Gazdaság

Draghi: a helyzet jelentősen megváltozott - lépnünk kellett

Portfolio
Mario Draghi, EKB-elnök sajtótájékoztatóján kommentálta a piacot meglepetésként ért kamatdöntést, amit ők hatásos válaszreakciónak gondolnak a jelenlegi gazdasági helyzetre. Az infláció és növekedés kapcsán jelentős lefelé mutató kockázatokat lát az elnök és a véleménye szerint a vártnál sokkal hosszabban láthatunk majd cél alatti inflációt a régióban, viszont defláció nem fenyeget minket.
Az elnök a gazdasági folyamatok áttekintése kapcsán megjegyezte, hogy a régió negyedéves reál GDP növekedése nulla százalékos volt, ugyanakkor ezzel kapcsolatban enyhe javulásra számít az év hátralévő részében. Ezt követően az elnök a döntés konkrét körülményeit vette át, kitérve annak következményeire is:
  • A kamatvágással a régió további fragmentációját kívánják megakadályozni.
  • A jegybank elnöke leszögezte, hogy legalább 2015 közepéig minden likviditási szükségletét ki szeretnék elégíteni a bankoknak.
  • Az elnök elismerte, hogy az októberi inflációs mutató jelentősen alulmúlta a jegybank által várt szintet, ugyanakkor hozzátette, hogy deflációtól nem tartanak.
  • A mai döntést ugyanakkor az októberi inflációs adatok érdemben befolyásolták és úgy látják, hogy a fejlemények miatt még tovább maradhat fenn az alacsony inflációs környezet, illetve ezzel összhangban a rekordalacsony kamatkörnyezet.
  • A pénzmennyiségben látott folyamatok vizsgálata is alátámasztja az alacsonyabb inflációs pályával kapcsolatos nézeteit a jegybanknak.
  • Draghi ezeken felül hozzátette, hogy kiemelten fontos, hogy alacsonyan tartsák a jelenlegi helyzetben a reálkamatlábat.
  • Az előretekintő monetáris politika eszköze (forward guidance) erősödött a mai döntéssel a véleménye szerint.
  • Sőt, a forward guidance nagyon hatásos volt a pénzpiacok volatilitásának csökkentésében - jelentette ki az EKB elnöke.

A Reuters újságírójának kérdésére válaszolva Draghi elmondta, hogy a negatív betéti kamatok kapcsán az EKB fel van készülve és azok bármikor bevethetőek. Ugyanakkor az elnök hozzátette, hogy jelenleg az inflációra vonatkozó várakozások kellően horgonyzottak két százalék alatt valamivel, így pedig vélhetően nem lesz szükség az ilyen fajta "ágyúk" alkalmazására.

Mario Draghi újságírók kérdésére válaszolva elmondta, hogy a döntés kapcsán egyetértés volt az EKB döntéshozó testületében, ugyanis elegendő és kellő súlyú bizonyítékot láttak az általuk feltételezett gazdasági folyamatok kapcsán. Az elnök a kamatvágást hatásos válasznak nevezte és leszögezte, hogy még továbbra sem érték el a nulla kamat korlátját.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért van probléma az infláció jelenlegi szintjével, amikor a várakozások stabilak, az elnök összefoglalta a HICP mérésével kapcsolatos problémákat, illetve azt, hogy miért szükséges az inflációt két százalék körül tartani, hogy a gazdaság alkalmazkodási képessége ne sérüljön. Megállapítása szerint a fő veszély az, hogy a mérési hibáknak köszönhetően, ha most 1 százalékos inflációt látunk, az valójában már deflációt is jelenthet.

A forward guidance kommunikációs stratégiája a jegybanknak Draghi szerint igenis győztesen jött ki a mai döntésben, hiszen arról van szó, hogy megváltozott körülményekre reagáltak, és a korábbi ígéretük szerint még tovább tartják majd fenn az alacsony kamatkörnyezetet.
Kína
DSOKI20191013203
orban viktor tarlos istvan fidesz valasztas
török gábor
orban viktor ertekeles onkormanyzati valasztas tartlos istvan fidesz
lengyel valasztasok magas reszvetel
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Bevezetés a tőzsdei kereskedés és befektetés világába.
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsad.
Kína