Gazdaság

Matolcsy: minősítsenek fel minket, Rehn mondjon le! (4.)

Portfolio
Van még tér további mérsékelt kamatcsökkentésre Magyarországon, és a kedvező inflációs kilátások miatt tartósan fennmaradhat a laza kamatkörnyezet - többek között ezeket mondta a Napi.hu mai konferenciáján Matolcsy György. A jegybankelnök egyúttal felszólította a négy nagy nemzetközi hitelminősítő intézetet, hogy kezdjenek tárgyalásokat Magyarországgal annak felminősítéséről. Emellett az eurózóna válságkezelése során vétett hibák miatt lemondásra szólította fel Olli Rehn gazdasági és pénzügyi biztost. Magyar gazdasági szakértőknek is üzenet: felszólította Bod Péter Ákost, Chikán Attilát és Mellár Tamást, hogy kövessék Járai Zsigmondot.
Nincs értelme kamatemelésen elmélkedni

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a beszédének elején a Napi.hu beszámolója szerint leszögezte, hogy nincs árfolyamcél, kamatcél, foglalkoztatási cél - nincs semmilyen más cél (a magyar monetáris politikában). Az MNB egy rugalmas, ám tiszta (infláció) célra koncentrál, innentől kezdve nincs értelme azon elmélkedni, hogy mikor emel kamatot a jegybank, mivel belső okok nem teszik ezt szükségessé. Minden más külső ok és a forint árfolyamának változása is csak az inflációs folyamatokon keresztül hathat a kamatpolitikára - tette hozzá.

Rehn mondjon le!

A Reuters beszámolója szerint a jegybankelnök úgy fogalmazott, hogy "ha igaz, hogy lehetséges volt unortodox lépésekkel makrogazdasági fordulatot elérni, strukturális reformokkal, miközben megmaradt a politikai stabilitás, és az EU válságkezelése megbukott, akkor itt az idő felszólítani Olli Rehn EU-biztost, hogy mondjon le" (január elsejei hatállyal).

A jegybankelnök a Napi.hu szerint rámutatott arra, hogy az eurózóna elindult a Japán úton, és a legnagyobb veszély, hogy hosszas stagnálás veszi kezdetét. A beszámoló szerint hangsúlyozta, hogy nem lenne szabad megismételni a japán deflációs évtizedet. Véleménye szerint az EKB megelőzte az eurózóna összeomlását, ám monetáris eszközökkel nem lehet dinamikus növekedési pályára állni, fiskális eszközökre van szükség az Európai Unióban.

Ennek keretében az eurózóna bajainak megoldására szerinte csak a keynes-i fordulat lehet sikeres: beruházás központú gazdaságpolitikát kell meghirdetni. Meglátása szerint az EU lemaradt az innováció, a K+F és az infrastruktúra területén, ezért beruházásokra és új munkahelyekre van szükség.

"Inflációkövető fiskális politikára" van szükség

Az uniónak van egy tartaléka, az infláció, az inflációs célt 2-4 százalékra kell felemelni, ennek nincs kockázata - vélekedett az MNB elnöke. Ezért azt hangsúlyozta, hogy új, a jegybankihoz hasonló inflációkövető fiskális politikára van szükség az EU-ban. A fentiek alapján az EU vezetőinek 5 pontból álló csomagot javasol Matolcsy:

1.) egy keynesi fordulat keretében célozzanak meg egy 25 százalékos beruházási rátát,

2.) 2-4 százalékos inflációt kitűző inflációs fiskális célkövető rendszerre térjenek át,

3.) meg kell kettőzni a nemzeti költségvetéseket, a folyó költségvetési hiányokat 3 százalék alatt kell tartani, de

4.) egy másik, fejlesztési költségvetésbe, az élénkítő beruházásokat kell tenni,

5.) ezeket a fejlesztési költségvetéseket pedig az EKB által megvásárolt, az államok által kibocsátott "future investment bond"-okból lehet finanszírozni.

A magyar mix sikerességéről

A jegybankelnök érvelése szerint strukturális reformok nélkül középtávon nem érhető el fenntartható GDP-növekedés, magas foglalkoztatási szint és pénzügyi egyensúly. A reformok ugyanakkor az első években többet visznek, mint hoznak, ezért vagy hitelből (ezt nem lehet), vagy megszorító programokból (ez belső ellenállást vált ki), vagy tehermegosztással (ez pedig külső ellentétet vált ki) kell a reformokhoz pénzügyi forrást biztosítani - fogalmazott a Napi.hu tudósítása szerint.

Matolcsy gondolatmenete szerint a strukturális reformok és a megszorító programok mixe kudarchoz vezet, viszont az a nem hagyományos válságkezelés sikeres, amelyben a strukturális reformokat tehermegosztással kombinálják. Ennek keretében ugyanis a tehermegosztás megőrzi a politikai stabilitást, így a kormányok időt nyernek a strukturális reformokra, majd hosszútávon fenntartható pénzügyi egyensúlyt teremtenek. Õ úgy látja, hogy Magyarországon a strukturális reformok gazdasági-pénzügyi fordulatot hoztak, a monetáris politika reformját pedig a gazdaságpolitika fordulata tette lehetővé. A sikerek között sorolta az államadósság és az államháztartási hiány csökkentését, a foglalkoztatás növekedését, illetve azt, hogy újra együtt mozog a német és a magyar gazdaság növekedése.

Magyar gazdasági szakértőknek is üzenet: felszólította Bod Péter Ákost, Chikán Attilát és Mellár Tamást, hogy kövessék Járai Zsigmondot, ismerjék el a magyar gazdaságpolitika helyességét és hogy tévedtek.

Így állunk a hitelminősítőknél

A magyar államadósság besorolása jelenleg mindhárom nemzetközi hitelminősítőnél a befektetésre nem ajánlott kategóriában van, eltérő szinteken. A legkedvezőbb megítélés alá a Fitchnél esik hazánk BB+ besorolással és tavaly decemberben az addigi negatívról stabilra javította a kilátást. Eddig a Fitch volt a három közül az a hitelminősítő, amelyik idén ősszel nem mondott véleményt Magyarországról.

A Moody's november 8-án közölte, hogy továbbra is Ba1 kategóriában tartja a magyar besorolást negatív kilátással. Ezt megelőzően októberben a Standard and Poor's erősítette meg a magyar BB besorolást és negatív kilátást hagyott meg.

Matolcsy: minősítsenek fel minket, Rehn mondjon le! (4.)

Piaci reackiók

Matolcsy beszédének elején a kamatcsökkentési mozgástérről beszélt és akkor indult el egy enyhe forintgyengülés. Ez 2 órától 3 óráig 1 egységnyi lett, 299-ről 300-ig emelkedett az euró jegyzése. A további óvatos kamatcsökkentések lehetőségére a keddi kamatdöntési közleményben is utalt az MNB Monetáris Tanácsa.

Matolcsy: minősítsenek fel minket, Rehn mondjon le! (4.)
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-1128735755