Gazdaság

Londoni elemzők: a tapír miatt a magyar kamatvágás üteme visszaeshet

MTI
Lassulhat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kamatcsökkentéseinek üteme a Fed mennyiségi enyhítési programjának bejelentett visszafogása után - jósolták csütörtöki helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők.
Citybeli elemzői vélemények szerint a globális felzárkózó térség egészében nem várható súlyosabb piaci felfordulás a likviditási forrás szűkítése után sem, mivel a világ vezető jegybankjai - a Fed-del együtt - ezután is juttatnak likviditást a piacra.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői csütörtökön közölték, hogy a Fed döntése nyomán felülvizsgált előrejelzési forgatókönyvük a következő négy hónap mindegyikében egyenként 0,15 százalékpontos MNB-kamatcsökkentéssel számol. Az RBS korábbi prognózisa a következő három hónapban lépésenként 0,20 százalékpontos csökkentést valószínűsített. Az RBS 2,40 százalékos MNB-kamatmélypontot vár, ami az agresszívabb előrejelzések között van a londoni elemzői közösségen belül.

A 4cast nevű gazdasági-pénzügyi elemzőház szakértői például az e héten bejelentett kamatcsökkentés után közölték, hogy az MNB alapkamatának mélypontját a 2,60-2,80 százalékos sávban várják, és azzal számolnak, hogy a jegybank ennek elérése után hosszabb ideig nem módosítja kamatát. A JP Morgan londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott elemzői szerint az MNB márciusra - egyenként 0,10 százalékpontos lépésekben - 2,70 százalékra csökkenti alapkamatát.

A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő londoni elemzői a Fed által folytatott mennyiségi enyhítési ciklus lassításának globális hatásairól összeállított csütörtöki prognózisukban közölték: véleményük szerint a döntést fogadó viszonylagos piaci nyugalom arra vall, hogy a világ nagy gazdaságainak jegybankjai hozzákezdhetnek eszközállományuk eddigi példátlan ütemű felhalmozásának visszafordításához, annak kockáztatása nélkül, hogy a felzárkózó piacokon megismétlődnek a nyárihoz hasonló árfolyam-kilengések.

Ben Bernanke, a Fed leköszönő elnöke először a nyáron tett egyenes utalást arra, hogy a Fed még az idén hozzákezdhet a gazdaságélénkítő likviditáspótlásra fordított összeg csökkentéséhez, és szavait annak idején jelentős eladási hullám követte a felzárkózó piacokon. Ezek a gazdaságok ugyanis a Fed és a világ többi vezető jegybankja által alkalmazott rendkívüli mértékű monetáris enyhítés legfőbb haszonélvezői között voltak, mivel a pénzügyi válság óta piacra zúdított pótlólagos jegybanki likviditásból a hozamelőnyt kereső intézményi befektetők nem keveset juttattak felzárkózó térségi eszközökbe.

A Fitch csütörtöki londoni elemzése szerint ugyanakkor a belátható jövőben folytatódik a legnagyobb gazdaságok jegybankjainak eszközvásárlása, sőt például az eurójegybank (EKB) és a Bank of Japan esetében a pénzügypolitika még további enyhítése látszik valószínűbbnek. Japánban ugyanis a jegybanki politika prioritása a kikeveredés a deflációból, az euróövezetben pedig egyre inkább a monetáris politika előterébe kerülhet a defláció elkerülése - áll az elemzésben.

A Fitch szerint mindemellett a felzárkózó térségben a piaci kiigazítások részben már Bernanke nyári megszólalása után végbementek, és bár azóta lezajlott valamelyes korrekció, a felzárkózó gazdaságok fizetőeszközeinek dollárárfolyamai nem álltak vissza teljesen a 2013 elején mért szintekre.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai csütörtöki elemzésükben közölték, hogy a felzárkózó piaci befektetési eszközök szempontjából semlegesnek vagy marginálisan pozitívnak tekintik a Fed mennyiségi enyhítési ciklusának kezdődő kivezetéséről elhangzott előző napi bejelentést.

A ház szerint azt, hogy a Fed bejelentése nem érte sokkhatásként a piacokat, mutatta az is, hogy az amerikai kincstárjegyhozamok már a mostani ülés előtt a Fed monetáris testületének szeptemberi ülését megelőző szinteken jártak, márpedig a Fed-enyhítés elkezdése akkor sokkal erőteljesebb konszenzusos várakozás volt, mint most.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint Bernanke előző napi szavaiból arra lehet következtetni, hogy a Fed eszközvásárlásának kivezetése fokozatos ütemű lesz 2014-ben. A szakértők úgy vélik, a Fed havonta tízmilliárd dollárral szűkítheti a likviditáspótlást. Ez jövőre 450 milliárd dollár, a jelenlegi mennyiségi enyhítési ciklusban összesen 1470 milliárd dollárnyi Fed-eszközvásárlást jelentene.

A Bank of America-Merrill Lynch elemzői szerint ez többé-kevésbé összhangban lenne azoknak a piaci szereplőknek a várakozásaival, akik csak márciustól számoltak a likviditási csap elzárásának kezdetével, így a vártnál korábbi kezdés bejelentésének önmagában várhatóan csekély piaci hatása lesz.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház