Gazdaság

Varga: Teljesül mindaz, amit jósoltunk

Portfolio
A magyar gazdaság növekedése egészségesebb szerkezetre kezd átállni, a növekedést főleg a termelő ágazatok adták - kommentálta a ma megjelent GDP-adatok Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter doorstep sajtótájékoztatón. Varga szerint teljesül a kormány ígérete, 2013-ban megjön a fordulat, a gazdaság tartós növekedési pályára tud állni. Idén 1% feletti növekedésre számítanak. A miniszter a növekedés összetevői közül külön szólt az építőiparról, amelynek bővülését jelenleg inkább az állami beruházások adják, és persze a kormány is jobban örülne, ha a magánlakások építése is húzná a növekedést. Varga szerint célszerű lenne megfontolni a hitelprogramok magánlakás építésére vonatkozó kiterjesztését.

Ebben az évben a kormányzati várakozásoknak megfelelően teljesülhet az államháztartás és gazdaság teljesítménye is, mondta Varga Mihály. Majd ismertetve a megjelent friss GDP-adatokat elmondta, tartós növekedési pályára állt a gazdaság, a piaci várakozások duplája lett a növekedés. Idén a kormány 1% feletti növekedést vár - mondta el.

Varga szerint a magyar gazdaság egészségesebb szerkezetre kezd átállni, a mezőgazdaság, ipar, építőipar húzta a növekedést, a termelő ágazatok. Jól láthatóan a belső fogyasztás is kezd felzárkózni, míg korábban inkább csak az export hajtotta a növekedést, tette hozzá. "A KSH és mi számaink is azt mutatják, hogy ez a folyamat, a belső kereslet élénkülése, már a második negyedévben beindult." Emögött részben az uniós források intenzívebb lehívása áll.

De Varga szerint az alacsony infláció és a növekvő reáljövedelmek, valamint javuló fogyasztói bizalom is oka, hogy a belső kereslet élénkül. Ez látható a kiskereskedelmi adatok alakulásán is az utóbbi időben, mondta.

Bár a mostani kedvezőbb adatok a kedvezőbb mezőgazdasági eredményeknek is köszönhetők (a tavalyi nagy aszály után), Varga úgy reagált, ha csak a mezőgazdaság növekedése adná a GDP-növekedést, valóban nagyon óvatosnak kellene lenni, de ebben most az ipar és építőipar is benne van, valamint a belső fogyasztás is. A belső fogyasztás "nem csak szerintünk, de az Európai Bizottság szerint is élénkül, 2014-ben a gazdaság legfontosabb húzóereje lehet".

Az építőipar növekedéséről szólva elmondta, az elmúlt időben legnagyobb szerepet az állami beruházások jelentették az építőipar növekedésében. Persze "mi is jobban örülnénk, ha magánberuházások, magánlakás építések is hajtanák". Ebből a szempontból "célszerű lenne megfontolni azt, hogy a következő hónapokban azok a hitelprogramok, amik korábban elindultak, azokat vajon nem lehetne-e kiterjeszteni a magánlakás a magánerős építkezések támogatására is". "Hiszen ez még egy jelentős támasztéka lehet a következő hónapokban a gazdaság növekedésének". Arra a kérdésre, hogy itt az MNB hitelprogramjára gondol-e, azt mondta "minden olyan hitelprogramra gondolok, ami az elmúlt hónapokban elindult".

Az érdekes megjegyzést azonban nem fejtette ki bővebben Varga, itt ért véget a sajtótájékoztató.

ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
karácsony gulyás_mti