Gazdaság

Nagy meglepetés: gyorsan nőtt a magyar gazdaság!

Portfolio
Az előzetes adatok alapján a harmadik negyedévben 0,8 százalékkal volt magasabb a GDP, mint az előző negyedévben. Az éves (naptárhatással igazított) növekedés 1,7 százalék. Előzetesen a várakozások konszenzusa 0,8 százalék volt, de a pozitív meglepetés is benne volt a levegőben, hiszen az elemzői kör egy jelentős része bőven 1 százalék feletti bővülést várt.
Az előzetes jelentés még nem tartalmaz részletes számokat, de annyit a havi adatközlésekből sejthetünk, hogy a harmadik negyedévben az ipari export (éves és negyedéves alapon egyaránt) végre érdemben tudott hozzájárulni a bővüléshez. Az iparban elsősorban a járműgyártás volt a húzóerő, de lassan mutatkozik arra is esély, hogy más ágazatok visszahúzó ereje is csökken. A fő befolyásoló tényező ezzel együtt továbbra is a mezőgazdaság, amely a tavalyi gyenge eredményei után kifejezetten jó évet zárt - az idén a GDP-növekedéshez való hozzájárulása önmagában is elérheti az 1 százalékpontot. A másik kis súlyú ágazat, az építőipar hét évnyi lejtmenet után szintén elindult felfelé, ez is pozitívan járulhatott hozzá a GDP-növekedéshez. (Ezt a képünket erősíti meg a KSH előzetes adatokhoz szokásosan kiadott egymondatos közleménye: eszerint "a növekedést alapvetően a mezőgazdaság, az ipar és az építőipar nemzetgazdasági ágak teljesítményének növekedése okozta.")

Nagy meglepetés: gyorsan nőtt a magyar gazdaság!
A KSH az utóbbi időben meglehetősen bizonytalanná váló szezonális lefutást is alaposan átírta, ami a számok szintjén azt jelenti, hogy a tavalyi negyedév/negyedév alapú növekedési számokat kissé lefelé, az ideieket viszont jelentősen felfelé húzta. (Erős a gyanúnk, hogy például az ipari termelés tavaly év végi leállásának értelmezése negyedévről negyedévre változik.)

Így a friss képünk, hogy tavaly még a korábban ismertnél is gyengébb volt a hazai konjunktúra, az idén viszont erősebb. A két tényező együttes hatása pedig jelentősen hozzájárult a mostani adat meglepetéséhez. Formálisan az úgy néz ki, hogy tavaly ugyanilyenkor a negyedéves változás -0,2% volt, most viszont 0,8%, ami miatt az éves index látványosan tudott ugrani.

Az első három negyedévben a gazdaság teljesítménye 0,7 százalékkal meghaladja az előző év azonos időszakában mért GDP-t. Így jó esély mutatkozik arra, hogy az idén 1 százalék körüli ütemben (vagy akár ezt meghaladó mértékben) bővüljön a gazdaság.

A tavalyi 1,7%-os recesszió után ez mindenképpen kedvező lehet, bár érdemes újra emlékeztetni, hogy a növekedést szinte teljes egészében az agrárszektor teljesítménye garantálja. Amennyiben a tavalyi és az idénre várt GDP-eredményből a mezőgazdaság hatását kiszűrjük, úgy tavaly egy közel egy százalékos visszaesést, idén pedig stagnálást láthatunk. (Vagyis összességében a mezőgazdaság konjunktúrafüggetlen hullámzása mélyítette a recessziót és gyorsította a kilábalást - a valós gazdasági ingadozás ennél kisebb mértékű.)

Nagy meglepetés: gyorsan nőtt a magyar gazdaság!
A további gyorsulás esélyét egy statisztikai hatás is segíti. A negyedik negyedévben az éves GDP-növekedést jelző index ugyanis amiatt is tovább emelkedhet, hogy 2012 vége a nagy ipari leállás időszaka volt, így a viszonyítási alap igen alacsonyra süllyed. Persze a bázishatás akkor segíthet igazán, ha az idén nem következik be hasonló leállás a szektorban. Ennek a valószínűségét növeli, hogy az európai konjunktúra azért jóval erősebb, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor az még nem világos, hogy a kiépülő nagy autóipari kapacitások leállása év végén mennyire megszokott jelenség. (Ha igen, akkor nyilván az idén is csökkenhet az év végi dinamika.)

A részletes adatok decemberi megjelenése azért tartogat majd még érdekességeket. A termelési oldalról például nem ismerjük a legnagyobb súlyú szolgáltató szektor teljesítményét. A KSH nem emeli ki a növekedési tényezők között, feltehetően kitartott a stagnálás közeli helyzet. A felhasználási oldalon a pozitív export-import szaldó lehetett a húzóerő, de valószínű, hogy a Növekedési Hitelprogrammal megtámogatott beruházás sem süllyedt vissza abba a recesszióba, amelyből éppen egy negyedévvel ezelőtt kászálódott ki. A lakossági fogyasztás alakulása teljes rejtély, az erre vonatkozó havi kiskereskedelmi részadatok teljesen megbízhatatlanok.

GDP-adatok: így használjuk mi
A KSH többféle GDP-mutatót is közöl a jelentésében. Az előző év azonos negyedévéhez viszonyított ("yoy") indexből három is létezik: a nyers, a naptári-hatással igazított ("wda"), illetve a szezonálisan és naptári-hatással egyaránt igazított ("swda"). Ezek közül a Portfolio.hu következetesen a naptár-hatással igazított indexet tekinti fő számnak ("headline"). Ennek oka, hogy a munkanapok száma - (különösen ha a tárgy vagy a bázis időszakban szökőnap is van) - érdemben befolyásolja a teljesítményt, amivel mindenképpen érdemes korrigálni. Ezen felül a szezonális igazításnak éves mutatóknál akkor van értelme, ha az éven belüli szezonalitás jellege változik. Azt tapasztaltuk azonban, hogy ennek a jelenségnek a pontos azonosítása több időt vesz igénybe. Így a szezonálisan is igazított adat utólag többször szokott módosulni, és ezért az első adatközléskor nem nyújt többletinformációt.

Az előző negyedévhez viszonyított ("qoq) GDP-index természetesen minden esetben szezonálisan és munkanap-hatással igazított - mivel az egyes negyedévek a GDP-n belül nagyon eltérő súlyúak és szerkezetűek, máshogy nincs is értelme számolni növekedést. Európában a legtöbb helyen ez számít a fő számnak, és a Portfolio.hu is igyekszik ezt a számot kiemelten kezelni kedvező tulajdonságai miatt. Szerkezetátalakulási időszakokban azonban ez a mutató is bizonytalanná válik, ezzel a hátránnyal számolni kell.

IMG_20191017_163000
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas