Gazdaság

Megosztott volt az EKB - a németeknek nem tetszik az irány

Portfolio
Mario Draghi EKB-elnök csúsztatott amikor azt mondta, hogy a jegybank döntéshozó testülete túlnyomó többségben támogatta a tegnapi kamatvágást. Mint azt meg nem nevezett jegybanki forrásokból megtudtuk: valójában a szavazók harmada decemberig várt volna. A német döntéshozók különösen ellenezték a döntést és mára a német újságok arról kezdtek cikkezni, hogy a lépés miként árt a megtakarító Németországnak.
Mario Draghi az Európai Központi Bank elnökének vezetésével 25 bázisponttal csökkentették az eurózóna irányadó rátáját tegnap, mint ugyanakkor az kiderült, nem volt teljesen egységes a döntéshozatal: Jens Weidmann, a Bundesbank elnöke mellett még több kormányzótanácstag is a vágás ellen szavazhatott - számolt be róla a Bloomberg négy jegybanki forrásra is hivatkozva.

Weidmann és a Bundesbank "szövetségesei" (azon jegybankelnökök, akik általában velük értenek egyet: a holland, az osztrák és a finn) az értesülések szerint legalább decemberig szerettek volna várni a jegybanki lépéssel, akkor kerültek volna ugyanis napvilágra az EKB legfrissebb előrejelzései az inflációval és a GDP-vel kapcsolatban. Az egyik meg nem nevezett forrás szerint (az efféle információk bizalmasak egyébként) Peter Praet az EKB vezető közgazdásza vezette elő a november eleji vágás ötletét, amivel hamar megnyerte a többség támogatását, köztük a francia Christian Noyerét is (aki eddig sohasem nyilatkozott a szavazatairól). A lépés ellen volt ugyanakkor Jörg Asmussen, az EKB igazgatóságának tagja és még sokan mások is. A Európai Központi Bank szóvivője ugyanakkor nem kommentálta ezen értesüléseket.

A lépést ellenző kisebbség a Bloomberg értesülései szerint akár a döntéshozó testület harmadát is kitehette, míg Mario Draghi a döntést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a túlnyomó többség támogatta az irányt. Az EKB kormányzótanácsa 23 főből áll, amiben 17 főt a tagországok jegybankelnökei tesznek ki és 6 főt az EKB igazgatósága. A jegybank nem szokta kommentálni a szavazati arányokat és a zárt vitát követően (néhány kivételtől eltekintve) egységes álláspontot képviselnek a döntéshozók.

Az EKB tegnap 25 bázisponttal csökkentette az eurózóna irányadó rátáját, amire a piac egyáltalán nem számított, a megkérdezett elemezők közül pusztán hárman találták el a döntést. Az euró dollárral szembeni árfolyama hirtelen gyengüléssel reagált. Az eseményekről szóló részletes beszámolónkat itt olvashatják el:
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt