Gazdaság

Egy nappal a Fed előtt - Rendületlen marad az MNB?

Portfolio
Újabb 20 bázispontos kamatvágás jöhet jövő kedden a Portfolio.hu által megkérdezett szakértők szerint, így 3,0% százalékos alapkamattal zárhatjuk az évet. Korábban úgy gondolta a piac, itt lehet a kamatcsökkentés vége, most viszont többen számítanak arra, hogy még tovább megy a jegybank a kamatcsökkentéssel. Hogy meddig, az viszont nagy kérdés. Az elemzők szerint elkélne az iránymutatás, ez megnyugtatná a forint piacát is, 3% alatt ugyanis fokozódnak a kockázatok, pláne ha a Fed behúzza a féket.
December 17-én tart kamatdöntő ülést idén utoljára az Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A kamatszint jelenleg 3,2%. Az elemzői konszenzus szerint ismét 20 bázispontos kamatvágásról dönthet a tanács, így a kamat 3,0%-ra csökkenne. Ez volt az a szint, ahol a legtöbben korábban a kamatcsökkentés végét várták.

Egy nappal a Fed előtt - Rendületlen marad az MNB?
Ma viszont már egyáltalán nem olyan biztosak az elemzők abban, hogy megáll itt a jegybank. Ahogy korábban fogalmaztak: "addig vág a tanács, amíg lehet", azaz a jegybank elmegy a falig a kamatcsökkentéssel.

Változást a kamatpolitikában az hozhat, ha a nemzetközi helyzet erre rákényszeríti a tanácsot - véli Kondrát Zsolt, az MKB vezető elemzője. Arra számít alapesetben, hogy a kamatcsökkentés 3,0%-ig tart, azaz a mostani kamatcsökkentés lenne az utolsó, de nem tartja elképzelhetetlennek, hogy további vágásokkal 2,6%-ig megy el a tanács.

Hasonlóan vélekedik Jobbágy Sándor, a CIB elemzője, aki ugyancsak 3,0%-nál látja a kamatcsökkentés végét, de nem tartja kizártnak, hogy 2014 elején még egy kevés kamatcsökkentést megejt az MNB, a piaci környezet függvényében.

3,0%-nál várja a kamatcsökkentés végét Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is, bár szerinte a jegybanki kommunikáció nem azt sugallja, hogy itt lesz a vége. Így nem zárható ki, hogy 3% alá megy a tanács a vágásokkal. Az jóval nagyobb kérdés, hogy meddig tarthat a kamatcsökkentés ezután. Suppan szerint, ha 3,0% alá viszi a tanács a kamatot, az év második felében visszaemelhetik 3,0%-ra. Ha viszont megállnak 3,0%-on, akár itt is maradhat 2014-ben végig a kamat.

Suppan szerint nem kérdés, hogy újabb 20 bázispontos vágás jön. Ezt árazza a piac és az infláció is engedi (a héten megjelent friss adatok szerint a novemberi infláció az októberihez hasonlóan 0,9% volt). Kiemeli viszont, hogy lényeges lenne iránymutatás arra vonatkozóan, hogy hol lehet a vége a sorozatnak, ez megnyugtatná a forint piacát is, véli Suppan.

A kulcskérdés az, vajon fog-e jelzést adni az MNB a folytatásról - fogalmaz Ambrus Gábor, a 4Cast szófiai elemzője. Ambrus szerint jó esély van arra, hogy jövő év elején lassabb ütemben vág tovább a jegybank.

Ambrus felidézi, hogy a jegybanki kommentárok korábban arra utaltak, a 3,0% nincs kőbe vésve.

Gabler Gergely, az Erste elemzője szerint viszont már a december 17-i ülésen változás jöhet a monetáris politikában, nagyobb valószínűséget ad annak, hogy 20 bázispont helyett csak 10 bázisponttal vág a tanács. Így a kamat 3,1%-ra csökkenne. A feszültebb nemzetközi piaci légkör és a gyengülő forint mellett a piac további impulzust vár az MNB-től a kamatpolitika folytatása kapcsán - teszi hozzá Gabler. Szerinte a kisebb kamatvágás már önmagában üzenet lenne, ami arra utalna, hogy az MNB figyelembe veszi a kockázatokat a Fed december 18-i, rendkívüli fontosságú ülése előtt egy nappal. Ha viszont 20 bázisponttal vág a jegybank, és nem adnak iránymutatást a folytatásról, az további forintgyengülést is hozhat.

Egy nappal a Fed előtt - Rendületlen marad az MNB?
Mikor jöhet az emelés?

Az elemzők szerint tehát főleg a nemzetközi piaci környezet határozza meg, hogy meddig tart a mostani kamatciklus. A nemzetközi piacokon zajló események pedig arra mutatnak, hogy akár hamarosan változás jöhet. Például sokan gondolják úgy, hogy a Fed már a jövő heti ülésén dönthet a jegybanki élénkítés csökkentéséről.

A piaci környezet változását figyelembe véve Jobbágy Sándor szerint jövő év harmadik negyedévétől jöhet kamatemelés. Kondrát Zsolt szerint pedig az utolsó negyedévben számíthatunk erre, de természetesen az időzítés meghatározása jelenleg nagyon bizonytalan.

Suppan Gergely szerint 3,0% alatt már fokozódhatnak a kockázatok az igen alacsony hozamprémium miatt. Ugyanakkor a jelentős külső egyensúlyi többlet (finanszírozási képesség), az a folyamat, hogy a lakossági finanszírozási képesség bőven fedezi az állam finanszírozási igényét, az előbbiekből eredően meredeken csökkenő külső adósság azt eredményezheti középtávon, hogy egyre kevésbé szorulunk külső hitelekre, külső forrásbevonásra, csupán arra, hogy ne vonják ki a forrást (hirtelen). Emiatt Suppan szerint nincs szükség arra, hogy versenyezzünk újabb forrásokért, ezért nincs szükség olyan hozamprémium fenntartására sem, mint amit az elmúlt 10-12 évben láttunk. Mivel ez a folyamat várhatóan folytatódik, sőt a negyedik negyedévben a külső adósság a hatalmas EU forrás beáramlás és részben az NHP (Növekedési Hitelprogram) miatt hatalmas mértékben csökkenhet a kockázati felárunknak indokolt lenne meredeken csökkennie a következő félévben, véli az elemző. Ha ez megtörténik, akkor a Fed tapírja (a monetáris élénkítés csökkentése) ellenére sem kell attól tartanunk, hogy a hazai hozamok elszállnak, és az MNB váratlan kamatemelésre kényszerül.

Suppan a kamatemelési sorozat elindulására 2015 első negyedévében számít.
elektromosroller
Westminster brexit brit kilepes tortenelmi dontes
Brexit london tuntetes1500
GettyImages-1167008922
Furjes Balazs Budapest Liget projekt1500
100 forint shutter
onlinevásárláse-kereskedelem
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Brexit london tuntetes1500