Gazdaság

Hamarosan elér a falig az MNB

Portfolio
Jövő hét kedden újból jöhet a 0,2 százalékpontos jegybanki kamatcsökkentés a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint. Így 3,2 százalékra süllyedne az irányadó ráta. Az előrejelzések szerint még egy további kamatcsökkentés jön év végéig, azaz 3 százaléknál lehet a kamatvágások alja, jövőre viszont a kamatemelések jöhetnek.
2012 augusztusa óta tart folyamatosan a kamatcsökkentés, az MNB monetáris tanácsa 7 százalékról mostanra 3,4 százalékra csökkentette az alapkamatot. Egy éven át 25 bázispontos, idén augusztustól 4 százaléktól lefelé pedig 20 bázispontos ütemben. Az elemzők arra számítanak, hogy 20 bázispontos ütemben folytatódik a kamatcsökkentés 3 százalékig.

Hamarosan elér a falig az MNB
Sem a piaci helyzet (magyar eszközök kockázati felárai, forintárfolyam), sem a makrogazdasági fundamentumok alapján nem látszik olyan változás, ami a monetáris tanács többségét az eddigi irányvonaltól eltérítené és a korábbi hónapoktól eltérő döntés növekvő valószínűségére utalna - véli előrejelzésében Jobbágy Sándor, a CIB elemzője.

A nagyon alacsony infláció "ellensúlyozására" óvatos lépésekben lehet még kamatot csökkenteni - nyilatkozta Matolcsy György jegybankelnök is Reutersnek adott interjújában novemberben.

Ami a jövő évet illeti, decemberig 4 százalékra is emelkedhet az alapkamat az elemzők jelen előrejelzése szerint.

Hamarosan elér a falig az MNB
Előbb-utóbb kamatemelésre lesz szükség - véli Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője -, ugyanis úgy tűnik, az MNB nem hagy "puffert" a kamatszintben. Vagyis addig vágják a kamatokat, "ameddig lehet". Eközben monetáris politikai horizonton, a rezsicsökkentés hatásának kifutásával és a gazdaság lassú növekedésének megindulásával a hazai infláció visszatérhet majd a jegybanki inflációs cél közelébe, így a 3%-os kamatszint zérus reálkamatot jelentene. Külső sokkok és a növekedés beindulása messze a cél fölé is vihetik a hazai inflációt 2-3 éves távon Kondrát szerint, ami kamatemelést kíván majd meg, már jóval előbb.

A kamatemelés időzítése azonban nagyon bizonytalan. Nagyban függ az inflációs környezettől, a globális kockázati környezettől, attól is, hogy mikor kezdi a monetáris lazítás visszaszívni a Fed (tapering) illetve függ az EKB (kamat) lépéseitől.

A határidős kamatpiac ugyancsak minimális vágást áraz a továbbiakban, illetve azt követően csak minimális visszaemelést.

Hamarosan elér a falig az MNB
Óvatosságra intett nemrég az OECD is. Friss prognózisainak publikálása mellett az egyes országok helyzetét összegezve a feltörekvő európai országokban a monetáris politikai lazítás végét látja a szervezet, Magyarországot tekintve pedig azt mondták, szinten kellene tartani a kamatot, azaz nem kellene folytatni a csökkentést.

A jövő keddi további 20 bázispontos kamatcsökkentés (3,20%-ra) viszont gyakorlatilag biztosra vehető, vélik az Erste elemzői. Az októberi infláció a vártnál jóval alacsonyabb lett, az év végéig a novemberi rezsicsökkentés miatt még tovább fog csökkenni, illetve relatíve "kényelmes" helyzetben van az MNB amiatt is, hogy a Fed extrém laza monetáris politikája csak lassan látszik szigorodni, így maradt a támogató külső piaci környezet (bár most éppen kicsit megijedtek a befektetők a Fed legutóbbi jegyzőkönyve miatt).

Az Erste elemzői 2014-re lassú kamatemeléseket prognosztizálnak, úgy vélik, az év végéiig a jegybanki alapkamat-szintje 4%-ig emelkedhet. Mind az infláció várható lassú emelkedése, mind a gazdaság további élénkülése fundamentálisan a kamatemelés irányába mutat. Nagy kérdés, hogy a külső környezet mennyire lesz támogató, változik-e negatívabb irányba a kockázatérzékelés. A kulcskérdés ez utóbbival kapcsolatosan az, hogy mit fog tenni jövőre a Fed, mikor kezdődik el az eszközvásárlási program csökkentése. Az Erste elemzői szerint az amerikai gazdaság fundamentumai már nem túl sokáig indokolják, hogy a mennyiségi lazítás politikája továbbra is ilyen mértékben fennmaradjon, a képet azonban bonyolítja, hogy a leendő Fed elnök meglehetősen laza álláspontot képvisel a monetáris politika vitelére vonatkozóan. Mindenesetre, ha a mostani konszenzusnak megfelelően márciusban elkezdődik a program lassú kivezetése, a pénzpumpa csökkentése akár negatív változást hozhat a magyar piacokon. A magas magyar külső adósságszint, illetve a jövőre lejáró és megújítandó államadósság számottevő nagysága a fejlett piacokon várható monetáris szigorításokkal párhuzamosan a magyar kamatemelést is szükségessé teheti. Ugyanakkor NHP program léte azt sugallja, hogy a jegybank ennek köszönhetően sem lesz érdekelt a kamatemelésekben, hiszen minél magasabb az alapkamat, a program léte annál költségesebb a jegybank számára - ez mindenképp kockázatot jelent az előrejelzésünkre vonatkozóan, teszik hozzá az Erste elemzői.
BÉT
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas
Orban Viktor Varhelyi Oliver unios biztos jeloles
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Tarlos Istvan Budapest fopolgarmester valasztas