Gazdaság

Tüntetések és erőszak Ukrajnában - egyre csak nő a csődkockázat

Portfolio
Pénteken eredmények nélkül tért haza a vilniusi találkozóról Viktor Janukovics ukrán elnök, ami annyira felborzolta a kedélyeket, hogy vasárnapra megbénult a főváros a tüntetések miatt. Ennek következtében a piac is egyre nyugtalanabbá kezd válni az egyébként is meglehetősen rossz kilátásokkal szembesülő ország kapcsán. Az események miatt az ukrán csődkockázat jelentősen megemelkedett, míg az ország dollárkötvényein eladási hullám söpör át.
Az ukrán csődesemény elleni biztosítás ára kéthavi csúcsszintjére emelkedet a mai nap folyamán, miután a kormányellenes tüntetők létszáma a diákok kezdeményezését követően jelentősen megnőtt és a nehéz kilátásokkal küzdő ország egész területére kiterjedt.

Tüntetések és erőszak Ukrajnában - egyre csak nő a csődkockázat
A CDS emelkedése ugyanakkor még a tüntetések kibontakozása előtt megkezdődött, ahogy erre korábban rámutattunk:A Markit által közölt ötéves CDS felár a mai napon 1067 bázispontig emelkedett a pénteki 972 bázispontos záróértékét követően, amivel a szeptemberi csúcsához tért vissza. Ezzel párhuzamosan a 2020-ban lejáró ukrán dollárkötvények árfolyama több mint két százalékponttal esett, míg a júniusban lejáróak egy százalékponttal.

A hétvégén rekordméretűvé váló tüntetések tehát a piaci félelmeket is tovább növelték, amik leginkább akörül összpontosulnak a recesszióval sújtotta országban, hogy a folyó fizetési mérlegben tátongó rés és az egyre csak fogyatkozó jegybanki tartalékok csődhöz vezethetnek amennyiben az ország nem tud megállapodni az EU-val vagy Oroszországgal.

Az ukrán hrivnya dollárral szembeni árfolyama folyamatos gyengülő trenden van a vélhetően folyamatos jegybanki intervenciók ellenére is:

Tüntetések és erőszak Ukrajnában - egyre csak nő a csődkockázat
Óriási tüntetések - elszabaduló erőszak

Megbénult vasárnap az ukrán főváros központjának közlekedése, miután hatalmas tömeg vonult az utcákra Ukrajna EU-integrációját és az ország elnökének távozását követelve. A kijevi rendőrfőnök, Valerij Koriak lemondott, mert a rohamrendőrség szombaton "túlzott erőt" vetett be kormányellenes tüntetőkkel szemben.

Tüntetések és erőszak Ukrajnában - egyre csak nő a csődkockázat
A becslések 200 ezer és 700 ezer közé tették a vasárnap demonstrálók létszámát. Az elnöki hivatalnál összecsapások is történtek, amelyekben legkevesebb 53-an megsérültek, közülük 14-en kórházba kerültek. Az épület előtt azután vált feszültté a helyzet, hogy tüntetők vagy provokátorok - politikai hovatartozásuk nem derült ki - megpróbálták buldózerrel áttörni a rendőrségi kordont. A rohamrendőrök könnygáz- és hanggránátokat vetettek be a támadók ellen, akik válaszul tűzijáték-rakétákat, köveket, botokat dobáltak a rendfenntartók felé. Az elnöki hivatal bejáratához vezető utat a rendőrök fémkorlátokkal és buszokkal torlaszolták el. Az elnöki hivatalnál tüntetők két csoportra oszlottak: az egyik oldal megpróbálta visszaterelni békés mederbe a tiltakozást, és a rendőrök védelmére kelt, a másik viszont újra és újra támadásba lendült. Kora estére a rohamrendőrök visszaszorították a támadókat, és normalizálódott a helyzet a hivatali épületnél.

Az ellenzéki vezetők szerint provokátorok szították a feszültséget a demonstrálók és a rendvédelmi szervek munkatársai között az elnöki hivatalnál. Vitalij Klicsko arra szólította fel a tüntetőket, hogy ne engedjenek a provokációknak. Arszenyij Jacenyuk, a Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt frakcióvezetője a Függetlenség terén tüntetők előtt kijelentette, hogy nemzeti ellenállási parancsnokságot hoz létre az ellenzék Kijevben, amely össze fogja hangolni a megmozdulásokat. Oleh Tyahnyibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) elnöke fegyelemre intette a Függetlenség teréről más helyszínekre vonuló tüntetőket, arra kérve őket, hogy ne cselekedjenek a megmozdulás szervezőinek utasításaival szemben. "Forradalom!" felkiáltással zárta beszédét, amelyet a tömeg vele együtt skandált tovább.

Az ellenzéki vezetők általános sztrájkra szólították fel az egész országot, Viktor Janukovics elnököt pedig lemondásra. Személyesen őt tartják felelősnek ugyanis azért, hogy nem jött létre az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás a héten Vilniusban, az unió keleti partnerségi csúcsértekezletén. Közben Janukovics elnök vidéken, Kijev megyei rezidenciáján tanácskozást kezdett munkatársaival arról, mit tegyen a vezetés a kialakult helyzetben. Médiajelentések szerint a megbeszélésen többekkel együtt részt vett Andrij Kljujev, a nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkára, Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter és Olekszandr Popov, a kijevi városi adminisztráció vezetője.

Tüntetések és erőszak Ukrajnában - egyre csak nő a csődkockázat
Ugyancsak vasárnap tüntetők egy csoportja behatolt a kijevi városházára és elfoglalta annak első szintjét. Az akcióban részt vevők között sok, maszkot viselő férfi volt, akik feltehetően a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt aktivistái. Magyarázatuk szerint arra kell a helyiség, hogy a demonstrálók megmelegedhessenek. Az elnöki hivatal közelében lévő Szakszervezetek Házát is elfoglalta egy csoport tüntető, zömmel szintén Szabadság párti aktivista.

Vasárnap vidéken szintén voltak EU-párti megmozdulások, még a főként orosz ajkúak és Janukovics-pártiak lakta városokban is, így a kelet-ukrajnai Donyeckben, az ország déli részén lévő Odesszában, valamint Szimferopolban. Kárpátalján, Ungváron néhány százan ugyancsak demonstráltak az ország európai integrációjáért.

A tüntetések előzményei:
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
napelem magyar zoldites