Gazdaság

Draghi: nincs újabb mondanivalónk a negatív rátáról

Portfolio
Mégsem biztos, hogy negatív betéti rátát tervez az Európai Központi Bank, legalábbis Mario Draghi EKB-elnök mai szavaiból ez következik, ugyanis állítása szerint ebben a kérdésben semmi fejlemény nem történt a legutóbbi ülés óta. A kommunikációs fordulatnak köszönhetően az euró erősödni kezdett.
Az Európai Központi Banknak egyelőre nincs új mondanivalója a negatív betéti rátával kapcsolatban - mondta Mario Draghi EKB-elnök a mai napon:

"Hagy tegyem ezt tisztába - ne próbáljanak semmire sem következtetni a mostani szavaimból a betéti ráta kapcsán" - jelentette ki az elnök, hozzátéve, hogy erről valóban beszéltek a legutóbbi ülésen, ugyanakkor azóta semmi új fejlemény nincsen.

November 7-én Draghi azt nyilatkozta, hogy a jegybank technikailag készen áll a negatív betéti ráta bevezetésére, ha azt a gazdaság helyzete szükségessé tenné. Tegnap ráadásul a Bloomberg meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az EKB már konkrétan a -0,1 százalékos (overnight) betéti rátával kívánja sarcolni a nála elhelyezett banki pénzeket.Akkor azt gondoltuk, hogy az információ megszellőztetése szándékos lehetett, hogy felkészítsék a piacokat a jövőben várható lépésre, ezzel is megálljt parancsolva az euró dollárral szembeni felértékelődésének (ami igazából a dollárláb miatt történik). A mai fejlemények ugyanakkor ezt cáfolni látszanak.

Mario Draghi mai beszédében továbbá kifejtette, hogy az Európai Központi Bank legutóbbi kamatvágására nem azért volt szükség mert deflációs veszély lenne az eurózónában. Ez ugyanis az előrejelzéseik szerint nem következhetett volna be, ugyanakkor az elnök azt azért hozzátette, hogy tartósan alacsony inflációs környezettel szembesülhetünk, aminek a kapcsán Draghi úgy gondolja, hogy lassú folyamat várható, de az infláció mindenképpen vissza fog térni a két százalékhoz közeli, de az alatti szintre (ami az EKB középtávú célja valójában).

Az eurózónás fellendülés kapcsán az EKB-elnök elmondta, hogy a fellendülés jelei egyértelműek, ugyanakkor rendkívül egyenetlenek a régióban. Ezekhez kapcsolódóan elmondta, hogy a lefelé mutató kockázatok továbbra is jelentősek, ugyanis a gazdasági folyamatok egyes országok esetében rendkívül törékenyek.

A német kötvények eséssel, míg az euró erősödéssel reagált Draghi szavaira, egészen 1,3477-ig emelkedve a dollárral szemben:

Draghi: nincs újabb mondanivalónk a negatív rátáról
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas