Előfizetői tartalom

Közel öt éve nem volt ilyen az USA-ban (3.)

Portfolio
A vártnál kedvezőbb munkaerőpiaci adatokat közölt az amerikai munkaügyi tárca. A foglalkoztatottság a várt 180 ezer helyett 204 ezerrel nőtt, a munaknélküliség pedig 7,3 százalékról 7 százalékra csökkent. A csökkenést azonban jórészt az indokolhatta, hogy azok a közalkalmazottak, akiket októberben kényszerszabadságra küldtek, kikerültek a statisztikából. Kérdés, hogy mindezt hogyan értékelik majd a jegybankárok. A piacokon kezdetben hatalmas csapkodások alakultak ki az adatok egymástól eltérő értelmezése miatt. Később az látszott, hogy a dollár gyengült, a részvényindexek pedig ugrottak, amelyek abba az irányba mutatnak, hogy a piac összességében még nem számol rövid távon (decemberben) elinduló Fed-lassítással az eszközvásárlási programot illetően.

Több szempontból is érdekesek a frissen napvilágot látott novemberi munkaerőpiaci adatok. Bár a foglalkoztatottság gyorsabban nőtt a vártál, a munkanélküliség további csökkenést mutatott. Legutóbb 2008 novemberében volt 7 százalékos a munkanélküliség az USA-ban, érdemes azonban megjegyezni, hogy a csökkenésben egyszeri hatások játszhattak szerepet, így az októberi kormányzati...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés