Gazdaság

Egyre mélyebbre merészkedhet az MNB a kamatvágásokkal

Portfolio
Két hónappal ezelőtt még 3,5%-nál, most viszont már 3,0%-nál látja a piaci elemzői konszenzus azt a határt, ameddig a Magyar Nemzeti Bank várhatóan folytatja a kamatcsökkentési sorozatát - derül ki a legfrissebb Reuters felmérésből. Abban, hogy a jegybank egyre mélyebbre merészkedhet a kamatcsökkentési ciklusban, külső és belső tényezők is szerepet játszhatnak, pontosabban erre bátoríthatják a monetáris döntéshozókat. A lépésről már a kibővülő testületben határoznak egy nappal azt megelőzően, hogy szerdán a kormányülésen már valószínűleg terítékre kerül a jegybanki szempontból is nagy jelentőségű devizahiteles mentőcsomag. Arról, hogy mit szeretne elérni a csomag keretében a kormány, legutóbb péntek reggel Varga Mihály beszélt:
A hírügynökségi felmérésben részt vevő 21 piaci szakértő döntő többsége, 18 arra számít, hogy a jegybank jövő kedden újabb 20 bázisponttal 3,40%-ra mérsékli az alapkamatot, míg hárman ennél kisebb lépést valószínűsítenek. Utóbbiak számára feltehetően az ad érveket, hogy a monetáris tanács az augusztusi és a szeptemberi kamatdöntéskor sem volt már egységes, igaz legutóbb csak Pleschinger Gyula szavazott a 20 helyett a 10 bázispontos mérséklésre.Segítenek a külső és belső keretek

Abban, hogy az MNB most is haladhat az újonnan alkalmazott havi 20 bázispontos kamatcsökkentés útján, külső és belső tényezők is segítenek. Egyrészt az, hogy a friss amerikai fejlemények (január-februárra tolták a politikai szereplők a megoldást a költségvetési és adósságplafon kérdésekben) miatt nőtt az esélye, hogy a Fed akár jövő tavaszig is teljes ütemmel fenntartja az eszközvásárlási programját. Ez a globális likviditásbővülésen keresztül a feltörekvő piaci légkört is jelentősen javítja, segíti a forint erősödését, illetve az állampapír hozamok egyre mélyebbre süllyedését. A legfrissebb helyzetképet pénteki cikkünkben mutattuk be:A Fed és más nagy jegybankok fennmaradó rendkívül laza monetáris politikája fontos ok lehet abban, hogy augusztus óta 3,5%-ról 3,0%-ra csökkent a Reuters konszenzusában az a szint, ameddig az MNB várhatóan elmegy majd a kamatcsökkentési sorozattal. A 3%-os szint a friss felmérés szerint valamikor jövő év elején alakulhat ki.

Egyre mélyebbre merészkedhet az MNB a kamatvágásokkal
Idővel a kamatemelésről kell majd gondolkodni

A folytatódó kamatcsökkentés mellett szólhatnak bizonyos belső, azaz magyarországi fejlemények is. Így például az, hogy a pénzügyi stabilitási kockázatok enyhülnek, illetve az, hogy a második körös rezsicsökkentés tovább szoríthatja a mélybe a magyar inflációt. Mivel azonban a hatósági árdöntések várhatóan csak átmenetileg lesznek képesek lenyomni az inflációt (kiesik majd az éves bázisból a lépések hatása), másrészt a magyar gazdasági konjunktúra is érezhetőbbé válhat, ezért közép távon már 3%-os jegybanki inflációs cél körüli, esetleg afeletti infláció is kialakulhat Magyarországon.

Egyre mélyebbre merészkedhet az MNB a kamatvágásokkal
Ez pedig behatárolhatja majd a kamatcsökkentési sorozatot, illetve idővel a kamatemelés kerülhet napirendre az MNB-n belül. A friss konszenzus szerint ugyanis jövő év végére már 3,8%-ra visszaemelkedhet az alapkamat, azaz az év során majd mintegy 80 bázispontos monetáris szigorításra kerülhet sor.
forintdevizaárfolyam
Frankfurti tőzsde
shutterstock_564998512
Budapest lánchíd
Benzin
getty, budapest, panráma, buda, házak, légifotó,
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Autók