Gazdaság

Palotai: nulla körüli jegybanki eredmény várható idén (2.)

Portfolio
"Nagyon valószínű", hogy idén nulla körül alakul a jegybank éves eredménye, így az is nagyon valószínű, hogy a központi költségvetésnek jövőre nem kell a jegybanki veszteségtérítés miatti kiadással számolnia - mondta el egy mai jegybanki sajtóbeszélgetésen Palotai Dániel.

A Magyar Nemzeti Bank ügyvezető igazgatója a Portfolio.hu azon kérdésére, hogy a következő hetekre várható 2 milliárd dollár körüli állami devizakötvény-kibocsátás jegybanki tartalékot és így a kéthetes kötvényállományt növelő (eredményt rontó) hatása "nem tesz-e keresztbe" a nulla körüli eredménytervének, két tényező miatt is úgy fogalmazott, hogy "jelentős hatása nem nagyon lesz a jegybanki eredményre".

A válasza kapcsán egyrészt arra emlékeztetett, hogy az említett kibocsátás jelentős részénél (1,4 milliárd dollár körüli összeg - a szerk.) eleve az valószínű, hogy azt az állam devizában helyezi majd be betétbe az MNB-hez, mivel jövő januárban úgyis kifizeti egy akkor lejáró kötvény törlesztésére. Emiatt tehát az MNB-nek ezt az összeget nem kell forintra konvertálnia, így nem ugrana meg a kéthetes MNB-kötvény állománya sem (amire a jegybank a most 3,4%-os alapkamatot fizeti).

Másrészt arra is emlékeztetett Palotai, hogy már az év 11. hónapját írjuk, így csekély lenne annak a tényezőnek a hatása az idei éves jegybanki eredményre, ha a kb. 0,6 milliárd dollár körüli pénzt az állam a forintra váltva el is költené - és így emelkedne a kéthetes MNB-kötvény állomány. (Feltehető azonban, hogy ez is devizában marad - a szerk.)

Amire viszont biztosan hatással lesz az esetleges őszi állami devizakötvény kibocsátás, az az MNB devizatartalékainak átlagos bekerülési árfolyama - jegyezte meg Palotai. A Portfolio.hu újabb, ennek szintjét firtató kérdésére az ügyvezető igazgató azt jelezte, hogy ennek mértéke most 275-280 euró/forint körüli (egy áprilisi sajtótájékoztatón még 270-275 körüli árfolyam hangzott el, de a mostani kibocsátással ez értelemszerűen emelkedne - a szerk.).

A mai sajtóeseményen elhangzott további fontos információkat egy másik cikkünkben dolgoztuk fel:
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti