Gazdaság

Itt a magyarázat a kamatvágásra

Portfolio
Inflációs aggodalom nincs, a hazai kereslet még mindig gyenge. A külső környezet változékonysága óvatosságra int, de jöhetnek még kamatcsökkentések - derül ki a monetáris tanács közleményéből, ami alapvetően a szokásos üzeneteket hordozza. A közleményt alább közöljük, a kiemelések tőlünk származnak.
A Monetáris Tanács megítélése szerint idén a magyar gazdaság fokozatosan bővülhet, amit jövőre további élénkülés követhet. A kibocsátás továbbra is elmarad potenciális szintjétől, miközben a munkanélküliség meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. A Monetáris Tanács az élénkülő külső konjunktúra mellett a gyenge belső keresleti környezet fennmaradására számít, aminek következtében az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt maradhat.

A szeptemberi adat alacsony inflációs nyomásra utal. A fogyasztóiár-index alakulásában átmeneti hatások is megjelennek. A középtávú inflációs kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók érdemben nem változtak az előző hónapokhoz képest, az év eleje óta megfigyelhető alacsony dinamika a belső kereslet dezinflációs hatását tükrözi. A visszafogott bérdinamika arra utal, hogy a vállalatok a munkapiacon keresztül alkalmazkodnak erőteljesebben termelési költségeik emelkedéséhez, a fogyasztói árakon keresztüli áthárítás korlátozott és fokozatos lehet. Az alacsony inflációs környezet erősítheti az inflációs várakozások horgonyzottságát. Mindezek alapján a Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs nyomás középtávon is mérsékelt - az átmeneti hatások kilépésével is a cél - közelében maradhat. A monetáris politika ebben a környezetben laza monetáris kondíciókkal tudja segíteni az inflációs cél középtávú elérését.

A következő negyedévekben a gazdasági növekedés fokozatos javulása várható, amihez mind az export, mind pedig a belső keresleti tételek hozzájárulnak. A belső kereslet javulása a folytatódó mérlegalkalmazkodás és a háztartások óvatossága miatt fokozatos lehet. Az export bővülése a külső kereslet élénkülésének ütemében folytatódhat, amiben érdemi javulás az idei év végétől várható.

Az ország kockázati megítélése az elmúlt hónap során javult. Az elmúlt hónapokban a Fed mennyiségi lazító programja ütemének mérséklésével, majd az amerikai költségvetési megállapodással kapcsolatos bizonytalanság okozott feszültséget a globális pénzügyi piacokon, amelyek az időszak végére oldódtak. A Monetáris Tanács értékelése alapján azonban továbbra is kockázatot jelent a globális pénzpiaci hangulat változékonysága, ami az óvatos monetáris politika fenntartását indokolja.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. Az infláció az előrejelzési horizonton változatlanul, a cél körül alakul, ezért további monetáris lazítás lehetséges. A globális pénzügyi környezet az elmúlt időszaki változékonyságát követően a stabilizálódott. A monetáris politika mozgásterét az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. A Monetáris Tanács úgy látja, hogy az inflációs és reálgazdasági kilátások alapján, az ország kockázati megítélésének figyelembevételével sor kerülhet még óvatos kamatcsökkentésre.
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
napelem magyar zoldites