Gazdaság

Negatív betéti rátát tervez az EKB!

Portfolio
Az Európai Központi Bank -0,1 százalékos betéti rátát vezethet be a jövőben, ha további lazítást lát szükségesnek - értesült a Bloomberg meg nem nevezett jegybanki forrásból. Az euró azonnal gyengülésnek indult a hírre, pedig Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza korábbi interjújában már beszélt a jegybank ilyen irányú szándékairól. A negatív egynapos betéti ráta meglehetősen unortodox lépésnek számít, hiszen azt jelenti, hogy az EKB "adóztatná" a nála parkoltatott kereskedelmi banki pénzeket.
Heves piaci reakció mutatkozott a Bloomberg azon értesülésére, miszerint az Európai Központi Bank valóban komolyan gondolja a negatív betéti kamat bevezetését. Ez ugyanakkor furcsának is tekinthető, hiszen múlt héten Peter Praet, az EKB vezető közgazdásza már kifejtette, hogy a jegybank minden fegyvert kész bevetni, ha szükségét látja. Ez alól pedig nem kivétel a már hosszan nulla százalékon levő betéti kamat sem - jelentette ki korábban egyértelműen az EKB szakmai stábját vezető szakember.

Negatív betéti rátát tervez az EKB!
"Amennyiben a mandátumunk veszélybe kerül, akkor minden eszközt elő fogunk venni, hogy ne hagyjuk veszni a kitűzött célunkat. Ez egy nagyon tiszta üzenet a részünkről" - fogalmazott korábbi interjújában Praet.

A jegybanki vezető akkor elmondta, hogy azt sem tartja kizártnak, hogy az EKB eszközöket vásároljon a bankszférától, hogy ezzel is segítse a magánszférát és tovább csökkentse a hitelek költségeit:

"A jegybanki mérleg nyújtotta lehetőségek ugyanúgy használhatóak mint bármi más" - fogalmazott Praet, hozzátéve, hogy ebbe beletartoznak a direkt eszközvásárlások is.Az előzményekről röviden

Az EKB láthatóan kezd kifogyni a fegyverarzenáljából, miután a legutóbbi döntésekor 25 bázisponttal csökkentette az irányadó rátát 0,25 százalékra. Praet korábban arról beszélt, hogy természetesen további bevethető eszközök is rendelkezésre állnak, amennyiben elérik a nulla kamatküszöböt.

Az újabb lépésekre azért lehet szükség, mert a legfrissebb inflációs számok mindenkit megleptek és a korábban gondoltnál jóval erősebb dezinflációs hatásról tanúskodtak.Miért jöhetett az újabb jelzés?

Az EKB felőli, Bloombergen keresztüli kiszivárogtatás feltehetően azért érkezett, mert Peter Praet múlt heti figyelmeztetése ellenére az euró határozottan erősödött a legfőbb kereskedelmi partner (dollár) devizájával szemben 1,34-ről 1,36 közelébe. Márpedig az erősebb euró az infláció lassulásának problémáját inkább csak fokozza, miközben nem segíti a gyorsabb gazdasági növekedést sem.

Az EKB tehát a jelek szerint szükségét érezte annak, hogy még erősebb üzenetet küldjön a piacoknak, mert a befektetők a jelek szerint egyelőre nem igazán hittek abban, hogy a negatív betéti rátát (hónapok óta való "ígérgetés" ellenére) valóban bevezetné az EKB. Az euró dollárral szemben felértékelődése másik lényeges oka persze az is lehetett, hogy múlt hét óta egyértelműbbé vált: a Fed egyelőre nem tervezi leállítani a dollárgyengítő eszközvásárlási programját, azaz nem önmagában az euró erősödik, hanem csak felértékelődik a gyengülő dollárhoz képest.

Az első piaci reakciók

Az euró dollárral szembeni árfolyama szinte azonnal 50 pipet esett a Bloombergen megjelent értesülésekre. Közben a részvényindexek ugrottak egyet a potenciális újabb jegybanki lazítás hírére.

Negatív betéti rátát tervez az EKB!
A legközelebbi EKB kamatdöntésre két hét múlva, december ötödikén, magyar idő szerint délután 13 óra 45 perckor kerül sor.
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
erdogan
wells fargo
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt