Gazdaság

Húszat vágott a jegybank

Portfolio
A várakozásoknak megfelelően az irányadó ráta 20 bázispontos csökkentéséről döntött ma a monetáris tanács. Ezzel az irányadó ráta (és az új történelmi mélypont) holnaptól 3,4%.

Mit mondanak az elemzők?

A kamatcsökkentésre érkezett elemzői kommentárokat bővebben a Portfolio.hu angol oldalán, ide kattintva olvashatják.

Itt a magyarázat a kamatvágásra

Inflációs aggodalom nincs, a hazai kereslet még mindig gyenge. A külső környezet változékonysága óvatosságra int, de jöhetnek még kamatcsökkentések - derül ki a monetáris tanács közleményéből, ami alapvetően a szokásos üzeneteket hordozza. Tovább a cikkhez

Megállt a forintgyengülés a kamatvágás után

Éppen 2 óráig, a kamatdöntés bejelentéséig gyengült a forint az euróval szemben, azóta ez megállt, illetve minimális süllyedés látszik 293,6-ról 293,3 körülig. Mint ismert: a várttal teljesen összhangban 20 bázisponttal 3,40%-ra csökkentette az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa.


Megállt a forintgyengülés a kamatvágás után

Egy hét mozdulatlanság után ma dél körül, közeledve az MNB kamatdöntés bejelentéséhez, kisebb forintgyengülés indult. Ennek nyomán az euróval szembeni jegyzések 1 egységgel 293,5-ig emelkedtek, azaz távolodott a magyar fizetõeszköz a háromhónapos csúcsot jelentõ 292-es szintrõl. Miután kiderült, hogy a piaci várakozásokkal összhangban újabb 20 bázisponttal 3,40%-ra vágta az alapkamatot az MNB, megállt a forint mini gyengülése. Tovább a cikkhez

Az első elemzői reakció - fogy a mozgástér

A nemzetközi hangulat támogató erejére hívta fel a figyelmet a kamatdöntés kapcsán Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfóliómenedzsere. "Az amerikai monetáris szigorítás várható halasztása újabb lökést adott a kockázatosabb befektetéseknek – így a feltörekvő piaci eszközöknek -, és ez érződik a forint és az állampapír piaci hozamok süllyedésében, amelyek megközelítették a májusi erős szinteket. A forint megítélése a feltörekvő piaci devizák között továbbra is kedvező, elsősorban a többletes folyó fizetési mérleg és az alacsony infláció miatt. A hazai folyamatokban nincsen változás, az infláció továbbra is alacsony, és a folyamatos rezsicsökkentések miatt az is marad, bár az MNB által publikált kereslet érzékeny árindex mérséklődése már megállt. Előretekintve továbbra is úgy gondoljuk, hogy fokozatosan fogy az MNB mozgástere. A globális alap forgatókönyv az utóbbi hetek korrekciója ellenére nem változott, a lassan javuló gazdasági helyzet miatt előbb utóbb szigorít majd a FED. A hazai folyamatokban is inkább romlás várható, jövőre emelkedik majd az infláció, és a Növekedési Hitelprogram miatt biztosan romlik a külső egyensúly is." - mondja Bebesy.

Harmadszor is 20 bp a kamatvágás

A döntés nem okozott meglepetést, a piac egységesen arra számított, hogy az előző két alkalommal is jellemző, unortodox 20 bázispontos lépésközhöz tartja magát a monetáris tanács. A három órakor megjelenő közleményből ismerhetjük majd meg a jegybank helyzetértékelését. Az elmúlt hónapokban a kulcsüzenetek a következők voltak:
  • A gazdaság elmarad potenciális kibocsátásától.
  • A belső kereslet érdemi fékező erőt jelent az árakon, így középtávon sincs inflációs veszély.
  • A gazdasági növekedés támogatása hangsúlyos, ezért a kamatcsökkentésekre szükség van.
  • A külső környezet határozza meg, hogy a kamatszint mennyire megfelelő a pénzügyi stabilitás szempontjából.
  • Addig vágni fog a jegybank, míg a hangulatromlás meg nem állítja.
Arra lehet számítani, hogy üzeneteiben a mostani közlemény sem tér el majd a fentiektől, és (az óvatosság hangsúlyozásával) további kamatcsökkentést helyez kilátásba az MNB.

Szokás szerint 14 és 15 óra

A kamatdöntés szokás szerint 14 órakor jelenik meg, a monetáris tanács közleménye pedig 15 órakor lát napvilágot. Sajtótájékoztató (szintén hagyományosan) nem lesz.

293-nál az euró a mai MNB-döntés előtt

Egy hete alig mozdul a forint az euróval szemben a 292-es, háromhónapos csúcsot jelentõ szintrõl, azaz stabilan várja a magyar fizetõeszköz a jegybank mai kamatdöntését. Ez a piaci várakozások szerint újabb 20 bázispontos vágás lesz 3,40%-ra, amelyet a határidõs kamatpiac teljesen beárazott. Tovább a cikkhez

Jöhet a 15. kamatvágás

Mai ülésén is az alapkamat 20 bázispontos csökkentéséről dönthet a monetáris tanács. Az alacsony inflációs nyomás, a lanyha gazdasági teljesítmény és a nemzetközi befektetői környezet támogató hangulata egyaránt megágyaz ennek a döntésnek. Eközben a forintot azért egyre olcsóbban lehet shortolni, ami az árfolyam növekvő sérülékenységét okozza.

Tizenötödik egymást követő alkalommal mérsékelheti mai ülésén az irányadó rátát a monetáris tanács. Ez a leghosszabb kamatcsökkentési ciklus a jegybank életében, amennyiben az elemzői várakozások beigazolódnak, úgy újabb történelmi mélypontra, 3,4%-ra süllyed a kéthetes jegybanki kötvényekre fizetendő kamat.Jöhet a 15. kamatvágás

Ez lehet a harmadik egymást követő alkalom, amikor a hagyományos 25 bázispontos lépésköztől eltérő, 20 bázispontos csökkentést hajt végre a monetáris politika. A dolognak semmi értelme sincs, de a jegybank augusztusban (a kamatcsökkentési ciklus iránti kissé megingott bizalom időszakában) ezt a formát a további lazítás eszközének tekintette. A nemzetközi környezet azonban csak rövid ideig romlott, így a kamatcsökkentések akadálytalanul folytatódhattak.

Alapvetően most is a befektetői hangulat teremti meg a mozgásteret a monetáris tanács számára: jelenleg úgy tûnik, hogy a Fed a korábban vártnál később fogja vissza élénkítő programját. Ez a tőkepiacokra, különösen a feltörekvő gazdaságok sérülékenyebb piacaira kedvező hatással van. A forintalapú államkötvényhozamból levezethető kockázati prémium továbbra is támogató, és az ország csődkockázati mutatói is szépen ereszkednek, valamint a forint is erősödni tudott az utóbbi hetekben.Jöhet a 15. kamatvágás

A pénzügyi stabilitás oldaláról azonban kockázatai is vannak a most már látványosan mélyre süllyedt irányadó rátának. A hosszabb hozamok már csak vonakodva követik a rövid lejáratok esését, ami arra utalhat, hogy a piac nem zárja ki a kamat túllövésének lehetőségét. (A friss piaci felmérések konszenzusa szerint ugyanis jövő év végére már 3,8%-ra visszaemelkedhet az alapkamat, vagyis a mai lépést borítékolva legalább két szigorító lépésre számítanak az elemzők.) Az S&P a múlt pénteki hitelminősítői döntésében arra figyelmeztetett, hogy nem múlt el egy esetleges nagyobb magyar kötvénypiaci tőkekivonás esélye.Jöhet a 15. kamatvágás

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a kamatcsökkentések hatására a 3 hónapos implikált forintkamat (a devizapiaci kamatkülönbség stratégiák szempontjából fontos carry) történelmi mélypont közelében mozog - vagyis egyre olcsóbb lett shortolni a forintot, ami mindenképpen sérülékenyebbé teszi a fizetőeszközünket. A kamatok mélyre vágásának is egyre nagyobb lehet a hitelességi kockázata. Amíg egy esetleges globális tőkepiaci hangulatromlás minden feltörekvő országban nagyjából egyformán hat a monetáris politikára, addig nincs feltétlenül ilyen baj. Azonban amennyiben a forint mozgása kiugró lenne, és látványos kamatemelésre kényszerülne a jegybank, akkor utólag negatívan ítélhetik meg a monetáris politika teljesítményét a befektetők.

Egyelőre azonban senki nem számít ilyenre, hiszen a legutóbbi amerikai makroadatok nem fényesek, Ben Bernanke Fed-elnök utódja, Janet Yellen pedig még érzékenyebb a monetáris politika reálgazdasági hatásaira. Éppen ezért az inflációs célkövetésben mûködő MNB a legutóbbi inflációs számokra rámutatva nyugodtan vághat kamatot. Szeptemberben ugyan a várt 1,1% helyett 1,4%-os lett az éves pénzomlás mértéke, ám ez még mindig igen alacsony, ráadásul a megugrásért olyan egyszeri tényezők felelnek, mint a tranzakciós illeték hatására drasztikusan megdrágult bankolási díjak, a trafikrendszer következtében növekvő cigarettaárak, illetve a fővárosi taxis szabályozás miatti tarifaemelés.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy némi mozgolódás a tartósabb árfolyamatokban is megfigyelhető. Összességében az árfelhajtó tényezők között nem csak a közvetlen kormányzati drágító szabályozások lehetnek, hanem a vállalatokat sújtó adóterhek áthárítása, a gyenge forint hatásainak megjelenése, illetve az, hogy mindezek a hatások utat törhetnek a reálbérek meginduló emelkedése miatt. Ugyanakkor már a szeptemberi inflációs adatok kapcsán jeleztük, a kamatpolitikát valószínûleg egyelőre nem fogja zavarni az infláció, legfeljebb a fokozott figyelem hangsúlyozása mellett vágja majd tovább a kamatot. Az inflációs tendencia folytatódása esetén viszont felmerülhet, hogy a gazdaság nincs is olyan messze a potenciális kibocsátási szintjétől, ez esetben pedig a további kamatvágások már hitelességi kérdéseket vethetnek fel.Jöhet a 15. kamatvágás

Egyelőre azonban ezek a gondok nem nyomasztják a jegybankot, a tendencia fordulásának megállapításához érdemes még több adatok megvárni. Addig is a globális jókedv függvényében akár még több kamatcsökkentést is láthatunk az idén.

Frankfurti tőzsde
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Benzinkút
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
koronavirus2