Gazdaság

Eldörrent az EKB fegyvere, azonnal kamatot vágtak!

Portfolio
Az Európai Központi Bank a ma közzétett döntése szerint 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát 0,25 százalékra. Ez a lépés meglepte a piacokat, a széleskörú konszenzus szerint ugyanis csak a decemberi előrejelzéseket követően várták volna az EKB válaszreakcióját. Az euró dollárral szembeni árfolyama hatalmasat zuhant a hírre.

A piaci szereplők Mario Draghi EKB-elnök szavaira figyelnek. Erről részletesen itt olvashatnak:

2013.11.07 14:36 Draghi szavait feszülten figyeli a piac
A piac egyáltalán nem számított ilyen korai reakcióra az Európai Központi Bank részéről, ahogy ezt a kamatdöntésről szóló előzetes cikkünkben leírtuk, a 70 megkérdezett elemzőből pusztán három találta el a mai lépést.Az EKB ezzel elhasználta a két megmaradt töltényéből az egyiket és új rekordot állított az alapkamat kapcsán:

Eldörrent az EKB fegyvere, azonnal kamatot vágtak!
A jegybanki betétek után fizetett kamatszintet 0,0 százalékon tartotta a jegybank, viszont a sürgősségi hitelek (marginal lending facility) kamatait 1 százalékról 0,75-re csökkentette, ezzel a bajba jutott szereplők terheit még tovább enyhítve.

A hirtelen lépést az indokolhatta, hogy a jegybank veszélyesnek ítélte meg a múlt hónapban látott hirtelen visszaesést a headline inflációban. A hosszú ideje cél alatt levő fogyasztói árindex ugyanis 0,7 százalékra süllyedt, ami már a defláció veszélyét is előrevetíthette.

Eldörrent az EKB fegyvere, azonnal kamatot vágtak!
Az EKB reakciója valójában az inflációs célkövetés rendszerével konzisztens, ugyanakkor a piac arra számított, hogy a lépésre csak a legújabb decemberi inflációs és GDP előrejelzések után kerül majd sor, ahogy az Jean-Claude Trichet korábbi EKB-elnök alatt megszokható volt.

Megjegyzendő ugyanakkor, hogy a Mario Draghi vezette EKB már 2011 novemberében is hasonlóan az előrejelzések publikálása előtt a kamatvágás mellett döntött, úgy látszik a piac ezzel tehát nem számolt. Ahogy alábecsülhették az elemzők az inflációs folyamatok gyengélkedését is, melyet a főként volatilis élelmiszer- és energiaáraknak tudtak be:

Eldörrent az EKB fegyvere, azonnal kamatot vágtak!
Az infláció jelenlegi és várt alakulása, illetve annak összetétele. Forrás: BofA Merrill Lynch Global Research
A Reuters értesülése szerint a központi bank több megkeresést is kapott például az olasz pénzügyminisztertől és a francia ipari minisztertől, hogy hajtson végre további lazítást és gyengítse az eurót. Az euró főbb devizákkal szembeni árfolyama az év során valóban nagyjából 5 százalékkal került erősebb szintre, ami alááshatta a régió vállalatainak a versenyképességét.

Így reagált az euró

A váratlan hírre az euró hirtelen jelentősen veszített értékéből, a dollárral szembeni árfolyama az 1,35-ös szintről 1,3370-ig zuhant.

Eldörrent az EKB fegyvere, azonnal kamatot vágtak!
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
mexikói katonák