta fel a figyelmet. A jegybank nem fél a deflációtól, szerinte nincs a kamatszint túlvágása állapotában, és alulról szeretné elérni az inflációs célt.


Monetáris atombomba idehaza és a világban - Mi lesz ebből?
Tajti Imre szerint be kell látni, hogy az inflációs célkövetés rendszere korábban sem működött, annak kvázi eltörlése sem okoz nagy fájdalmat. Duronelly Péter szerint az előző két jegybanki vezetés kamatemeléssel reagált arra, ha elbukni látszott az inflációs cél, a mostani pedig kamatcsökkentéssel reagál arra, ha nem látszik teljesülni az elvárt növekedés. A magasabb inflációtól ma nem kell nagyon félnie a jegybanknak, a Növekedési Hitelprogram második szakasza azonban a kisvállalkozói beruházások importigénye miatt azzal a kockázattal jár, hogy megbontja a külső egyensúlyt.

Palotai Dániel jogosnak találta a felvetést, de szerinte a folyó fizetési mérleg többletének csökkenése nem rossz dolog, ha a belső termelőkapacitások bővülése kíséri. Első körben 500 milliárdos keretösszeggel fut a Növekedési Hitelprogram második, 2000 milliárd forintban maximált szakasza, a Monetáris Tanács a tapasztalatok fényében szakaszokban dönthet a folytatásról. Tajti Imre a nagy jegybankok "monetáris atombombájához" hasonlította az MNB alacsony kamattal operáló politikáját, amely mellett még a Növekedési Hitelprogramot is elindította. Likviditás lesz bőséggel, annak a lakossági megtakarítási piacot fenyegető kockázataival együtt. Utóbbi (és a forintárfolyam stabilitása) szempontjából lényeges kockázatnak mondta azt, hogy a külföldi megtakarítási eszközök felé fordul, mivel túlzottan alacsonynak ítéli az elérhető kamat/hozamszinteket.


Monetáris atombomba idehaza és a világban - Mi lesz ebből?
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt